REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais, atėjus rugsėjui, nuo troleibusų ir autobusų įvairovės pirmakursiams apsisuka galva. Pateikiame trumpą instrukciją apie viešojo transporto sistemą Lietuvos miestuose.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai keliaujantiems – elektroninis bilietas

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje galimi du variantai apmokėti už kelionę viešuoju transportu: vienkartinis arba elektroninis bilietas. Dieninio skyriaus studentai gauna 50 proc. nuolaidą vienkartiniams važiavimo bilietams, o elektroniniam bilietui suteikiama 80 proc. nuolaida. Štai čia prasideda matematika. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kokiu atstumu gyvenate nuo savo fakulteto. Jei tenka dažnai keliauti per visą miestą nuo taško A į tašką B, tuomet elektroninis bilietas – Jūsų nepamainomas draugas. Bet jei atstumas nuo mokymosi įstaigos iki namų nėra didelis, pėsčiomis ar dviračiu įveikiamas – rinkitės gryną orą. Bus gerai ne tik sveikatai, bet ir piniginei.

REKLAMA

Nuolaida galioja ir kol LSP gaminamas

Kiekvienam dieninio skyriaus studentui yra suteikiama nuolaida viešojo transporto bilietui. Ja galima pasinaudoti turint Lietuvos studento pažymėjimą (LSP) arba tarptautinį studento pažymėjimą (ISIC), tačiau ką daryti, jei mokslo metai jau prasidėjo, o Jūsų pažymėjimas vis dar gaminamas? Visų pirma nepulkite į paniką. Visų antra – kreipkitės į savo fakultetą ir papasakokit apie šią problemėlę. Ten gausite pažymą, kurioje bus nurodyta, jog esate studentas. Šis dokumentas Jums suteikia teisę naudotis viešojo transporto lengvatomis. Būtina neužmiršti, jog šią pažymą ir asmens dokumentą visuomet privaloma vežiotis su savimi. Gavus LSP arba ISIC, pažyma tampa nebereikalinga.

REKLAMA
REKLAMA

Įlipti per pirmąsias duris

Tai nauja tvarka, taikoma Vilniuje ir Klaipėdoje (tiesa, gali būti, kad Vilniuje nuo rudens jos bus atsisakyta). Pagal ją visi keleiviai privalo į autobusus ar troleibusus įlipti tik pro priekines, o išlipti gali per visas kitas duris. Taip siekiama pagerinti keleivių patogumą ir sumažinti važiuojančiųjų be bilieto skaičių. Įlipdami privalote vairuotojui parodyti turimą elektroninio bilieto kortelę arba pažymėti vienkartinį bilietą. Vienkartinį viešojo transporto bilietą taip pat galima įsigyti iš vairuotojo. Jei vairuotojas į Jūsų rodomą elektroninį bilietą nežiūri, nesijaudinkite ir tiesiog paeikite į salono galą. Savo pareigą atlikote tinkamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrolės nereikia bijoti

Viešojo transporto kontrolė – kasdienis dalykas, todėl nenustebkite, kuomet, net ir pačiu netikėčiausiu metu, troleibuse prie Jūsų gali prisistatyti dėdė kontrolierius. Neužmirškite, jog pastarasis privalo turėti kontrolieriaus pažymėjimą, o Jūsų pareiga – parodyti savo vienkartinį arba elektroninį bilietą. Baudos už važiavimą be bilieto siekia iki 100 litų, todėl būkite atsakingi. Bendraukite mandagiai ir neleiskite ant Jūsų šaukti ar naudoti prieš Jus smurtą (apie tai užsimename ne be pagrindo – pasikalbėkit su vyresnių kursų studentais, dar ne tokių istorijų apie kontrolierius išgirsite!).

REKLAMA

Susirask maršrutą pats!

Technologijų laikais greičiausia išeitis, ieškant kelionės maršruto, yra internetas. Apsilankę www.marsrutai.lt be vargo surasite visą informaciją apie troleibusų ir autobusų važiavimo grafikus, stoteles. Taip pat galite pasinaudoti adresu www.maps.lt. Šioje interneto svetainėje yra visos Lietuvos žemėlapis ir galimybė, nurodant pradinį ir galutinį kelionės tašką, rasti optimaliausią maršrutą. Viešojo transporto stoteles joje taip pat rodomos. Kilus papildomiems klausimams, atsakymus galite rasti www.vilniustransport.lt, www.kvt.lt arba www.klaipedatransport.lt, priklauso nuo miesto. Arba tiesiog klauskite gatvėje sutiktų žmonių. Būkite drąsūs ir niekada nepaklysite!

Edvinas Jurevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų