• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis maisto produktas yra pagamintas panašiomis priemonėmis kaip benzinas. Jis turėtų būti pramoninis produktas, tačiau yra mūsų maisto grandinėje. Jis yra kaitinamas bent penkis kartus ir yra filtruojamas per labai toksišką tirpiklį N-heksaną. Kad išskirtų šį produktą, yra dedami chemikalai kvapui šalinti, balikliai skaidriai spalvai išgauti, ten nėra nieko gyvo – tai yra sėklų aliejus.

Šis maisto produktas yra pagamintas panašiomis priemonėmis kaip benzinas. Jis turėtų būti pramoninis produktas, tačiau yra mūsų maisto grandinėje. Jis yra kaitinamas bent penkis kartus ir yra filtruojamas per labai toksišką tirpiklį N-heksaną. Kad išskirtų šį produktą, yra dedami chemikalai kvapui šalinti, balikliai skaidriai spalvai išgauti, ten nėra nieko gyvo – tai yra sėklų aliejus.

REKLAMA

TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo apie rafinuotą sėklų aliejų bei paaiškino, kaip jis kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai ir pasiūlė alternatyvų.

Sėklų aliejus sukelia kraujagyslių uždegimą

Pasak A. Unikausko, sėklų aliejus sukelia stiprų kraujagyslių uždegimą, padidina metabolinio sindromo riziką, padidina atsparumo insulinui riziką ir sukelia lipidų peroksidaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė laidoje pasakojo, kad visame pasaulyje vien nuo širdies ir kraujagyslių ligų kasmet miršta apie 17 tūkst. žmonių. Lietuva yra viena pirmaujančių šalių Europoje pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis – serga net 54 proc. gyventojų.

REKLAMA

„Taip yra todėl, kad mes prastai maitinamės ir nesirūpiname savo sveikata, mažai judame. Sveikatos specialistai nori įspėti, kad net 80 proc. visų širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti pakoregavus gyvenimo būdą ir mitybą.

Naudingiausia širdies dieta yra Viduržemio jūros dieta. Nors mes negyvename Viduržemio regione, bet galime maitintis žuvimi, jūros gėrybėmis, augaliniais produktais, alyvuogių aliejumi“, – pataria vaistininkė.

Taip pat ji išskyrė keletą labai svarbių komponentų: antioksidantai – jų gausu vaisiuose, daržovėse. Taip pat svarbu vartoti daug Omega-3, kurio galima rasti žuvyje, skumbrėje, upėtakyje, sėmenų aliejuje.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu gauti pakankamą kiekį vitamino B1. Jo galime gauti ne tik iš mėsos, bet ir iš rupios duonos, daug riešutų. Svarbūs komponentai yra ir Q10 bei vitaminas D3. Nepamirškite įtraukti daugiau česnako, kuris yra svarbus širdžiai ir bendrai kraujotakai.

Sėklų aliejuje per daug Omega-6 

Augalinis aliejus – žmonės išgirdę žodį augalinis galvoja, kad tai yra sveika, tačiau kaip yra iš tikrųjų? Profesorius teigia, kad vietoj augalinio aliejaus reikėtų sakyti sėklų aliejus.

Alyvuogių ar kokosų aliejus nėra sėklų aliejus, o kaip sėklų aliejaus pavyzdį jis pateikia saulėgrąžų, kukurūzų, rapsų arba sojų aliejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augaliniame aliejuje yra nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl jis yra labai nestabilus, ypač aukštesnėje temperatūroje. Be to, jis yra jautrus oksidacijai. Šviesa, deguonis bei temperatūra gali sukelti aliejaus oksidaciją.

„Sėklų aliejuje yra per daug Omega-6 riebalų rūgščių. Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių santykis turi būti 1:1. Kai Omega-6 riebalų rūgščių yra ženkliai per daug – tai gali sukelti uždegimus organizme.

Kai žmonės išgirsta žodį uždegimas, jie įsivaizduoja, kad jį turi sukelti bakterija arba virusas, tačiau šį kartą kalbu ne apie tokį uždegimą, bet apie uždegiminius procesus mūsų organizme, kuriuos užveda per didelis kiekis Omega-6. Daugybė problemų gali atsirasti“, – įspėja A. Unikauskas.

REKLAMA

Pasiūlė alternatyvų

Norint neutralizuoti Omega-6 žalą yra sakoma, kad reikia sumažinti jo vartojimą, tačiau tai jau nebepadeda. Reikia padidinti Omega-3 riebalų rūgščių suvartojamą kiekį.

Profesorius įspėja, kad reikia skaityti etiketes, kad išvengtume kenksmingo aliejaus vartojimo, kurio yra visuose perdirbtuose produktuose.

„Jo yra visuose pusgaminiuose, salotų padažuose, kur bepaimsi – visur yra rafinuotas, dezodoruotas sėklų aliejus, kuris nėra palankus sveikatai. Vietoj jo kepimui geriausia vartoti taukus – jie yra stabiliausi.

Taip pat tinka ir sviestas, nors jis ir yra mažiau stabilus nei taukai. Jei kepate neilgai ir neaukštoje temperatūroje – gali tikti net alyvuogių aliejus, natūralus kokosų aliejus“, – pataria profesorius.

REKLAMA

Unikauskas teigia, jog viską, ką blogo pasakė apie sėklų aliejų – jis kalbėjo apie rafinuotą, ženkliai perdirbtą aliejų.

„Jei rasite, kur nusipirkti kokybiško, šalto spaudimo aliejaus, kurio pagaminimui nebuvo naudojami chemikalai ir kitos papildomos priemonės – jį galite pirkti, tačiau jis bus brangesnis, nes tai jau yra kitas produktas.

Šaltiems produktams gardinti tiks visi pirmo spaudimo, chemikalais „nepaskaninti“ aliejai“, – tikina profesorius.

Laidą „Kviečiame daktarą“ žiūrėkite šeštadieniais 11:30 per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų