• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Pietų Amerikos kilusios bulvės buvo pradėtos auginti maistui jau prieš tūkstančius metų. Jas mėgo vietinės indėnų tautos, o vėliau ne ką mažiau įsimylėjo europiečiai. Mūsų laikais bulvių populiarumas taip pat neslopsta, ši daržovė labai plačiai naudojama kulinarijoje.

Iš Pietų Amerikos kilusios bulvės buvo pradėtos auginti maistui jau prieš tūkstančius metų. Jas mėgo vietinės indėnų tautos, o vėliau ne ką mažiau įsimylėjo europiečiai. Mūsų laikais bulvių populiarumas taip pat neslopsta, ši daržovė labai plačiai naudojama kulinarijoje.

REKLAMA

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės yra vienas pagrindinių maisto produktų, vertinamas kaip puikus sudėtinių angliavandenių šaltinis.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad parduotuvėse gausu skirtingų veislių bulvių, tačiau pirkėjų favoritės – lietuviškos nefasuotos bulvės. Kviečiame išmėginti bulvių, avinžirnių ir anakardžių karį, tiksiantį sočiai vakarienei.

Gausu vitamino C ir kalio

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, mūsų krašte populiarios bulvės ne tik tinka skirtingiems patiekalams, o ir suteikia energijos įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Bulvėse gausu keleto svarbiausių vitaminų ir mineralų. Viena iš išskirtinių maistingųjų medžiagų yra vitaminas C – antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, kraujagyslių ir odos standumą bei žaizdų gijimą. Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 20–30 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos.

REKLAMA

Be to, bulvėse yra kalio – gyvybiškai svarbaus mineralo, palaikančio sveiką kraujospūdį ir skysčių pusiausvyrą. Kalis taip pat svarbus raumenų ir nervų veiklai. Bendrai 100 gramų bulvių duos organizmui apie 80 kilokalorijų. Jose beveik nėra riebalų, todėl bulves galima įtraukti į sveikatai palankią mitybą ir reguliuojantiems svorį, jei jos paruošiamos tinkamai, be per didelio pridėtinių kalorijų kiekio, kuris paprastai gaunamas iš įvairių padažų ar kitų priedų“, – bulvių naudą atskleidžia E. Gavelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja dietologė priduria, kad bulvėse gausu ir maistinių skaidulų. Didžiausia jų koncentracija – susikaupusi daržovės odelėje.

Todėl jaunas ir šviežias bulves galima gaminti su žievele, prieš tai ją kruopščiai nušveitus kempinėle bei nuplovus po vėsaus vandens srove: „Skaidulos yra labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai. Jos padeda pajusti ir sotumo jausmą, o tai gali padėti reguliuoti svorį.“

Kas turėtų atsargiau vartoti bulves?

Gydytojos dietologės teigimu, bulvės priklauso nakvišinių augalų šeimai, kuriai taip pat priskiriami pomidorai, paprikos bei baklažanai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie žmonės gali būti jautrūs ar alergiški nakvišiniams augalams, todėl jų suvalgius gali atsirasti virškinimo problemų, nepageidaujamų odos reakcijų ar kitų simptomų.“

Bulves geriau ruošti be riebalais gausių priedų, mat tai irgi gali pabloginti virškinimo sistemos veiklą. Dar gydytoja primena nepamiršti, kad bulvėse yra nemaža kalio koncentracija.

„Todėl inkstų ligomis sergantys žmonės turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, dėl tinkamo porcijų dydžio“, – pranešime spaudai įspėja E. Gavelienė.

REKLAMA

Atrenkamos pagal krakmolingumą ir kitus kriterijus

Norintiems išsirinkti aukštos kokybės bulves, specialistė pataria ieškoti tokių, kurios turi lygią tvirtą odelę ir neturi įpjovimų:

„Taip pat venkite žalsvo atspalvio bulvių, nes jos gali būti kartokos. Kokybiškos bulvės turėtų būti tvirtos, bet ne kietos, kaip akmuo ar pernelyg minkštos. Jei bulvė per kieta ji gali būti per mažai subrendusi, o jei per minkšta – pernokusi arba pradėjusi pūti.

REKLAMA

Rinkitės tokias, kurios būtų vienodo dydžio ir formos, nes tai padės užtikrinti tolygų virimą. Tačiau bulvių dydžio pasirinkimas gali priklausyti ir nuo konkretaus patiekalo, kurį planuojate gaminti. Mažesnės bulvės dažnai tinkamesnės kepti, o didesnės gali būti tinkamesnės tokiems garnyrams, kaip bulvių košė.

Kaip tinkamai laikyti bulves namuose?

Parsinešus namo bulves, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja jas laikyti vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje patalpoje. „Dėl tiesioginių saulės spindulių ir šiltos temperatūros bulvės gali sudygti ir atsirasti ant odelės žalių dėmių, kuriose yra toksinės medžiagos. Ilgalaikiam bulvių laikymui idealiai tinka 7–10 °C temperatūra. Taip pat venkite laikyti jas šaldytuve, nes dėl žemos temperatūros krakmolas gali virsti cukrumi, o tai turės įtakos bulvių skoniui ir tekstūrai.“

Be to, bulves reikėtų laikyti orui pralaidžiame inde, kad būtų užtikrintas tinkamas oro srautas. „Reguliariai tikrinkite, ar sandėliuojamose bulvėse nėra gedimo ar dygimo požymių. Pašalinkite turinčias puvimo požymių bulves, kad puvėsis neplistų ant kitų daržovių. Vadovaudamiesi tokiais patarimais išlaikysite bulves tinkamiausios būklės, todėl iš šių daržovių paruošti patiekalai pasižymės geriausiu skoniu ir tekstūra“, – primena O. Suchočeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų