• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors daugelio virtuvėse pankolis vis dar lieka neatrasta daržovė, ši subtilaus anyžių skonio gėrybė slepia kur kas daugiau, nei iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti. Pasirodo, pankolis gali ne tik pagerinti virškinimą, bet ir sumažinti stresą, padėti reguliuoti kraujospūdį, stiprinti imunitetą ar net lengvinti kūdikių dieglius. Kodėl verta jį iš naujo atrasti – aiškinamės kartu su mitybos specialistu Mantu Liekiu.

Nors daugelio virtuvėse pankolis vis dar lieka neatrasta daržovė, ši subtilaus anyžių skonio gėrybė slepia kur kas daugiau, nei iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti. Pasirodo, pankolis gali ne tik pagerinti virškinimą, bet ir sumažinti stresą, padėti reguliuoti kraujospūdį, stiprinti imunitetą ar net lengvinti kūdikių dieglius. Kodėl verta jį iš naujo atrasti – aiškinamės kartu su mitybos specialistu Mantu Liekiu.

REKLAMA

Jei kas nors paklaustų, kokią daržovę pasirinktumėte, kad pagerintumėte virškinimą, sumažintumėte pilvo pūtimą ar tiesiog norėtumėte kažko švelnaus, gaivaus ir sveiko, pankolis veikiausiai nebūtų pirmasis jūsų pasirinkimas. Tačiau galbūt tai – neteisingas sprendimas?

REKLAMA
REKLAMA

Pankolis – neįvertinta daržovė, naudinga virškinimui

Mitybos specialistas M. Liekis sako, kad pankolis – viena iš tų daržovių, kurių vertė dažnai lieka neįvertinta.

REKLAMA

„Jis išskirtinis tiek savo poveikiu virškinimui, tiek maistine verte. Tinkamai paruoštas, pankolis gali tapti ne tik skaniu, bet ir labai naudingu kasdienės mitybos elementu“, – tikina pašnekovas.

Esminis klausimas, kuo pankolis išsiskiria iš kitų daržovių? Pasirodo, atsakymas slypi ne tik jo subtiliame skonyje.

Pankoliai dažniausiai išsiskiria ne tik unikaliu skoniu, bet ir stipriu poveikiu virškinimui. Skirtingai nei dauguma daržovių, jie turi natūralių eterinių aliejų, ypač enetolio, kuris gali veikti spazmolitikai ir padeda malšinti pilvo pūtimą. Ir jie taip pat yra mažiau krakmolingi nei kokios bulvės ar morkos, todėl kaip ir tinka lieknėjimui“, – pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai – daržovė, kuri veikia tarsi natūralus virškinimo sistemos ramintojas. O jo subtilus, švelniai anyžinis skonis tik papildo šį naudų sąrašą.

Kas slypi pankolio sudėtyje?

Skoniu, žinoma, pasotinti visų argumentų nepavyks – tad gręžiamės į konkretesnius dalykus: ką dar naudingo randa mūsų organizmas, kai valgome pankolį? M. Liekis iš karto ima vardinti ne vieną stipriąją medžiagą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrinde turi tas skonio eterinio aliejus – anektolis ir tenchomas. Šita būtent medžiaga veikia raminančiai ir priešuždegimiškai.

Ji turi skaidulų, kurios gerina žarnyną, sureguliuoja cukraus lygį kraujyje, vitaminą C, kuris teigiamai gali paveikti imunitetą, tada kalio turi, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį, ir turi antioksidantų, kurie daugiausia kovoja antioksidaciniu stresu“, – aiškina specialistas.

REKLAMA

Pankolis ne tik pagerina virškinimą, bet ir veikia plačiau – prisideda prie cukraus lygio stabilumo, kraujospūdžio reguliavimo, stiprina organizmo atsparumą. Tarsi mažas, bet labai koncentruotas sveikatingumo paketas.

Kam pankolis tinka labiausiai?

Tad kas pirmiausia turėtų pagalvoti apie pankolio įtraukimą į savo mitybą? M. Liekis nedvejoja – žmonės, turintys virškinimo sutrikimų, turėtų jį išbandyti nedelsdami.

REKLAMA

„Pankoliai dažniausiai mažina žarnyno spazmus, skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą, mažina dujų kaupimąsi. Dėl to jie dažnai ir rekomenduoja žmonėms, kurie turi, tarkim, galbūt dirgliosios žarnos sindromą ar jeigu jiems dažnai pučia pilvą, ar turi kažkokių kitų virškinimo problemų“, – vardija pašnekovas.

Tačiau nauda nesibaigia vien žarnynu. Pankoliai naudingi ir po antibiotikų kurso, ir tiems, kurie jaučia sunkumą skrandyje po valgio, nori mažinti svorį ar kenčia nuo gastrito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie turi raugėjimo ir sunkumo jausmą pavalgius, po antibiotikų kurso galima jau daugiau įtraukti į mitybos racioną, taip pat tiems, kurie nori mesti svorį dienos metu.

Be to, tam tikrais atvejais, kas turi uždegiminių virškinimo problemų, gastritą, cholerą“, – sako M. Liekis, pridėdamas, kad kiekvienu atveju svarbu stebėti individualią organizmo reakciją.

REKLAMA

Pankolis naudingas ne tik žarnynui, bet ir nervams

Įdomu tai, kad pankolio poveikis gali būti juntamas ne tik skrandyje. Kai kuriems – ir galvoje. Tiksliau – nervų sistemoje.

„Tai gali turėti tokį kaip ir šiek tiek antistresinį poveikį. Ypač pankolių arbata gali kartais net ir pagerinti miego kokybę“, – sako mitybos specialistas.

REKLAMA

Vis dėlto jis pabrėžia – tai nėra stebuklingas vaistas: „Bet vėlgi, reikėtų pasižiūrėti, kokiais kiekiais geriame ir ar tikrai žmogui tai gali padėti pagerint tą pačią miego kokybę.“

Vartojant pankolį piktnaudžiauti – ne išeitis. Nors didesni šalutiniai poveikiai pasitaiko retai, visgi yra keletas išimčių.

„Nebūna tokių labai šalutinių kažkokių jau poveikių, kurie kažkaip kenktų stipriai sveikatai, nebent būtų jie vartojami labai dideliais kiekiais“, – ramina specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kartu atkreipia dėmesį: „Tiems, kurie turi jautrią virškinimo sistemą, irgi nerekomenduojama valgyti daug tų pačių žalių pankolių.“

Dar viena grupė, kuri turėtų būti atidesnė – žmonės, turintys alergijų.

„Galbūt labiau tiems žmonėms nereikėtų vartoti pankolių, kurie turi alergiją salierams ar morkoms, nes gali įvykti pirminė reakcija“, – įspėja Liekis.

REKLAMA

Ar pankolius saugu vartoti kūdikiams, vaikams ir nėščiosioms?

Pankoliai tinkami ir vaikams, tačiau svarbu, kaip juos paruošime.

„Kūdikiams, jeigu jie turi kažkokius dieglius, galima pabandyt duot pankolių arbatos. Vyresniems vaikams galima dėti į sriubas, troškinius, kepti su kitomis daržovėmis. Ir dažniausiai visą laiką termiškai apdoroti,“ – pataria specialistas.

REKLAMA

Nėščiosioms – taip pat. Bet su saiku.

Nėštumo metu reikėtų vis tiek vartoti saikingai. Pankoliai gali padėti nuo pykinimo ir pilvo pūtimo. Žindymo laikotarpiu pankolių arbata tradiciškai vartojama pieno gamybai skatinti“, – pasakoja M. Liekis, tačiau įspėja:

„Tarkime, kai kurie juose esantys aktyvūs renginiai, jeigu per daug, gali paveikti hormonų sistemą. Bet vėlgi – jeigu bus tik toks labai didelis perteklius.“

REKLAMA
REKLAMA

Kaip paruošti daržovę, kad būtų ir skanu, ir naudinga?

Tinkamas paruošimas – esminė sąlyga, kad iš pankolio išgautume visas naudingas savybes.

„Galima daugiausia garinti – išsaugoma tada daugiausia tų maistinių medžiagų. Galima šiek tiek per trumpai troškinti ir paskui pagarinti vitaminu C, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis“, – dalijasi M. Liekis.

Žali pankoliai – taip pat puikus pasirinkimas, tačiau tik jei skrandis ne jautrus: „Galima valgyti žalius salotose, bet reikėtų juos apšlakstyti citrinos sultimis ar kokiu padažu, druska, mėgstamais prieskoniais.“

Mitybos specialistas, paklaustas su kokiais mitais apie pankolius jam teko susidurti, atsako šypteldamas – gal ir ne tiek daug, bet kai kurie įsitikinimai vis dar egzistuoja.

„Tik galbūt mitas, kad pankolis tinka tik moterims, kurios žindo. Dar kitas mitas yra, kad vaikai netoleruoja pankolių. Bet jeigu juos paruošiame, tai jie irgi gali valgyti“, – sako jis.

Ir dar viena pastaba: naudingi ne tik pankolio sėklos: „Naudinga ir stiebai, ir lapai.“

Pankolis – tai daržovė, kuris tinkamai paruoštas gali papildyti ne tik jūsų mitybą, bet ir sveikatą. Ir nors jis dažnai laikomas egzotika mūsų daržuose, galbūt būtent dabar metas jį parsinešti namo, apibendrina M. Liekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų