Apie tai, ar tokie pasvarstymai vis dar turi vietos šiuolaikinėje etiketo kultūroje bei kaip pasirinkti tinkamiausią variantą skirtingomis progomis, pasakoja etiketo lektorė ir „Raffine etiketas“ įkūrėja Emilija Ždanovič-Pečkienė. Ji paaiškina, kaip išlikti stilingiems bei pagarbiems aplinkai net renkantis, ką įsipilti į taurę ar stiklinę.
Keičiasi etiketo taisyklės
Etiketo lektorė E. Ždanovič-Pečkienė pasakoja, kad etiketas evoliucionuoja ir šiuolaikinio etiketo požiūriu nėra atskirų taisyklių vyrams ir moterims renkantis gėrimus. Pasak jos, reikėtų atsižvelgti į aplinką, susitikimo kontekstą ir asmeninius pageidavimus.
Neformaliame draugiškame susitikime, pavyzdžiui, stebint krepšinio rungtynes, dažniau pasirenkamas alus, o oficialiuose renginiuose, susitikimuose ar pobūviuose pirmenybė teikiama vynui ar šampanui.
Ji atskleidžia, kad dažnai sulaukia klausimo, kokį gėrimą reikėtų rinktis kainos atžvilgiu, ypač kai esame pakviesti į restoraną ar kavinę.

„Renkamės nei patį brangiausią, nei patį pigiausią. Daugmaž per vidurį. Patarimas yra pasižiūrėti ar paklausti, ką renkasi kviečiantis asmuo ir priimti tai kaip ženklą, kuris parodo, ką galime rinktis ir mes. Jei mus pakvietęs asmuo renkasi iš brangesnių patiekalų ir gėrimų, tai reiškia, kad ir mes galėtume rinktis iš to paties kainos segmento“, – atskleidžia pašnekovė.
Pasak jos, jei kviečiantis asmuo pažįsta vietos meniu ar pasirinkimą, jis gali rekomenduoti tiek patiekalus, tiek gėrimus savo svečiui.
„Šiandien gyvename pasaulyje, kuriame tiek vyrai, tiek moterys puikiai išmano alkoholinius gėrimus, nieko nuostabaus, kad pasiūlymą ar rekomendaciją pateiktų ir moteris“, – priduria ji.
Etiketo lektorė pažymi, kad geras vynas yra elegantiškesnis pasirinkimas viešoje vietoje, tačiau prieš pateikiant užsakymą reikėtų nuspręsti, ar užsakyti visą vyno butelį, ar verčiau rinktis taurėmis.
„Kiekvienas renkasi savo mėgstamą vyną arba visi kartu pasirenka tokį, kuris tiktų prie užsakytų patiekalų. Taip pat galima pasitikėti savo intuicija arba kreiptis į aptarnaujantį personalą, kuris parinks vyną prie kiekvieno patiekalo“, – atskleidžia pašnekovė ir priduria, kad verta pasikliauti aptarnaujančio personalo rekomendacijomis, ypač jei vieta yra mažiau pažįstama arba meniu yra išskirtinis.
Pasak jos, gėrimų pasirinkimas šiais laikais yra didelis, todėl natūralu, kad ne visi gėrimai yra pažįstami. Tokiu atveju aptarnaujantis personalas ir virtuvės šefas, someljė, susitaria dėl skonių.
„Jeigu nesame žinovai, nežinome, koks yra pasirinkimas, atsakymas būtų, kad tikrai verta pasikliauti aptarnaujančio personalo rekomendacijomis ir išbandyti naujus skonius“, – priduria moteris.
Didžiausios etiketo klaidos
E. Ždanovič-Pečkienė sako, kad yra etiketo taisyklė, kurią verta atsiminti, jei užsakomas vyno butelis: kai padavėjas įpila paragauti vyno, mūsų užduotis yra patikrinti, ar vynas nėra sugedęs, o ne įvertinti, ar jis skanus. Ji pažymi, kad žmonės dažnai painioja šį dalyką.
„Renkantis nereikėtų užsisakyti gėrimų, kurių alkoholio kiekis labai skiriasi. Pavyzdžiui, asmuo, kuris pakvietė, užsisako vyną, o svečias norėtų užsisakyti stiprųjį gėrimą. Jeigu susitikime dalyvauja du žmonės ir vienas iš jų nusprendžia negerti alkoholinių gėrimų, kitam taip pat derėtų susilaikyti“, – atskleidžia ji.
Etiketo lektorė priduria, kad jei yra didesnė grupė žmonių, kai kurie gali rinktis nealkoholinius, o kiti alkoholinius gėrimus.
Paklausta apie didžiausias etiketo klaidas, etiketo lektorė pažymi, kad nenuostabu, jog žmonės daro etiketo klaidų, nes net ir aukščiausio lygio vadovai kartais padaro klaidų.
„Į ką verta atkreipti dėmesį, tai yra taurių laikymas. Taurės su kojele, tokios kaip vyno, šampano, kokteilių taurės, laikomos už kojelės žemiau dėl kelių priežasčių, pirmiausia, kad gėrimas nesušiltų nuo mūsų kūno temperatūros, ypač kalbant apie baltąjį, putojantį vyną ir šampaną, kurie yra pateikiami vėsūs“, – aiškina E. Ždanovič-Pečkienė.
Jos teigimu, geriant raudoną vyną ar vyną iš masyvesnių taurių, nes jų pasirinkimas yra labai didelis, galima laikyti taurę aukščiau už kojelės, bet neapglėbti pirštais taurės kaušelio – viršutinės dalies.
„Laikant už kaušelio pirštai atrodo negrakščiai, lygiai taip pat gali likti antspaudai, kas neatrodo estetiškai. Moterims aktualus patarimas: prieš geriant, lengvai servetėle nuvalyti viršutinį lūpdažio sluoksnį, kad ant taurės krašto neliktų lūpdažio pėdsakų“, – pataria ji.
Gėrimo pasirinkimas turi įtakos?
Moteris taip pat atskleidžia, kad geriant gėrimą iš taurės ir ją padedant ant stalo, reikėtų statyti taurę taip, kad vieta, kur yra pėdsakas, likęs po prisilietimo lūpomis, būtų atsuktas į mus, o ne į pašnekovus.
„Geriant žiūrime ne į šonus, ne į pašnekovus, bet akis nukreipiame į taurės vidų. Viešoje aplinkoje neturėtume užversti taurės, geriau palikti šiek tiek gėrimo, nei išgerti iki dugno, iki paskutinio lašo. Yra etiketo taisyklė, kad aukščiausiai, kiek galima užversti taurę, yra apie 90 laipsnių kampu“, – pažymi ji.
Be to, pasak specialistės, kai pasakomas tostas ir geriama už jus, vertėtų negerti už save. Reikėtų pakelti taurę kaip pagarbos ženklą visiems esantiems.
E. Ždanovič-Pečkienė teigia, kad gėrimo pasirinkimas tikrai gali turėti įtakos tam, kaip žmogus yra suvokiamas socialinėje aplinkoje.
„Sakyčiau, kad tai priklauso nuo situacijos. Įsivaizduokime, kad moteris per verslo vakarienę užsisako alaus, kuomet visi kiti dalyviai renkasi vyną. Net jei tai nebūtų etiketo pažeidimas, jos pasirinkimas atrodytų galbūt neįprastai“, – pažymi ji.
Pašnekovė taip pat priduria, kad žmogus, kuris žino savo vertę, gerbia save ir kitus, visuomet išlaikys saiką.
„Neleis, kad alkoholis užgožtų jo išmintį ir eleganciją“, – pokalbį užbaigia E. Ždanovič-Pečkienė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!