REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Registruotų susirgusių tymais asmenų skaičius peržengė pusės tūkstančio ribą – nuo metų pradžios registruotas 501 tymų atvejis.

 Registruotų susirgusių tymais asmenų skaičius peržengė pusės tūkstančio ribą – nuo metų pradžios registruotas 501 tymų atvejis.

REKLAMA

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, daugiausia susirgimų Kauno mieste – 238. Vilniuje susirgimų skaičius nuo penktadienio išaugo nuo 79 iki 87.

Pernai Lietuvoje užregistruota 30 tymų atvejų. Tymai – ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu.

Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.

Galite net nežinoti, kad sergate

Tymai yra labai laki infekcija, kuriai būdingas labai didelis užkrečiamumas, pažymi ULAC direktorius profesorius Saulius Čaplinskas. Tymais sega 9 iš 10 asmenų, kontaktavusių su sergančiaisiais, o nuo vieno tymų atvejo kyla 12–18 naujų susirgimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai virusas, kuris perduodamas oro-lašeliniu būdu, jis greitai plinta pastato ribose, laiptinėse, liftuose. Infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Persirgus susidaro visą gyvenimą trunkantis imunitetas. Lietuvoje vaikai pradėti skiepyti nuo 1964 metų. Tie, kas gimė iki 1964 metų turėtų sužinoti, ar yra paskiepyti ar sirgę tymais“, – aiškino S. Čaplinskas.

REKLAMA

Metas skiepytis

Valstybės lėšomis įsigytomis vakcinomis „Priorix“ gali skiepytis vaikai, kurie dėl tam tikrų priežasčių nebuvo paskiepyti pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių bei su sergančiaisiais kontaktavę asmenys. Kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveiktos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą.

„Tai galima padaryti ir dabar valstybės lėšomis nupirktos vakcinos sąskaitoje. Vakcinų užtenka“, – patikino S. Čaplinskas.

Pasiskiepyti už savo lėšas gali asmenys, kurie nežino, ar buvo skiepyti nuo tymų, kurie buvo skiepyti tik viena tymų vakcinos doze, kurie tymais nesirgo, kurie atliko tyrimus ir žino, kad yra imlūs tymams.

REKLAMA
REKLAMA

Tymai atgimė

Pagal gyvenamąją vietovę daugiausia susirgimų tymais registruota Kauno (260 atv.) ir Vilniaus (60 atv.) administracinėse teritorijose. Tymai diagnozuoti 76 vaikams ir 234 suaugusiems asmenims.

PSO duomenimis, iki 1980 m., prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių.

Didžiausi tymų protrūkiai šiemet stebimi Madagaskare (68 tūkst. atvejų), Ukrainoje (per 21 tūkst. atvejų).

Specialistai ragina į užsienį vykstančius lietuvius pasiskiepyti nuo šios ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų