• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2017 metais 5 % Helovino metu patirtų sužeidimų buvo susiję su alerginėmis reakcijomis ir bėrimais, rašoma dailymail.co.uk.

2017 metais 5 % Helovino metu patirtų sužeidimų buvo susiję su alerginėmis reakcijomis ir bėrimais, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Daugelyje veido dažų yra sunkiųjų metalų, kurie yra gerai žinomi kancerogenai ir gali sąlygoti apsinuodijimą. Makiaže, kurį naudojote praėjusiais metais, dėl jo laikymo tamsioje vietoje gali būti priaugę bakterijų.

Dermatologas dr. Alanas Levy atskleidžia patarimų ir gudrybių, kurių laikydamiesi būsite ramūs, kad veido dažus naudoti yra saugu.

Helovinui artėjant, turbūt jau susiplanavote kostiumą, kurį dėvėsite, ir kokiu makiažu pasipuošite, kad atrodytumėte įtikinamiau.

Tačiau tai gali būti pavojinga. Neseniai surinkti duomenys parodė, kad penki procentai per Heloviną patiriamų sužeidimų yra sąlygoti alerginių reakcijų ir makiažo sukeltų bėrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Helovinui skirti veido dažai paprastai yra daug sunkesni nei kasdienės makiažo priemonės, todėl dėl jų gali užsikišti poros ir prasidėti bėrimas.

Kai kuriuose dažuose netgi yra sunkiųjų metalų, kurie yra gerai žinomi kancerogenai.

Tad kaip apsisaugoti nesusigadinus linksmos šventės? Dr. Alanas Levy iš „Levy Dermatology“ Memfyje, Tenesio valstijoje „Daily Mail Online“ pasakojo, kurių ingredientų vengti, kaip namuose tikrinti alergines reakcijas ir kodėl praėjusiais metais pirkti veido dažai gali sukelti bakterinę infekciją.

REKLAMA

PERSKAITYKITE SUDĖTINIŲ DALIŲ SĄRAŠĄ

Dr. A. Levy sako, kad visų pirma renkantis dažus reikia perskaityti ingredientų sąrašą, kad žinotumėte, ką gamintojai naudoja.

„Veido dažai yra laikomi kosmetikos priemone, todėl jiems nėra taikomi tokie griežti reikalavimai, kaip maisto produktams. Veido dažams nereikia maisto ir vaistų administracinės tarnybos patvirtinimo, todėl jokių griežtų standartų nėra.“

Veido dažuose gali būti dideli kiekiai švino, formaldehido, merkurijaus ir parabenų – visos šios medžiagos gali sukelti apsinuodijimą ir net vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

2016 metų pranešimui, kurį finansavo „Breast Cancer Prevention Partners“ buvo ištirti 48 Helovino šventei skirti veido dažai.

Pranešime teigiama, kad beveik 20 procentų veido dažų sudėtyje buvo švino ir beveik 30 procentų sudėtyje buvo kadmio – gerai žinomo kancerogeno.

Visuose gaminiuose, kuriuose buvo aptikta švino, ir jo koncentracija buvo didesnė, nei geriamajame vandenyje leidžiamas kiekis (15 dalių iš milijardo) bei vaikų maistelyje leidžiamas kiekis (500 dalių iš milijardo).

„Didžiausią grėsmę kelia dermatitas, tačiau taip pat gali grėsti vėžys.“ – sako dr. A. Levy. – „Ieškokite dažų su natūraliais pigmentais iš vaisių, daržovių, gėlių. Tokiu būdu praktiškai pašalinsite teršalų ir sunkiųjų metalų riziką.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trys produktai, kuriuos jis žino ir rekomenduoja yra „Natural Earth Paint“, „Elegant Minerals“ ir „Go Green“.

Jis taip pat rekomenduoja ieškoti gaminių, kurie yra pažymėti kaip „nekomedogeniniai“ – tai reiškia, kad jie neužkemša porų ir nesukelia spuogų proveržių.

BŪKITE LABAI ATSARGŪS, NAUDODAMI PRAĖJUSIAIS METAIS PIRKTUS HELOVINO DAŽUS

Nors greičiausiai nuo praėjusio Helovino savo vampyriško makiažo daug nenaudojote, prieš vėl atidarydami jų buteliuką gerai pagalvokite.

„Paprastai ant mūsų odos yra bakterijų.“ – sako dr. A. Levy. – „Taigi, savo praėjusiais metais naudotą makiažą greičiausiai laikėte tamsiame stalčiuje, kuris yra tikra bakterijų veisykla.“

REKLAMA

Stikliniuose buteliukuose ir ant šepetėlių besikaupiančių bakterijų tarpe yra stafilokokas, streptokokas, mikrokokas ir E.coli. 

„Jei ant jūsų odos yra kad ir smulkus įbrėžimas, bakterijos gali ten patekti ir sukelti infekciją.“ – sako jis. – „Jei manote, kad praėjusiais metais greičiausiai pirštais makiažą lietėte daugiau nei vieną kartą, ir prieš tai rankų nenusiplovėte, tuomet įsigykite naujus dažus.“

PRIEŠ NAUDODAMI PATIKRINKITE, AR MAKIAŽAS NESUKELIA ALERGINĖS REAKCIJOS

Dr. A. Levy nerekomenduoja tiesiog imti ir tepti makiažo ant veido, tikintis geriausio – perieš tai geriau patikrinti, ar jis nesukelia alerginės reakcijos.

REKLAMA

„Mano nuomone, geriausia tikrinti viršutinėje vidinėje rankų dalyje.“ – sako jis. – Uždėkite ten lašelį makiažo, uždenkite jį tvarsčiu ir taip palikite. Tokiu būdu namuose atliksite bandymą, panašų į tą, kuris atliekamas dermatologo kabinete.“

Dr. A. Levy siūlo pirma pasižiūrėti į tą vietą, kurioje užtepėte lašelį dažų, po 24 valandų ir tuomet po 96 valandų, nes kartais alerginės reakcijos į chemines medžiagas būna pavėluotos.

Jei toje vietoje atsirado iškilumas ar ta vieta ištino, tuomet testą galite laikyti pozityviu.“ – sako jis. – „Taip pat rekomenduoju produktą bandyti savaitę prieš jį naudojant.“

VEIDO DAŽŲ NETEPKITE PIRŠTAIS

Prieš pradedant procedūrą, ruošiantis dažytis, dr. A. Levy rekomenduoja nusiplauti veidą švelniu prausikliu, kad neliktų jokių nešvarumų, nuosėdų, ir kad atsikimštų poros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sako, kad veido valymui taip pat galite naudoti alkoholiu sudrėkintas servetėles, tačiau jos gali sudirginti jautrią odą.

„Makiažo netepkite rankomis, nes tokiu būdu pernešate bakterijas nuo rankų ant veido.“ – sako jis. – „Todėl pirma nusiplaukite rankas ir tada kosmetikos aplikatoriumi paimkite dažų iš buteliuko, tik tuomet juos galite tepti pirštais.“

Dr. A. Levy prideda, kad kai kurios veido zonos gali būti jautresnės.

TVARKINGAI NUSIVALYKITE MAKIAŽĄ IŠKART GRĮŽĘ NAMO

Vienas svarbiausių dalykų, norint išvengti bėrimų ir užsikimšusių porų – grįžus namo makiažą nusivalyti.

„Dažus ant veido laikykite kaip tik įmanoma trumpiau.“ – sako dr. A. Levy. – „Neišsidažykite spalio 31-osios 10 valandą ryto.

REKLAMA

Dažykitės prieš išeidami iš namų ir makiažą nusivalykite iš karto grįžę namo.“

Kaip nuspręsite nusivalyti dažus priklausys nuo naudotų dažų pobūdžio.

Jei tai organiškas ar augaliniai dažais pagrįstas makiažas, dr. A. Levy rekomenduoja naudoti švelnų muilą ir vandenį arba švelnų veido prausiklį.

Tačiau jei dažai turi daugiau chemijos, gali prireikti makiažo valiklio ar alkoholiu sudrėkintos servetėlės.

Nusivalius dažus veido šveisti nereikia. „Veidą būsite nusiprausę ryte ir vakare, todėl jei dar jį ir šveisite nusivalę makiažą, tai gali sudirginti odą.“ – sako dr. A. Levy. – „Jei norite pasidaryti šveitimą, prieš tai palaukite porą dienų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų