REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Kiek reikia miegoti, kad nemirtumėte per anksti? (nuotr. 123rf.com)

Pagal ajurvedą, vieną seniausių mokslų apie sveikatą, esame gyvos būtybės, sudarytos iš vieno grubaus (fizinio) ir trijų subtiliųjų (energijų) kūnų: pranos (gyvybinės energijos), proto (jausmai, mintys, emocijos, atmintis) ir intelekto (jį suvokiame kaip pasaulėžiūrą) kūnų. Yra ir tam tikras paros laikas, skirtas kiekvienam iš šių psichikos aspektų poilsiui.

6

Pagal ajurvedą, vieną seniausių mokslų apie sveikatą, esame gyvos būtybės, sudarytos iš vieno grubaus (fizinio) ir trijų subtiliųjų (energijų) kūnų: pranos (gyvybinės energijos), proto (jausmai, mintys, emocijos, atmintis) ir intelekto (jį suvokiame kaip pasaulėžiūrą) kūnų. Yra ir tam tikras paros laikas, skirtas kiekvienam iš šių psichikos aspektų poilsiui.

REKLAMA

Šie aspektai atkuriami tik tris valandas per parą – nuo 21 iki 24 val. ir tik esant vienai sąlygai – jei miegame. Jei ne, likusias 21 valandą, nepriklausomai nuo pastangų, protas nepailsi. Laikui bėgant šis nuovargis vis labiau kaupiasi.

Proto nuovargio etapai

Nublanksta gyvenimo spalvos.

Vaikystėje pasaulis suvokiamas labai ryškiai: žolė, saulė, dangus. Viskas atrodo neįprastai. Tačiau laikui bėgant protas pavargsta ir šis jausmas išnyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl pavargsta protas? Beveik niekas neina miegoti 21 ar 22 val. Atsigulus vėliau nesugeba atsigauti psichika. Taigi turime anksčiau gultis ir jau 22 val. miegoti, tada iki 24 val. mūsų smegenys spės bent porą valandų pailsėti.

REKLAMA

Niekas nedžiugina.

Žmogus mato tik trūkumus tuose dalykuose, kuriais normaliomis aplinkybėmis turėtų džiaugtis.

Viskas tampa be skonio ir neįdomu.

Nėra jėgų net pasidžiaugti mylimo žmogaus dovana, nes protas visiškai išsekęs, o smegenys atsijungusios.

Intelektinio nuovargio etapai

Noras mirti. Ne žudytis, ne. Mirties troškimas pasireiškia tada, kai atsiranda gyvenimo tikslo praradimo jausmas. Užduokite sau klausimą, kodėl gyvenate, koks jūsų strateginis tikslas? Jei atsakymo nėra, žinokite – psichikoje atsirado noras mirti. Ir tik todėl, kad protas negauna pakankamai poilsio!

REKLAMA
REKLAMA

Jei gyvenime nėra entuziazmo, dažniausiai priežastis yra ta, kad pats žmogus nukankino save, reikėjo bent jau anksčiau eiti miegoti.

Depresija, gyvenimo prasmės praradimas atsiranda kaip ankstesnio etapo pasekmė. Žmogus nesuvokia, koks yra jo egzistencijos tikslas.

Polinkis į blogus įpročius.

Esant tokios būklės atsisakyti šių įpročių neįmanoma, todėl, jei žmogus nori mesti rūkyti, jis turėtų eiti miegoti anksčiau. Vienas šis nežymus žingsnis gali priartinti prie pergalės, o kai psichika pakankamai pailsės, šis įprotis savaime išnyks.

Negatyvizmas sau ir nepagarba kitiems: giminei, pažįstamiems, miestui, šaliai, prezidentui, ekologijai… – viskas erzina ir sukelia nepasitenkinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichinio nuovargio etapai

Dėl psichinio nuovargio, ypač proto ir intelekto, atsiranda ligos. Būtent psichika kontroliuoja fizinį kūną ir, jei yra psichinis nuovargis, organizmas reaguoja.

Pirmuoju etapu atsiranda įvairių organų ir sistemų veiklos ritminių sutrikimų: tachikardija ir bradikardija, distonija, tulžies pūslės diskinezija, žarnyno atonija ir t. t.

Antruoju etapu – nuolatinis nervingumas ir įtampa. Dauguma žmonių patiria tokią būseną. Esame taip pripratę prie įtampos, kad nesuprantame, kaip gyventi be jos. Akivaizdus pavyzdys – įvairios relaksacijos praktikos, kai nepasiruošęs žmogus tam tikru atsipalaidavimo etapu tiesiog užmiega, sąmonė atsijungia, nes neturi patirties, kaip būti budriam esant ramios būsenos.

REKLAMA

Tai pasireiškia ir nesugebant ilgai būti vienoje padėtyje arba nekontroliuojant judesių (stuksenant pirštais, trepsint kojomis ir pan.).

Trečiuoju etapu – visos ligų rūšys: sutrikęs imunitetas, alergija, autoimuninės ligos… Be to, visos šios ligos yra lėtinio pobūdžio, todėl labai sunku (beveik neįmanoma) jas išgydyti.

Jei ligą gydote ilgai, o rezultato vis tiek nėra, vadinasi, kalti ne blogi vaistai, o miego režimas – turite eiti miegoti laiku. Psichinis nuovargis toks didžiulis, kad nepadės jokie vaistai, kurie patenka į organizmą, nes psichika tiesiog negali kontroliuoti šios dalies ir visos manipuliacijos iš išorės bus nenaudingos.

REKLAMA

Gyvybinė energija (prana)

Tik dvi valandas per parą (nuo 23 iki 1 val.) atsistato gyvybinės jėgos. Taigi jei šiuo metu nemiegate, prana nebus atkurta.

Gyvybinės energijos trūkumas pasireiškia jėgų neturėjimu, protiniu ir fiziniu vangumu, sumažėjusiu psichikos ir visų organų tonusu. Pamėginkite neiti miegoti iki pirmos valandos ir miegokite iki vienuoliktos. Suprasite, kad neturite jėgų net televizoriaus žiūrėti, o ką jau kalbėti apie bendravimą su artimaisiais.

Ar pastebėjote, kad dažniausiai baramės savaitgaliais? Ir dar, dažniau sekmadieniais nei šeštadieniais. Kodėl?

Darbo savaitės metu esame priversti anksti keltis, tai palaiko tinkamą mūsų nuotaiką ir gerą tonusą, o štai šeštadienį ir sekmadienį įsigudriname taip pailsėti, kad pirmadienis būna sunki diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Emocinė sritis

Atkuriama nuo 1 iki 3 valandos. Laime, šiuo metu nemiega tik beviltiškis žmonės.

Pirmuoju etapu žmogus tampa bejėgis. Antruoju etapu jis tampa verksmingas. Trečiuoju etapu linksta į isteriją. Jei šeima turi mažą vaiką, vyras turėtų padėti žmonai prižiūrėti kūdikį ir leisti jai pakankamai pailsėti ir atsigauti.

Taigi dienos režimas turi lemiamą įtaką būsenai.

Nepailsėjęs tinkamu laiku žmogus kaupia nuovargį ir taip pažeidžia savo psichinę ir fizinę sveikatą. Tad neišvengiamai krinta jo bendras pasitenkinimo gyvenimu, laimės jausmo lygis.

Ir priešingai – jei tinkamai ir tinkamu laiku pailsėsite, sėkmingai išspręsite daugybę problemų visose gyvenimo sferose.

REKLAMA

8 ritualai prieš miegą, padėsiantys įveikti nemigą ir nerimą

Įtraukite į savo tvarkaraštį tam tikrus ritualus. Jei atliksite juos reguliariai ir tuo pačiu metu, jūsų kūnas įpras ir žinos, kad jie yra susiję su miegu, o jūs ramiai užmigsite.

Pabendraukite. Tai gali būti draugas ar šeimos narys (galbūt net jūsų augintinis). Toks laiko praleidimas greitai suteiks patogumo jausmą ir malonių emocijų. Paskambinkite savo tėvams, nueikite pas draugą (-ę) ar atsipalaiduokite savo mylimo žmogaus glėbyje.

Nesinaudokite mobiliuoju telefonu. Jei tikrai norite sureguliuoti savo režimą, turite atsisakyti telefono. Turėsite pamiršti susirašinėjimą nakties metu! Vakare telefono ekranas dirgina nervų sistemą, o naujienų peržiūrėjimas visiškai atbaido miegą ir galvą apsunkina nereikalingomis mintimis. Taigi 2–3 valandas prieš miegą padėkite įkrauti telefoną ir daugiau nelieskite jo!

REKLAMA

Paskaitykite knygą. Tik tegul tai nebūna „nusikaltimu ar bausme“. Knyga turėtų būti rami, sklandi, gal ne tokia įdomi, bet graži ir maloni liesti.

Skirkite laiko sau. Dažnai aukojame savo laiką kitiems arba tuščiai leidžiame jį socialiniuose tinkluose. Ar dažnai darote tai, kas jums patinka (ar atidedate vėlesniam laikui). Ar dažnai vaikščiojate po parką vakarais, glostote šunį, pasidarote veido kaukę arba lepinatės putų vonioje?

Pasiklausykite raminančios muzikos. Susikurkite grojaraštį iš malonių ir lėtų kompozicijų. Beje, gamtos garsai taip pat puikiai atpalaiduoja.

Rašykite dienoraštį. Šiandien neturite su kuo pasidalyti praėjusios dienos įspūdžiais? Rašykite dienoraštį, kuriam patikėsite visas savo paslaptis ir rūpesčius. Tai padės išsikrauti psichologiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudokite aromaterapiją. Aromatiniai aliejai padės greitai atsipalaiduoti ir pašalins stresą. Vos du levandų eterinio aliejaus lašai, užlašinti ant pagalvės, padės ramiai užmigti, o 7 melisų eterinio aliejaus lašai leis mėgautis nuostabiu aromatu ir suteiks ramybę.

Išgerkite pieno su ciberžole. Užvirkite pieną ir įberkite į jį 1 arbatinį šaukštelį ciberžolės. Šis gėrimas harmonizuos došas ir pagerins savijautą.

Parengta pagal žurnalą „Raktas“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų