REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Saulėta Sicilija (nuotr. 123rf.com)

Lietingą Lietuvą ir karščiu alsuojančią Siciliją skiria tūkstančiai kilometrų, tačiau ar kada susimąstėte, kad su pietiečiais mus sieja ne vienas panašumas? Jie kaip ir mes iš pažiūros santūrūs, bet linkę bendrauti nuoširdžiai.

22

Lietingą Lietuvą ir karščiu alsuojančią Siciliją skiria tūkstančiai kilometrų, tačiau ar kada susimąstėte, kad su pietiečiais mus sieja ne vienas panašumas? Jie kaip ir mes iš pažiūros santūrūs, bet linkę bendrauti nuoširdžiai.

REKLAMA

Panašumų turi ir mūsų gamta, kultūra. Vaikščiodami Sicilijos paplūdimiais dairykitės gintarų, o pietaukite lyg pas mamą – sočiai ir nesikuklindami. Jau po keleto atostogų dienų aplankys deja vu jausmas – šioje saloje jauku kaip namuose.

Dairykitės jūros išmestų gintarų

Jeigu jaučiate nepaaiškinamą trauką gamtai, tai įvairus ir išskirtinai gražus Sicilijos kraštovaizdis jums paliks įspūdį. Nėra didesnio malonumo nei mėgautis ramybe kopiant Madonie kalnais Šiaurės Sicilijoje. Jei norite judėti aktyviau – į kalnus leiskitės dviračiu.

„Virš Madonie ratus suka karališkieji ereliai, tad nepamirškite pakelti akių aukštyn. Ši vietovė – tikras džiaugsmas ir atradimas paukščių mylėtojams.

REKLAMA
REKLAMA

Giedromis dienomis nuo kalnų atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į Lipario salas, užplūsta jausmas, kad jums pavyko pabėgti į pasaulio kraštą“, – apie Sicilijoje laukiančius įspūdžius pasakoja Dovilė Valaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Lietuvoje produkto vadybininkė.

REKLAMA

Ne vienas keliautojas sako, kad laukinis salos grožis slypi Lo Zingaro gamtos rezervate. Kalnų šlaituose auga ryškiaspalviai augalai: ciklamenai, laukinės geranijos ir rozmarinai.

Rezervatas išvagotas daugybe pasivaikščiojimų takų, čia įsikūrę gamtos, jūros, ūkininkystės muziejai. Kai pavargsite vaikštinėti, užsukite į vieną iš rezervate įkurtų pavėsinių. Čia galėsite susiruošti pietus ir pasigrožėti nuostabia jūros panorama.

Jeigu vaikštinėdami Baltijos pajūriu ieškote gintarų, nepraleiskite progos jų pasidairyti ir Sicilijoje. Simetitas – gintarų rūšis, aptinkama tik šioje Pietų Italijos saloje. Į krantą jis išplaunamas po didelių audrų. Senovės romėnai šiuos akmenis vadindavo romantiškai – saulės dievo Helijo dukros ašaromis. Simetitai labai brangūs ir reti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jų randama paplūdimyje Punta Braccetto, esančiame Santa Croce Camerina pakrantėje, ir Contrada Chiappa Pachino regione, dar vadinamame Gintaro pakrante. Beje, pavasario pabaiga ir vasaros pradžia – geriausias laikas ne tik ieškoti gintarų, bet ir išvysti visą Sicilijos grožį. Šiuo metų laiku dar nevargina nepakeliama saulės kaitra, kurią tektų patirti į salą atvykus vidurvasarį“, – tikina kelionių ekspertė.

Valgykite lyg pas mamą

Sicilijoje rasite ne vieną puikaus virėjo restoraną, kuriame gaminamas gardus maistas. Na, o jei norite paragauti to, ką kasdien valgo siciliečiai, būtinai paskanaukite grilintų ir su šonine patiekiamų svogūnų, makaronų „Pasta alla norma“ ar itališkų ryžių rutuliukų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visus patiekalus rasite vietinėse tratorijose. Užėjote į vieną jų, o ten – nei staltiesių ant stalų, nei meniu? Tai ženklas, kad aptikote puikią pietų vietą!

„Sicilietiškoje virtuvėje įsišaknijusios griežtos taisyklės. Saloje būtina valgyti daug ir sočiai: pusryčius, pietus, nepamiršti vakarienės. Visai kaip Lietuvoje pas mamą. Laikomasi įsitikinimo, kad maistas turi teikti džiaugsmą, tad geriau vietiniams neprieštarauti“, – teigia D. Valaitė.

Tradiciniai sicilietiški pusryčiai – puodelis espreso ar kavos su pienu ir sausainiai. Pietūs arba „pranzo“ prasideda tarp 13 ir 14 val. Didžioji dalis Sicilijos gyventojų tuomet sugrįžta į namus pietauti, bendrauti ir juokauti – atgauti jėgas.

REKLAMA

„Į darbus vietiniai vėl keliaus apie 16 val. vakare, o diena pasibaigs apie 20 val. Tada ateis laikas lengvai vakarienei, vadinamai „cena“. Ją sudaro sriuba ar itališkas omletas, taip pat valgomi sūriai, alyvuogės ir duona“, – pasakoja atstovė.

Sutampa kavos skoniai

Dėl kavinių gausos ir mums prieinamos kavos rūšių įvairovės, Lietuvą drąsiai galime vadinti šio gėrimo mylėtojų šalimi. Sicilijoje, kur kava prilyginama atskiram patiekalui, jausitės pamaloninti. Teigiama, kad lietuviai labiausiai mėgsta juodą kavą, paprastumą renkasi ir salos gyventojai. Išragaukite kiek įmanoma daugiau espreso, kapučino ir latė kavos skonių.

„Yra dar keletas dalykų, kuriuos apie kavą reikėtų žinoti atostogaujantiems Sicilijoje. Nuodėmė sodrų šio gėrimo skonį apsunkinti saldžiu desertu.

REKLAMA

Kava negeriama ir iškart po valgio. Na, o jei laikrodis muša 11 val. ryto, tai baigėsi laikas kavai su pienu. Italijoje galite laužyti kelių eismo ir visas kitas taisykles, tik jokiu būdu po pietų nesumanykite užsisakyti kapučino“, – su šypsena kalba D. Valaitė.

Apsilankykite sicilietiškame turguje

Ne vienas lietuvis patvirtins, kad šviežiausius maisto produktus ir kitus pirkinius suranda turguje. Ten pat ieškoti gėrybių traukia ir siciliečiai. Šios salos turgavietės – tai garsų ir vaizdų kakofonija.

Prekystaliai lūžta nuo spalvingų vaisių ir daržovių ar šiandien jūroje sugauto laimikio. Ore sklando pardavėjų šūkiai ir raginimai išsirinkti ką nors iš jų asortimento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sicilijos turgus – puiki vieta įkvėpti vietinės atmosferos, net jeigu nieko nepirksite. Tiesa, reikia žinoti, kaip surasti prekyvietes. Dažniausiai jos įsikūrusios atokesnėse miestų gatvėse.

Puikiais turgumis gali pasigirti Sirakūzai, Mesina, Trapanis ir kiti didieji Sicilijos miestai. Tačiau įspūdingiausi įsikūrę Palerme „Mercado del Capo“ ir Katanijoje „Piazza Caro Alberto“. Pirmajame nustebins jūros gėrybių įvairovė, antrajame akys raibs nuo sūrių ir daržovių, kurias norėsis valgyti čia ir dabar“, – neabejoja kelionių ekspertė.

Skirkite laiko pažinti sicilietį

Pietų italai dažnai vadinami nerūpestingais atlapaširdžiais. Sakoma, kad net ir su pirmą kartą matomu atvykėliu jie bendrauja lyg su senu draugu. Siciliečių būdas visai kitoks.

REKLAMA

Jis kažkuo primena lietuvišką temperamentą. Iš pradžių santūrūs ir kuklūs, bet tik artimiau susipažinsite – ledai ištirps ir štai jūs jau esate kviečiamas vakarienės siciliečių šeimoje, o čia būsite tiesiog užlieti svetingumu, gerumu ir dosnumu. Beje, šeima siciliečiams – didžiausia vertybė. Žmonės neslepia noro visą gyvenimą laikytis arčiau namiškių.

„Neretai pabrėžiama, kad pietiečiai – tingūs. Šį apibūdinimą Sicilijos gyventojai prašo keisti į linksmi ir mėgstantys juokauti. Įsitikinsite patys, užtenka su vietiniais apsikeisti keletu sakinių ir jiems pavyks jus prajuokinti iki ašarų. Net ir pačią rimčiausią situaciją siciliečiai mėgins paversti pokštu. Tad jei vyksite į Siciliją, būkite nusiteikę linksmybėms“, – pataria D. Valaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų