REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
53
Radikalios dietos besilaikiusi mergina apako:  (nuotr. asm. archyvo)

Sverdama kiek daugiau nei 36 kg, Natalie Esarey (20) iš Ohajo valstijos, JAV, dėvėjo aštuonmetėms mergaitėms skirtus drabužius, tačiau po to, kai ši liga atėmė iš Natalie regėjimą, ji pažadėjo savo geriausiai draugei, jog pakeis savo gyvenimą ir išsikapstys iš anoreksijos gniaužtų.

53

Sverdama kiek daugiau nei 36 kg, Natalie Esarey (20) iš Ohajo valstijos, JAV, dėvėjo aštuonmetėms mergaitėms skirtus drabužius, tačiau po to, kai ši liga atėmė iš Natalie regėjimą, ji pažadėjo savo geriausiai draugei, jog pakeis savo gyvenimą ir išsikapstys iš anoreksijos gniaužtų.

REKLAMA

Valgymo sutrikimo priežastys

Mokykloje iš šios merginos buvo tyčiojamasi dėl jos storų kojų, tačiau viskas prasidėjo nuo to, jog Natalie Twitter socialiniame tinkle atrado tinklalapius, kurie pasisakė už anoreksiją ir badavimą.

Dar 2011-aisiais mergina praleisdavo kelias valandas per dieną naršydama po tokius tinklalapius ir bendraudama su anoreksija sergančiais žmonėmis, kurie skatina ir kitus paauglius prisijungti prie jų „bendruomenės“.

Natalie galėdavo nevalgyti net keletą dienų, o kai jos mažas taip reikalingų gaunamų medžiagų kiekis organizme ją laikinai apakino, mergina manė, jog daugiau tikrai neišgyvens.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai jos organizmas 72 valandas buvo labai skurdžiai maitinamas, mergina vos galėjo pajudėti. „Nubudusi trečios badavimo dienos rytą pramerkiau akis, bet nieko nemačiau, o pakildama iš lovos vis netekdavau sąmonės. Supratau, kad jei greitu metu nieko nepavalgysiu, galiu visai nebeatsikelti,“ – pridūrė Natalie.

REKLAMA

„Prisimenu, jog vis nuvirsdavau, o po to turėjau grindimis ropoti iki virtuvės, kurioje valandą laiko valgiau nedidelį pusryčių batonėlį. Išsigandau, nes taip prastai dar nesijaučiau. Maniau, jog mane ištiks priepuolis ir aš tiesiog mirsiu,“ – prisiminė mergina.

Pažadas draugei

Natalie ir toliau būtų taip gyvenusi, jei ne ant mirties patalo begulinti Natalie draugė Coryanna, kuriai ji pažadėjo pasveikti. 2013 metais paauglė pradėjo gydytis.

Natalie, kuri dabar studijuoja psichologiją, pasakojo, jog jei ne tas pokalbis su drauge, ji taip ir nebūtų pasikeitusi. „Coryanna sirgo reta genetine liga, o šansų, jog ji pasveiks, buvo labai mažai, tad pažadėjau, kad aš pasistengsiu išsigydyti savo ligą už mus abi. Po dviejų savaičių Coryanna mirė. Tik Coryannos dėka mėnesių mėnesius lankiausi pas psichologą ir šiandien jaučiuosi daug geriau,“ – teigė Natalie.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina, kuri kartais per dieną išsivemdavo net 10 kartų, lankė 5 skirtingus gydymo centrus, o pernai pagaliau pasiekė savo užsibrėžtą svorį.

Bando užkirsti kelią anoreksijos plitimui

Dabar ji padeda kitiems jauniems žmonėms nepakliūti į tokius spąstus, atsakingoms institucijoms pranešdama apie tinklalapius, propaguojančius anoreksiją.

„Visų šių tinklalapių kūrėjai net nežino, kaip stipriai jie žaloja kitus žmones. Paaugliai nepastebi, kaip greitai jie šia baisia liga suserga. Kaip buvusi patyčių, auka lengvai tapau priklausoma nuo šios internetinės „bendruomenės“, kuri tau liepia daryti vieną ar kitą, o už tai dar ir giria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolat su jais bendravau, o internete praleisdavau keletą valandų. Kartais net izoliuodavau save šioje anoreksija sergančių žmonių aplinkoje. Socialinis tinklas Twitter gali tapti labai pavojingas, o jame pamačius bet kokią su anoreksija susijusią nuorodą, tuojau pat ją užblokuoju,“ – tęsė Natalie.

200 kcal per dieną

Natalie svorį pradėjo mesti po to, kai iš jos buvo tyčiojamasi mokykloje. „Galvojau, jog esu niekas, sumenko mano pasitikėjimas savim, o jau aštuntoje klasėje pradėjau kompleksuoti dėl savo svorio. Berniukai man sakydavo, jog mano storos kojos. Net mano gimnastikos treneris juokdavosi iš mano svorio ir komentuodavo mano pilvuką.

REKLAMA

Viskas prasidėjo nuo kalorijų skaičiavimo, tačiau kai svoris pradėjo kristi, pagalvojau, kad galėčiau valgyti dar mažiau. Mano suvartojamų kalorijų per dieną skaičius tapo 200 kcal, o vėliau – kuo mažiau, tuo geriau. Mirtis, skyrybos, menkas pasitikėjimas savimi, patyčios, o vėliau ir Twitter, darė didžiulę įtaką mano valgymo sutrikimui,“ – prisiminė Natalie.

Pačiu jai sunkiausiu metu, Natalie KMI buvo 16,7, kai tuo metu sveiko žmogaus KMI turėtų būti 18,5-25. „Vieną kartą, kai mama man darė nugaros masažą, ji pravirko, nes savo rankomis galėjo justi kiekvieną mano nugaros kaulelį. Netekau tiek daug svorio, jog atrodžiau kaip žaislinė figūrėlė su kiek per didele galva,“ – sakė Natalie.

REKLAMA

Mažas reikiamų medžiagų organizme kiekis privertė slinkti merginos plaukus, o mokykloje tapo vis sunkiau susikaupti. Tačiau prisiminus pažadą, duotą draugei, ji žinojo, kad turi pasikeisti jog ir vėl galėtų gyventi įprastą gyvenimą.

Sveika ir laiminga

„Tikėjau, jog pakeistus mitybą, nutiks kažkas gero. Nebeliko nieko kito, kaip tik mirti. Turėjau atsidurti beviltiškoje situacijoje, jog suprasčiau, kad man vis dėlto reikia pagalbos. Vos tik apsipratus su šia mintim ir pakeitus savo mitybą, pasitaisė sveikata ir galiu daryti dalykus, kurių pastaruosius 5 metus negalėjau,“ – džiaugėsi Natalie.

Nors mergina nestebi savo svorio, sveikatos priežiūros specialistai užtikrino, jog pernai ji pasiekė normalų KMI. Šiuo metu Natalie mokosi, kaip padėti kitiems, susidūrusiems su šia liga.

„Valgau ką tik noriu, o banginiu aš tikrai netapsiu, kadangi dabar sau patinku netgi labiau, nei tuomet, kai turėjau valgymo sutrikimą. Prieš tai visada galvodavau, jog atrodau stora, o dabar, pažiūrėjus į veidrodį, matau sveiką ir laimingą žmogų,“ – pridūrė Natalie.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų