REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Zuzana Bardovska (nuotr. asm. archyvo)

Šokėja, kalanetikos ir pilateso trenerė Zuzana Bardovska švyti džiaugsmu, gyvenimas jai – kupinas ramybės ir meilės, o pati ji sako, kad gauna tai, ko panori – visada. Zuzana jau trejus metus užsiima emocijų paleidimo technika – Harvardo mokslininkų patvirtintu metodu – ir džiaugiasi visiškai pasikeitusiu gyvenimu. Daug labiau nei „atsiradusiu“ butu Vilniaus Senamiestyje ar galimybe dirbti savo svajonių darbus Zuzana džiaugiasi vidine ramybe, kuri ją lydi kasdien.

9

Šokėja, kalanetikos ir pilateso trenerė Zuzana Bardovska švyti džiaugsmu, gyvenimas jai – kupinas ramybės ir meilės, o pati ji sako, kad gauna tai, ko panori – visada. Zuzana jau trejus metus užsiima emocijų paleidimo technika – Harvardo mokslininkų patvirtintu metodu – ir džiaugiasi visiškai pasikeitusiu gyvenimu. Daug labiau nei „atsiradusiu“ butu Vilniaus Senamiestyje ar galimybe dirbti savo svajonių darbus Zuzana džiaugiasi vidine ramybe, kuri ją lydi kasdien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zuzana pasakoja, kad emocijų paleidimų praktika į jos gyvenimą atėjo po kelionės į Indiją, kuomet pašnekovė viduje jautė norą pokyčiams.

REKLAMA

„Paleidimai į mano gyvenimą atėjo mano draugės Jarūnės dėka, kuri pasidalino savo pokyčiais gyvenime taikant šią praktiką. Jarūnė buvo visiškai pasikeitusi, kas mane labai sužavėjo. Pagalvojau, kad ir aš noriu taip jaustis ir būti tokia laisva.

Jarūnė kartą supažindino mane su Ryčiu – emocijų paleidimų treneriu. Po kurio laiko, mano mėgstamoje kavinėje, kuomet jau buvau grįžusi iš Indijos ir ieškojau atsakymų apie susivokimus ten, atėjo Rytis ir atsisėdo tiesiai priešais mane, į tą pačią vietą, kur susipažinom. Kai jam paskambino moteris ir užsirašė pas jį į konsultaciją, aš ištariau: ir aš noriu! Nežinojau, kur eisiu, ką darysiu, kiek tai kainuos ir kiek užtruks, bet mano vidinis balsas aiškiai jautė, kad man ten reikia, tad užsirašiau. Taip prasidėjo mano paleidimų kelionė“, – pasakoja Zuzana.

REKLAMA
REKLAMA

Jauna moteris dalinasi, kad, grįžus iš Indijos jos vidinė būsena jau buvo labai pasikeitusi – viduje ji jautė daug ramybės, ji jautė, kad jai taip gera, kad nieko netrūksta. Netgi jos mėgstamiausias darbas – šokiai – jai atrodė nebereikšmingas, o skubantys gatvėje žmonės – tarsi užburtos lėlės, nežinia ko taip greit judančios. Tuomet ji ir ėmė ieškoti atsakymų, kodėl jos savijauta kitokia, nei aplinkos žmonių ir kaip gyventi su šia būsena toliau.

Poveikį pajuto iškart

Zuzana sako, kad paleidimų poveikį ji pajuto iš karto, tik jai dar reikėjo laiko susivokti, kas gi su ja vyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paleidimų rezultatas mane labai nustebino. Aš jaučiau visišką pasitikėjimą tuo, kas vyksta. Suvokiau, kad tam tikrus dalykus gyvenime aš pati sukūriau, nes jų panorėjau ir dėl to juos gavau. Tada liko tik padėkoti sau ir pasidžiaugti tuo, kas jau įvyko, nes viskas išsipildė pagal mano norus. Konsultacijos metu pamačiau, ką gyvenime dariau iš trūkumo – tai ir šokių, ir koncertinė veikla. Kai mano vidus prisipildė to, ko man trūko ir ką galvojau galinti gauti pasirodymų metu, man nebereikėjo to ieškoti išorėje.

Aš jaučiau vis daugiau meilės sau ir priėmimo tokiai, kokia esu. Tuo pačiu jaučiau daugiau meilės aplinkai, žmonėms. Kai jaučiau meilę viduje, man labiau norėjosi ja dalintis, negu gauti. Tuo pačiu, kai aš dalinuosi meile, jaučiu, kad jos gaunu atgal dvigubai to net nesiekdama“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Zuzana sako jau po pirmos konsultacijos pajutusi, kad yra kupina ramybės, kad kūnas atsipalaidavęs ir kad jai nebesinori niekam nieko įrodinėt.

Sąmoningas sprendimas paleisti

Pašnekovė aiškina, kad paleidimas yra sąmoningas sprendimas gyvenime paleisti tai, su kuo mes susiduriame – pyktį, baimę, nuoskaudas, neišpildytus lūkesčius, netgi norus ar prisirišimus.

„Kiekvieną dieną mes priimame sprendimą paleisti tai, ką išgyvename, to net nesuvokdami. Emocijų paleidimai yra sąmoningas sutikimas ir priėmimas to, kas vyksta su tavim, bei kylančių jausmų, įsitikinimų atpalaidavimas. Tuomet aš sąmoningai stebiu, kas vyksta su mano kūnu ir jausmais, darau tam tikrus sprendimus iš karto, suvokusi paleidžiu tai. Tokiu atveju, tos situacijos, jausmai nesikartoja ir nebedaro man įtakos emociškai ar fiziškai ateityje“,– pastebi pašnekovė.

REKLAMA

Zuzana sako, kuomet ji sąmoningai suvokia dėl kokios priežasties jai, pavyzdžiui, skauda galvą, tuomet ji gali priimti sprendimą: ar ji nori kentėti ir to laikytis, ar ji sutinka, su tuo kas vyksta, ir priimti bei paleisti tai – priežastį, dėl kurios tai prasidėjo, nes galvos skausmas – tik pasekmė.

„Kai aš sutinku su tuo kas vyksta, tuomet ir galvos skausmas atsipalaiduoja –– pasikeičia. Tai gali jaustis tik kaip tam tikras pojūtis kūne, bet ne skausmas, arba jis apskritai gali išnykti“, – kalba jauna moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zuzana sako, kad jau nuo pat pradžių, kada ji atrado paleidimus, ji labai atsipalaidavo ir tuomet suprato norinti save kitaip realizuot – ne tik per šokių, pilateso ar kalanetikos trenerės veiklą, tačiau tada dar nesuvokė kaip. Po metų, kai paleidimų treneris Rytis Lukoševičius ją pakvietė į savo įkurtą paleidimų centrą dirbt kartu, Zuzana suprato, kad tai ir yra ta veikla, kuria ji nori užsiimti dabar.

Nors daug kas gyvenime sako, kad reikia labai kažko norėti, ir tai išsipildys, paleidimuose yra paleidžiamas pats noras, prisirišimas prie to noro ir jo svarba, sureikšminimas, ir tuomet, kaip teigia paleidimų treneriai, arba tai, ko tu anksčiau norėjai ir paleidai, ateina į tavo gyvenimą daug greičiau, arba tau tas noras tampa visiškai nebesvarbus ir tu net gali užmiršti, kad jį turėjai.

REKLAMA

Gautas butas Senamiestyje

Zuzana pasidalina istorija, kaip į jos gyvenimą atėjo butas Senamiestyje:

„Aš užsibrėžiau tikslą, kuris skambėjo taip: „leidžiu sau turėti 100 tūkst. ir daugiau eurų dar lengviau ir greičiau nei galvoju“. Tai buvo užgaida pasižiūrėti, kaip tai suveiks su tokia suma. Šiam tikslui beveik neskyriau laiko, tik apie jį vis pagalvodavau. Kartą susitikusi su drauge, kuri taip pat paleidinėja, paleidau keletą dalykų, susijusių su tikslu.

Po daugiau nei mėnesio sėdejau banke ir pasirašinejau sutartį buto paskolai paimt, ko net neplanavau ir net ne sau aš tuo metu ėmiau, ir kurio suma viršijo 100 tūkst. eurų. Ir dedant parašą ant dokumento, man atėjo suvokimas, kad čia ir yra tie 100 tūkst. eurų, kurių aš panorėjau. Taip, pinigai atėjo kitokiu būdu, nei aš galvojau. To pasekmė – turiu dabar aš butą Senamiesty, kurį įrenginėju ir kuriame galiu gyventi arba išnuomoti jį. Kartu man tai ir pamoka pasižiūrėti į tikslą kiek rimčiau, paleisti baimes, įsitikinimus, kuriais tikiu, kurių laikaus. Bet panašu, kad tuo metu taip buvo man harmoningiausia“, – kalba paleidimų trenerė.

REKLAMA

Kaip tai vyksta

Zuzana paaiškina, kad tikslo paleidimas vyksta taip: pirmiausia reikia suvokti, ko iš tikrųjų giliai giliai viduje nori širdis. Užsirašius tikslą, mergina užsirašo visas mintis, susijusias su tikslu, kurios iškyla – ir baimes, ir teigiamus dalykus.

„Kartais vien tik surašius visą minčių srautą pamatau, kad man atsipalaidavo daug dalykų, kurių bijojau ar kuriais aš netikėjau. Jeigu aš kažkuo netikiu – pavyzdžiui, kad galiu gauti 100 tūkst. eurų – pasižiūriu, kodėl aš netikiu ir iš kur tokios mintys. Tuomet aš leidžiu sau susivokti, kodėl aš taip manau ir kokiu pagrindu tas įsitikinimas pas mane atėjo. Tada aš leidžiu sau viską išjausti ir sakau: gerai, aš sutinku, ir aš tai paleidžiu. Kai tie jausmai man atsipalaiduoja, tada leidžiu sau įsivaizduoti, kad aš tą tikslą jau dabar turiu, įsivaizduoju viską iki smulkmenų. Tuomet atsiranda pojūtis, kad tai jau realizavau – tada nebetenku to didelio noro, o atsiranda turėjimo jausmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš supratau, kad gyvenime visada aš taip ir darydavau: įsivaizduodavau, kad tai jau turiu, svajodavau apie tai, kaip aš tai darau, kaip atrodau tame, ir kaip jaučiuos. Po kurio laiko, kai aš net kartais pamirštu savo svajonę, ji ir išsipildo“, – pasakoja pašnekovė.

Zuzana sako, kad norai paleidimuose paleidžiami tam, kad žmogus viduje nejaustų trūkumo, to diskomforto – tuomet jis jaučiasi laisvas nuo to tikslo, nes suvokia, kad ji jau turi, arba jo nebereikia. O gyvenant su trūkumo jausmu, galima susilaukti ir neigiamų padarinių.

Paleidimų pasiekimai

Trejus metus paleidimais užsiimanti moteris sako, kad per šį laiką gyvenime pasikeitė labai daug dalykų, ypač vidinė būsena, tačiau ir išsipildžiusių materialių dalykų buvo daug:

REKLAMA

„Vienas didelis projektas, kuris dar tęsiasi, yra butas, nes vis dar jį įrenginėju. Čia, sakyčiau, yra labai didelis pasiekimas, visom prasmėm – tiek emocine, tiek fizine, tiek mentaline. Antras dalykas – kelionė į Tailandą, kurią organizuoju kartu su draugėm, kuri taip pat atėjo į mano gyvenimą pati. Kelionė į Tailandą – tai vienos savaitės emocijų paleidimų stovykla, su kitomis papildomomis praktikomis, ryto mankštomis, meditacijomis, mantromis, sąmomingu kvėpavimu, Tailando tam tikrų vietų aplankymu – budistine šventykla, žygiu į kalvas, net miuziklu. Kelionės jauki žmonių grupelė vis pildoma, nes išvykimas tik vasarį.

REKLAMA

Ši kelionė nebuvo mano tiksluose, bet aš dirbau su tikslu vesti daugiau emocijų paleidimų konsultacijų ir realizuoti save įvairiose naujose veiklose. O tai ir yra nauja veikla, kuri labiau atėjo iš paauglystės: minčių, pasvajojimų stebint kelionių laidas, kad smagu būtų padirbti kelionių gide svečiose šalyse“, – kalba Zuzana.

Kitas pašnekovės įvardijimas paleidimų pasiekimas – pasiūlymas dalyvauti labdaringame projekte, kuris jau turi biudžetą ir tiesiog ieško projektų, galinčių priimti paramą. Zuzana prisimena ne kartą yra galvojusi, kaip smagu, kad jos draugė organizuoja labdaringus projektus ir kad ji taip pat norėtų prisidėti prie tokios veiklos.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar vienas pasiekimas – treniruotės vaikams. Anksčiau aš to labai bijojau ir sąmoningai vengiau, nors man daug kartų siūlė dirbti vaikų šokių trenere, o dabar visiškai aš to nebebijau ir džiaugiuosi, kad turėjau gyvenime etapą, kuriame vedžiau treniruotes gausiai mergaičių grupei.

Vienas svarbiausių mano pasiekimų – pasikeitę santykiai su tėvais. Jie tapo laisvi ir šilti. Šiuo metu gyvenu su jais, kol remontuojamas mano butas – anksčiau galvodavau, kad labai nenorėčiau grįžti pas tėvus, kad gyvendama kartu aš jausčiausi suvaržyta, bet dabar matau, kad taip nėra. Aš tiesiog paleidau tuos įsitikinimus, kurie trukdė santykiams būti laisviems, atsipalaidavau tame ir leidau sau priimt tėvus tokius, kokie yra, nebekontroliuoti jų, o jie manęs. Ir mūsų santykiai dabar artimesni, iš jų aš gaunu labai daug paramos ir dovanų kiekvieną dieną“, – sako paleidimų trenerė.

Nuolatinė vidinė ramybė

Zuzana dalinasi, kad dabar ji kasdien jaučia vidinę ramybę, ji pasitiki tuo, kas vyksta. Netgi kai kyla nemalonūs jausmai, pašnekovė pastebi, kad viduje ji išlieka rami.

Paleidimų trenerė sako, kad ji ir prieš paleidimus jausdavosi laiminga, tik tuomet laimę ji suvokdavo kitaip – kai ji įgyvendindavo savo norus, troškimus, o dabar Zuzana sako esanti laiminga tiesiog todėl, kad ji yra ir ta laimė nepriklauso nuo aplinkybių, pasiekimų.

„Jeigu buto remontas nesklandžiai vyksta, aš vis tiek esu laiminga, jeigu į mano treniruotes ateina mažiau žmonių, tiesiog priimu tai – į viską žiūriu daug ramiau ir paprasčiau. Man nebūna akimirku, kad netikėčiau paleidimais – aš tiesiog labai aiškiai pamačiau, kad jie veikė visą mano gyvenimą ir dabar veikia dar stipriau“, – sako Zuzana.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų