REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinai gali kopijuoti ne tik prancūziškus kvepalus. Jie gali pasidaryti ir Paryžiaus kopiją. Kiek mažesnę, bet visiškai pritaikytą gyventi. Kad būtų tikroviškiau, netoliese pastatytas ir gabalėlis Jungtinės Karalystės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje yra pora dešimčių ganėtinai tikslių Eifelio bokšto kopijų arba bokštų, kurie sukurti remiantis Paryžiaus simbolio siluetu ir struktūra. Tačiau Kinijos Tiandučengo gyvenvietėje, kuri taip pat žinoma kaip „Mažasis Paryžius“, Eifelis nesijaučia vienišas. Šalia – Triumfo arka, Versalio rūmų fontanas ir europietiško stiliaus vilos.

REKLAMA

Visa tai – nekilnojamojo turto bendrovės „Zhejiang Guangsha Co. Ltd“ kūrinys, pradėtas 2007-aisiais ir baigtas per penkerius, rašo odditycentral.com.

Sumanytojai tikėjosi į ją pritraukti Kinijos turtinguosius, kurie mėgsta vykti į Paryžių praleisti medaus mėnesio, vaikosi europietiškų madų ir produktų.

108 metrų Eifelio bokšto kopija Tiandučenge triskart mažesnė už Paryžiaus originalą, kuris stiebiasi 324 metrus, tačiau rūdžių ant jos ko gero daugiau. „Mažajame Paryžiuje“ gali gyventi 10 tūkst. žmonių, tačiau jis rizikuoja tapti miesteliu-vaiduokliu – taip kaip ir kiti europietiški „didmiesčiai“ Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent taip atsitiko vos už pusantro šimto kilometrų esančiam Temzės miesteliui, kuriame prigrūsta britiškos architektūros – pradedant katedra ir baigiant telefono būdelėmis. Nors jis puikiai pritaikytas gyvenimui (tik turtingų žmonių), žmonės juo naudojasi daugiausia kaip dekoracija vestuvinėms nuotraukoms.

2006 m. atidarytas britiškas miestelis sukėlė ir konfliktų: pavyzdžiui, londonietė Gail Caddy pasipiktino dėl to, kad kinai nukopijavo jai priklausantį barą.

Už pusantro tūkstančio kilometrų nuo „Mažojo Paryžiaus“ ir esančioje Guangdongo provincijoje neseniai iškilo stebėtinai panaši Austrijos miestelio Halštato, įtraukto į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, kopija. Ši sukėlė austrų nepasitenkinimą, kadangi kinų nekilnojamojo turto vystytojai nepasivargino atsiklausti ar bent informuoti austrų dėl jų miestelio ir konkrečių pastatų klonavimo.

Europietiškų svajonių miesteliai Kinijoje sudaro tik nedidelę dalį vaiduokliškų gyvenviečių, iškilusių bujojant šalies statybų sektoriui. Lėtėjant Kinijos ekonomikai jie gali niekada nesulaukti savo valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų