REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balkšvos ar rausvos spalvos ant odos atsiradę dryželiai ne vienai moteriai kelia diskomfortą, atima pasitikėjimą savimi. Norėdamos jų atsikratyti, jos griebiasi įvairių priemonių, tačiau ar iš tiesų yra stebuklingas receptas, galintis padėti panaikinti strijas? Apie šį ir kitus dalykus naujienų portalui tv3.lt pasakoja odos estetikė Inesa Vrublevskienė.

Balkšvos ar rausvos spalvos ant odos atsiradę dryželiai ne vienai moteriai kelia diskomfortą, atima pasitikėjimą savimi. Norėdamos jų atsikratyti, jos griebiasi įvairių priemonių, tačiau ar iš tiesų yra stebuklingas receptas, galintis padėti panaikinti strijas? Apie šį ir kitus dalykus naujienų portalui tv3.lt pasakoja odos estetikė Inesa Vrublevskienė.

REKLAMA

Specialistė paprastai aiškina, kad strijos yra audinių suplyšimas, įvykęs dėl hormonų disbalanso.

„Tai dažnai įvyksta paauglystėje, kai vaikai pradeda bręsti ir greičiau augti, nėštumo metu, nes sutrinka kolageno ir elastino gamyba. Jie yra atsakingi už odos elastingumą, o, kai oda nespėja temptis pagal svorio augimą, ji įtrūksta. Moterims tai kelia nepatogumų, o vyrai į jas nelabai kreipia dėmesį, nors jiems taip pat strijos gali atsirasti“, – nurodo odos estetikė.

Ji priduria, kad procentaliai daugiausiai įtakos turi staigus svorio priaugimas, tačiau strijos gali atsirasti ir netekus svorio.

REKLAMA
REKLAMA

„Visada sakau, kad, laikantis dietų, jų reikia laikytis protingai, racione turi visų reikalingų medžiagų. Kai dauginasi sveika ląstelė, jau reikalingos 28 aminorūgštys, o jei pritrūksta bent vienos, ląstelė, galima sakyti, mutuoja. Todėl labai svarbu, kad mityba visada būtų subalansuota ir įvairi, taip pat būtų pakankamas skysčių kiekis“, – pabrėžia specialistė.

REKLAMA

Svarbu pastebėti organizmo siunčiamus signalus

Odos estetikė akcentuoja, kad nors strijos atsiranda dėl hormonų disbalanso, daug įtakos gali turėti ir odos būklė, genetika:

„Jei oda yra sausa, dehidratuota, ne elastinga, tai irgi gali daug ką duoti. Todėl mano rekomendacija būtų tokia, kad nereikėtų laukti, kol atsiras strijos, rūpintis oda reikėtų anksčiau. Pavyzdžiui, išėjus iš vonios, galima ją įtrinti aliejais ir kremais, kad ji nebūtų sausa. Tai odai duoda naudos ir galbūt net gali padėti jų išvengti.“

Taip pat I. Vrublevskienė priduria, kad, pasirodžius pirmoms strijoms, reikėtų jas laikyti kaip organizmo siunčiamą signalą, kad ląstelėje trūksta kolageno ir elastino bei imtis atitinkamų priemonių:

REKLAMA
REKLAMA

„Tada mes galime daugiau kolageno vartoti iš vidaus – gerti daugiau vandens, vitaminų, kurie skatina jų gamybą.“

Visiškai panaikinti nepavyks

Vis tik, jei nepavyko užkirsti kelio strijų atsiradimui, specialistė nurodo, kad teks susitaikyti ir su jomis gyventi visą likusį gyvenimą. Tiesa, nors visiškai panaikinti strijų kol kas nėra įmanoma, galima pasinaudoti būdais, padedančiais sumažinti jų ryškumą.

„Pabrėžiu, kad strijos yra suplyšę audiniai ir tu jų nesuklijuosi, kremais neužtepliosi, gali tik pašvelninti. Pačios ryškiausios jos būna pradžioje, kai yra raudonos, priplūdusios kraujo. Paskui jos ir pačios iššviesėja, tam padeda ir tinkama priežiūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Masažai, lazerinės procedūros, pilingai, kremai, aliejai gali padėti jas šiek tiek pakoreguoti, bet jų tikrai neištrins. Būtų naivu tikėtis, kad brangūs kremai padarys stebuklą, nes tai nėra išorės pažeidimas, tai iš vidaus plyšę audiniai, randas“, – akcentuoja odos estetikė.

Pataria išmėginti šią naminę priemonę

Specialistė dalijasi ir naminės priemonės receptu, kuris galėtų padėti ne tik strijų ryškumui sumažinti, bet ir, pavyzdžiui, šiurkščios odos savininkėms.

„Odos priežiūrai labai tinka kavos tirščiai. Juos galima sumaišyti su kokiu nors aliejumi, pavyzdžiui, šalto spaudimo alyvuogių aliejumi ar kitu ir naudoti.

REKLAMA

Pirmiausia reikėtų nusiprausti, nuplauti nuo odos visus nešvarumus, tada ištrinti kavos tirščių ir aliejaus masę, palaikyti apie 10 minučių ir vėl nusiprausti. Tada galima įtrinti odą aliejumi ar kremu ir viskas“, – dalijasi odos estetikė.

Ji siūlo tokią kaukę odai naudoti bent kartą per savaitę, mat tai gali duoti gerų rezultatų:

„Žinoma, tikrai nebus taip, kad patrinsiu su kavos tirščiais ir strijų nebus. Bet mes taip aktyviname kraujotaką, limfotaką, todėl viskas pradeda geriau cirkuliuoti, pagerėja kolageno ir elastino gamyba, kas turi įtakos odos elastingumui.

Nėra vieno dalyko, kuris galėtų padėti. Tai turi būti daugelio dalykų – tinkamos odos priežiūros, subalansuotos mitybos, pakankamo skysčių kiekio – bendradarbiavimas.“

REKLAMA

Svarbu pasitikėti savimi

Ji pastebi, kad strijos daugeliui jos klienčių kelia didžiulį diskomfortą ir gėdą, jos svajoja apie visišką jų panaikinimą, tačiau specialistė sako, kad reikia išmokti su tuo gyventi ir nepriimti to kaip defekto.

„Kadangi strijos atsiranda ant krūtinės, pilvo, nugaros ir sėdmenų srityje, ant šlaunų, daugelis moterų to gėdijasi, turbūt koks 80 procentų. Pas mane ateinančios klientės, pavyzdžiui, turi pavydėtinai gražias figūras, bet pergyvena, nes aplink bambą yra šiek tiek strijų.

Labai noriu padrąsinti, kad to nereikia gėdytis. Aišku, atsiradus strijoms, nereikia ir sėdėti sudėjus rankų, galima imtis įvairių priemonių, kad tai būtų mažiau matoma. Bet svarbiausia vis tik yra save priimti ir mylėti.

Kai pasitiki savimi, kai save myli, tada atsiranda šypsena veide. Tu eini ir žmonės tavimi žavisi, nes tu tą aurą spinduliuoji. Jei eini su gera emocija, energija, žmonės nematys, kas yra blogai, jie tiesiog jaus iš tavęs gerą energiją. Tada ir pati pagalvosi, kokia aš kvaila, kad dėl tokios smulkmenos sukau galvą, save graužiau“, – šypsosi odos estetikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų