REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą dieną jaustis apsnūdus galima dėl įvairių priežasčių, net jei naktį gerai išsimiegojote. Tai gali būti sutrikimas, vadinamas lėtinio nuovargio sindromu.

Visą dieną jaustis apsnūdus galima dėl įvairių priežasčių, net jei naktį gerai išsimiegojote. Tai gali būti sutrikimas, vadinamas lėtinio nuovargio sindromu.

REKLAMA

Bet tai taip pat gali būti ir kas nors ne taip rimta, kam galima lengvai užkirsti kelią sveikesniais įpročiais – pavyzdžiui, pakeitus mitybą arba pradėjus gerti daugiau vandens.

Juk niekas nenori kas dieną atrodyti kaip zombis! Šie patarimai padės to išvengti, rašoma brightside.me.

1. Netinkamai maitinatės.

Rafinuoti angliavandeniai gali būti greitas energijos šaltinis. Jei valgote pusryčių dribsnius, sausainius, makaronus ar picas, tuomet juos esantys rafinuoti angliavandeniai greitai pakelia kraujyje esančio cukraus lygį, todėl gaunate daugiau energijos.

Tačiau tuomet cukrus kraujyje krenta, ir iš naujo jaučiatės pavargę. Jei taip pat ir užkandžiaujate maistu, kuriame yra rafinuotų angliavandenių, nuovargis greičiausiai jus lydi visą darbo dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Stenkitės valgyti mažiau cukraus ir perdirbtų angliavandenių – juos keiskite daug skaidulų turinčiu maistu, pavyzdžiui, avižomis, lęšiais ir daržovėmis.

REKLAMA

2. Nepakankamai judate.

Gali atrodyti, kad kai namo iš darbo grįžtate pavargę, gulėjimas ant sofos padės atgauti jėgas ir suteiks daugiau energijos. Tačiau svarbu bent du kartus per savaitę pasportuoti – tai padės visą laiką nesijausti pavargus. 2008 metais atliktas tyrimas parodė, kad jauni žmonės, tris kartus per savaitę sportuojantys bent 20 minučių, turėjo daugiau energijos ir jautė mažiau nuovargio.

3. Gerai neišsimiegate.

Net ir išmiegoję rekomenduojamas 7–9 valandas per parą vis tiek galite jaustis pavargę. Taip yra todėl, kad miego kokybė yra tokia pat svarbi, kaip ir kiekybė. Stenkitės kasdien eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat antroje dienos pusėje negerkite kavos, o prieš eidami miegoti nežiūrėkite TV ar į telefoną. Taip pagerės jūsų miego kokybė ir dienos metu nesijausite tokie pavargę.

4. Netoleruojate tam tikro maisto.

Jei be jokios priežasties dienos metu jaučiatės pavargę, tai gali reikšti, kad netoleruojate tam tikro maisto. Dažniausiai netolerancija pasireiškia glitimui, pieno produktams ir kiaušiniams.

5. Negeriate pakankamai vandens.

Jei nepakeičiate vandens, kurį jūsų organizmas praranda dėl įvairių biocheminių reakcijų, prasideda dehidratacija. Dėl to galite turėti mažiau jėgų ir gali būti sunkiau susikaupti. Vienas tyrimas parodė, kad mažiau vandens skysčių pusiausvyros organizme atstatymui po treniruotės išgeriantys vyrai jautėsi labiau pavargę, nei tie, kurie gėrė pakankamai vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Patiriate daug streso.

Tyrimai rodo, kad aukštas streso lygis sukelia nuovargį. Be to, atliktas vienas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad nesprendžiamas stresas taip pat gali sukelti nuovargį. Joga ir meditacija tokiu atveju padeda atsipalaiduoti.

7. Jums trūksta vitaminų.

Gali būti, kad su maistu negaunate pakankamai geležies, vitamino D ar vitamino B12. Maistas, kuriame gausu geležies – tai špinatai, brokoliai, raudonoji mėsą ir kalakutiena. Vitamino B12 yra piene, kiaušiniuose, lašišoje, jautienoje, o taip pat galima vartoti jo papildus. Norėdami gauti daugiau vitamino D, valgykite daugiau grybų, riebios žuvies ir jūros gėrybių. Taip pat stenkitės daugiau laiko praleisti lauke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų