REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą rudenį ir žiemą, kol dar neužsnigo, aukštapelkėse, ežerų liūnuose, drėgnuose durpynuose galima prisirinkti vertingiausių uogų – spanguolių. O tie, kas bijo gyvačių, spanguolių tikrai ras ūkininkų turguose.

Visą rudenį ir žiemą, kol dar neužsnigo, aukštapelkėse, ežerų liūnuose, drėgnuose durpynuose galima prisirinkti vertingiausių uogų – spanguolių. O tie, kas bijo gyvačių, spanguolių tikrai ras ūkininkų turguose.

REKLAMA

Dabar pats laikas pasirūpinti jų atsargomis žiemai, nes prieš Kalėdas spanguolių kainos pakils dvigubai. Tai vienintelės uogos, kurių nereikia apdoroti termiškai – jos puikiai išsilaiko 5–8 mėnesius. Už laukines paprastąsias spanguoles ne mažiau vertingos ir dirbtinai auginamos stambiauogės spanguolės.

Vertingiausios – vėlai rinktos

Spanguoles leidžiama rinkti nuo rugsėjo 1 dienos, tačiau tuo metu jos dar būna rausvai baltos, neprinokusios. Tiesa, pastovėjusios baltašonės sunoksta ir namuose, bet kur kas vertingesnės – natūraliomis sąlygomis, t. y. gamtoje, sunokusios ir spalį-lapkritį rinktos spanguolės.Vėliau rinktose spanguolėse geriausiai ir ilgiausiai išsilaiko veikliosios medžiagos, kurių šios uogos turi tikrai nemažai. Šviežiose spanguolėse gausu vitamino C, B1, B2, PP, įvairių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, geležies, mangano.

Liaudies medicinoje spanguolės nuo seno naudojamos inkstų ir šlapimtakių akmenligei, reumatui gydyti. Vaistinėse pardavinėjami brangūs maisto papildai „Urinal“ – koncentruotas spanguolių ekstraktas, skirtas šlapimo sistemos veiklai gerinti. Argi ne naudingiau kasdien suvalgyti po saujelę šviežių spanguolių?

REKLAMA
REKLAMA

Šios rudeninės uogos turi kraujavimą stabdančių, priešuždegiminių savybių. Spanguolės tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, tinka valgyti sergant hipertonija (esant padidėjusiam kraujo spaudimui), stimuliuoja kasos sekreciją, skatina prakaito ir šlapimo išsiskyrimą.Įrodyta, kad spanguolės sustiprina antibiotikų veikimą ir švelnina jų pašalinį poveikį. Spanguolėse esantys pektinai sudaro netirpius junginius su sunkiaisiais metalais (švinu, gyvsidabriu, stronciu) ir taip padeda juos pašalinti iš organizmo.

REKLAMA

Stambiauogės – saldesnės

Stambiauogių spanguolių nesudėtinga užsiauginti patiems. Ūkininkai užveisia spanguolių plantacijas, daug kas jas augina sodo sklypuose. Stambiauogės spanguolės ne tik didesnės, bet ir saldesnės už laukines – jose dvigubai daugiau sacharidų (fruktozės, gliukozės ir sacharozės), taip pat gausu polifenolių (vitamino P).

Skintos spanguolės puikiai išsilaiko šviežios vėsioje vietoje, užpiltos vandeniu stiklainiuose arba pintame krepšyje sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Yra įvairių sveikatą stiprinančių receptų su šviežiomis spanguolėmis. Norint sustiprinti imunitetą, galima vartoti trintas spanguoles su medumi. 0,5 kg spanguolių reikia sutrinti medine (ne metaline) trintuve ir sumaišyti su 250 g medaus. Į šį mišinį dar galima įdėti 100 g trintų česnakų. Mišinį dvi savaites reikėtų palaikyti šaldytuve ir kasdien suvalgyti po šaukštą. Ši tyrė ypač tinka peršalus, sužvarbus. Spanguolių nereiktų vartoti tiems, kam padidėjęs skrandžio rūgštingumas.

Parengė Valda Dagilė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų