REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Moteris ligoninėje, asociatyvi nuotrauka (nuotr. Shutterstock.com)

Koronaviruso pandemija vis dar yra sukausčiusi visą pasaulį. Ir nors lietuvaičiai jau stengiasi pamiršti pirmąją jo bangą, vis daugiau specialistų garsiai kalba, kad antroji jo banga jau visai netoli. 43-ejų sulaukusi lietuvaitė Laura – viena iš daugelio, kurie ištraukė „nelaimingą kortą“ ir akis į akį susidūrė su grėsminguoju koronavirusu. Šiandien moteris įspėja kitus ir sako, kad liekamuosius šio viruso reiškinius ji jaučia iki šiol.

669

Koronaviruso pandemija vis dar yra sukausčiusi visą pasaulį. Ir nors lietuvaičiai jau stengiasi pamiršti pirmąją jo bangą, vis daugiau specialistų garsiai kalba, kad antroji jo banga jau visai netoli. 43-ejų sulaukusi lietuvaitė Laura – viena iš daugelio, kurie ištraukė „nelaimingą kortą“ ir akis į akį susidūrė su grėsminguoju koronavirusu. Šiandien moteris įspėja kitus ir sako, kad liekamuosius šio viruso reiškinius ji jaučia iki šiol.

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt lietuvaitė Laura (aut. pas. pavardė yra žinoma) sutiko pirmą kartą papasakoti, ką ji iškentėjo, susirgusi COVID-19 virusu. 43-ejų metų sulaukusi moteris nori įspėti kitus ir nuoširdžiai prašo: „Saugokite save ir kitus“.

Kadangi koronavirusu užsikrečiama oro-lašiniu būdu, todėl natūralu, kad įtarimai, ar neserga šia liga, į Lauros mintis kartas nuo karto užplūsdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Išvykusi iš šalies nebuvo

Tačiau koronavirusu susirgusi moteris tikina, kad ji kontakto su šiuo virusu sergančiu asmeniu neturėjo.

„Manau, kad jį pasigavau darbinėje aplinkoje, bet tai tik spėju. Kontakto su sergančiu neturėjau, pati niekur į užsienį išvykusi nebuvau“, – patikina lietuvaitė.

REKLAMA

Laura prisimena, kad įtarimai dėl koronaviruso infekcijos prasidėjo dar kovo 7–9 dienomis, kai moteris prarado balsą. Kadangi daugiau jokių kūno vietų moteriai neskaudėjo, todėl to ji per daug nesureikšmino. Mat su balsu pašnekovė iki šiol problemų turėdavo dažnai.

Praėjus septynioms dienoms, Laurai pakilo temperatūra, ėmė kamuoti kosulys, dusulys, mieguistumas, silpnumas ir raumenų skausmas.

Teigiamas koronaviruso testas

Kovo 19-tąją moteris prarado skonio ir kvapo juslines savybes, o būtent šis faktorius labai išgąsdino moterį. Ji nedelsiant paskambino į koronaviruso karštąją liniją, numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA

„Susakiau visus simptomus ir man paskyrė laiką mobilioje stotelėje kovo 21-ąją dieną. Porą dienų laukiau rezultatų namuose, kovo 23-ąją 13 valandą man paskambino ir pranešė, kad valandos bėgyje manęs atvažiuos paimti greitosios pagalbos automobilis“, – lemtingas akimirkas prisimena pašnekovė.

Ligoninėje Laurai buvo atlikti tyrimai. Rentgeno tyrimas parodė, kad moteriai yra abipusis plaučių uždegimas. Ji nedelsiant buvo hospitalizuota ir gydyta plakveniliu bei azitromicinu, buvo teikiamas deguonis.

Kentė nežmoniškus galvos skausmus

43-ejų moteris prisimena, kad bebūnant ligoninėje, jai atsirado ir dar vienas naujas koronaviruso simptomas – nežmoniškas galvos skausmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėjosi net klykti... Vaistai tik truputį numalšindavo skausmą. Mano ligos stadija buvo priskirta prie sunkiųjų, o pats gydymas tęsėsi apie dešimt dienų“, – patikina ji.

Kitus Lauros šeimos narius koronavirusas aplenkė, tačiau jos artimieji tuo metu buvo griežtoje saviizoliacijoje. Pati moteris pasakoja, kad ir jai nebuvo lengva visas gydymo dienas praleisti vienumoje.

„Mano šeima tuo metu buvo saviizoliacijoje, buvo sunku uždarytoje palatoje, kai niekas negali aplankyti. Mano šeimos nariai nei vienas nesusirgo, jiems jokių simptomų nepasireiškė, nors dalį ūmaus periodo buvau namie ir nieko neįtardama su jais kontaktavau.“

Liekamuosius reiškinius jaučia iki šiol

Nors po susirgimo koronavirusu jau yra praėję nemažai laiko, Laura sako, kad ji liekamuosius reiškinius jaučia iki šiol. Moteriai po praleisto laiko ligoninėje sutriko virškinimo sistema, ji iki šiol pastoviai jaučia pilnumo jausmą skrandyje.

REKLAMA

„Ilgą laiką pastoviai svaigo galva. Atrodo, kad žemė iš po kojų slysta, taip būna iki dabar, nors ir rečiau. Taip pat liko ir dusulys, ypač kalbant, jaučiu, kad ima trūkti oro. Iki šiol nesusitvarkė virškinimas, dėl to netekau dešimties kilogramų svorio“, – atvirai pasakoja pašnekovė.

Dabar Laura nori padėkoti visam Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro kolektyvui, kuris, pasak moters, rūpinasi, dirba naktimis vien tam, kad pavyktų išsaugoti kuo daugiau gyvybių.

Kreipiasi į visuomenę

Tiesa, moteris patikina, kad ji labai norėtų, kad kiti žmonės suprastų, kaip stipriai reikia saugoti save ir aplinkinius, nes šis virusas yra neaiškus, o jo pasekmės dar nėra tiksliai žinomos.

REKLAMA

„Aš per paskutinius dešimt metų nesu nė karto peršalusi. Manau, mano imunitetas yra stiprus, bet mane šis virusas vis vien „karūnavo“.

Noriu paprašyti visų – saugokite save ir kitus. Nepykime, nesibarkime ir nekeikime vieni kitų, nes gyvenimas yra vienas ir mes nežinome, kada kam jis gali baigtis“, – jautriai pokalbį užbaigia koronavirusą įveikusi lietuvaitė.

Lietuvoje – susirgimų šuolis

Lietuvoje praėjusią parą patvirtinti 24 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 2171, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu tebeserga 421 asmuo, pasveiko – 1656.

Nuo COVID-19 mirė 81 asmuo, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruota 112 įvežtinių atvejų.

Izoliacijoje šiuo metu yra 3192 asmenys, tarp jų – sergantieji, turėję sąlytį bei iš paveiktų šalių atvykę žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią parą laboratorijose ištirti 4407 ėminiai, iš viso iki šiol ištirta 540 tūkst. 784 ėminiai.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad trylika atvejų registruota Kauno apskrityje, po keturis atvejus – Utenos ir Vilniaus apskrityse. Dar du atvejai patvirtinti Panevėžio apskrityje, tuo metu, Klaipėdoje – vienas.  

Įvežtiniai atvejai – iš Ukrainos ir Filipinų

COVID-19 liga patvirtinta asmeniui, kuris į Lietuvą iš Ukrainos grįžo rugpjūčio 3 d., izoliavosi. Sąlytį, nustatyta, turėjo penkiolika žmonių, kurie visi jau yra izoliacijoje. Šis atvejis registruotas Kauno apskrityje. 

Klaipėdos apskrityje per vakar parą registruotas įvežtinis atvejis iš Filipinų. Infekcija patvirtinta asmeniui, dirbančiam laive, kuris remontuojamas Klaipėdos uosto krantinėje. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, jog rugpjūčio 4 d. žmogus pajuto koronavirusui būdingus simptomus. NVSC informuoja, kad visi šešiolika laivo įgulos narių yra saviizoliacijoje laive, taip pat laive atlikta dezinfekcija. 

REKLAMA

Šešių asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Trečiojo asmens, kuriam COVID-19 liga patvirtinta vakar (Vilniaus apskritis), užsikrėtimo aplinkybės epidemiologinio tyrimo metu nenustatytos. Asmuo į užsienį išvykęs nebuvo, su užsikrėtusiaisiais koronavirusine infekcija žmogus teigia nebendravęs. Asmeniui pasireiškė lengvi koronavirusinės infekcijos simptomai, tirtas profilaktiškai. 

Taip pat šiuo metu neaišku, kaip užsikrėtė dar vienas asmuo Vilniaus apskrityje, kuriam pirmieji infekcijos simptomai pasireiškė liepos 26 d. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad asmuo kontaktavo su artimuoju, grįžusiu iš užsienio – Didžiosios Britanijos, tačiau jam infekcija, atlikus tyrimą, patvirtinta nebuvo. Užsikrėtusysis dirba bare „Bardakas“ (Vilniaus g. 22, Vilnius), tad, NVSC vertinimu, baro lankytojai taip pat galėjo turėti rizikingą sąlytį, todėl per pastarąsias dvi savaites šiame bare besilankiusiųjų NVSC susisiekti specialistais telefonu 8 618 79984 (darbo valandomis) ar el. paštu [email protected].

REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakeistas atvejo apibrėžimas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atsižvelgusi į su kelionėmis susijusius pokyčius, įsigaliojusius nuo birželio 1 d. , tikslina atvejo apibrėžimą. Nuo šiol galimai sergančiu, t. y. įtariamu atveju, bus laikomas žmogus, jaučiantis koronavirusinei infekcijai (COVID-19) būdingus simptomus ir keliavęs ar gyvenęs tose užsienio valstybėse, kurios valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu įtrauktos į SAM kiekvieną pirmadienį skelbiamą šalių sąrašą. Jame nurodyta, kokios prevencijos, grįžus iš šių valstybių, privalu imtis.    

Taip pat ir toliau įtariamu užsikrėtusiu koronavirusine infekcija bus laikomas simptomus jaučiantis ir artimą kontaktų su sergančiu ar galimai užsikrėtusiu per pastarąsias 14-lika dienų turėjęs žmogus.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad, įvertinus Lietuvos epidemiologinę situaciją, nuo birželio 1-osios, tyrimai koronavirusinei infekcijai nustatyti atliekami pagal naują tvarką. Numatyta, kad profilaktinis testavimas bus vykdomas atsižvelgus į savivaldybės epidemiologinius rodiklius arba, kitaip tariant – įvertinus riziką konkrečioje savivaldybėje. Tikslingai toliau bus tiriami simptomus jaučiantieji, taip pat į ligonines planine tvarka guldomi pacientai bei užfiksavus infekcijos židinius, pavyzdžiui – užsikrėtus bendrabučio gyventojui.  

Numatyta, kad toliau bus testuojami visi žmonės, kuriems pasireiškia bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomas, t. y. temperatūra, kosulys, dusulys ir kita. Taip pat įtraukti papildomi simptomai, tai staigus uoslės ar skonio praradimas ar susilpnėjimas. Mažiau specifiški simptomai – galvos ir raumenų skausmas, šaltkrėtis, nuovargis, vėmimas ar viduriavimas.

REKLAMA

Kaip ir iki šiol, bus tiriami visi asmenys, kuriuos ištirti nurodys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, dirbantys infekcijos židiniuose, pavyzdžiui, kai susirgimo atvejis nustatomas bendrabučio tipo name. Be to, ir toliau tyrimai bus atliekami siekiant patvirtinti, kad žmogus jau pasveiko, vadinamieji – pakartotiniai tyrimai.  

Tai reiškia, kad privalomai nebus testuojami visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai, kaip yra šiuo metu. Jie bus tikrinami tuo atveju, jei jaus koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų