REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norite apsaugoti savo augalus nuo kenkėjų? Tuomet šalia jų pasisodinkite šių augalų, kurie jūsų prižiūrimame darže ar gėlyne tikrai pravers. 

Norite apsaugoti savo augalus nuo kenkėjų? Tuomet šalia jų pasisodinkite šių augalų, kurie jūsų prižiūrimame darže ar gėlyne tikrai pravers. 

REKLAMA

Serenčiai

Plačiai paplitę ir daugelio gėlininkų mėgstami serenčiai padeda išnaikinti amarus, puolančius uogines kultūras. Šviežių arba džiovintų smulkintų augalų pridedama pusė 10 l talpos emaliuoto indo, iki viršaus užpilama šiltu vandeniu ir dvi paras ekstrahuojama. Purškiama, kol pradės nokti pirmosios uogos ir, jei reikia, nuėmus visą derlių.

Siekiant apsaugoti braškes, žemuoges, flioksus nuo nematodų, šalia jų pasodinama serenčių. Šias gėles galima sodinti visame daržo plote ir netgi įvairių tarplysviuose. Dėl unikalių savybių serenčiai nuo bulvių ir pomidorų atbaido nematodus, nuo žemuogių – žemuoginius straubliuus, taip pat svogūnines muses, kopūstinius baltukus. Serenčiai apsaugo kviečius, dobilus, linus ir kai kuriuos kitus augalus nuo fuzariozės.

Nasturtės

Šios gėlės ne tik labai gražios, bet yra ir žalioji trąša bei apsaugos nuo kenkėjų priemonė. Jeigu kelis nasturtų krūmelius pasodinsite šiltnamyje arba lysvėje tarp pomidorų, atbaidysite baltasparnius, o pasodinę greta kopūstų – kopūstinius baltukus.

REKLAMA
REKLAMA

Medetkos

Jos sodinamos tarp astrų, siekiant apsaugoti juos nuo fuzariozės. Greta rožių krūmų augančios medetkos apsaugo šias darželių karalienes nuo nematodų.

REKLAMA

Skaisteniai

Jie teisėtai vadinami gamtiniu insekticidu. Šie augalai gelbsti kopūstus nuo amarų ir kopūstinių baltukų. O jei pavasarį pasodinsite skaistenių aplink obelų kamienus, medžiai bus apsaugoti nuo amarų, obeliniųvaisėdžių ir kitų kenksmingų vabzdžių. Skaistenių nemėgsta ir pelės.

Petunijos

Šie augalai apsaugo pupeles nuo daugelio kenkėjų ir ligų, o astrus – nuo fuzariozės.

Levandos

Pasodintos tai vienur, tai kitur greta kitų augalų gelbsti kaimynus nuo skruzdėlių, amarų ir kandžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų