REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Tėvai sunerimę dėl tvenkinio saugumo

Šiaulėnų miestelio gyventojai gyvena baimėje, kad jų gyvenvietėje iki nelaimės gali būti vos vienas žingsnis – šalia gyvenamųjų namų, kaimynui priklausančioje žemėje, stūkso didelis tvenkinys, kurį vyriškis atsisako aptverti.

3

Šiaulėnų miestelio gyventojai gyvena baimėje, kad jų gyvenvietėje iki nelaimės gali būti vos vienas žingsnis – šalia gyvenamųjų namų, kaimynui priklausančioje žemėje, stūkso didelis tvenkinys, kurį vyriškis atsisako aptverti.

REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt susisiekė skaitytoja Toma (aut. pastaba – tikrasis vardas redakcijai žinomas), kuri pasakoja, kad prieš 3 metus su vyru Šiaulėnų miestelyje įsigijo sodybą, kur kitoje kelio pusėje yra kaimynui priklausantis tvenkinys. Jį, pasak moters, kaimynas kategoriškai atsisako užtverti.

Bijo dėl vaikų

Tomos namus ir tvenkinį skiria vos keli metrai – tereikia pereiti per kelią. Moteris sako, kad šis tvenkinys kasdien ją verčia baimintis dėl savo dviejų vaikų: dviejų metų mergaitės ir ketverių berniuko. Vaikai yra labai judrūs ir labai mėgsta maudytis, todėl baisu, kad vaikai netyčia neįkristų į neaptvertą tvenkinį.

„Šalia jų namo yra iškastas dar vienas tvenkinys, bet mes dėl jo neturime priekaištų, nes jis aptvertas. Kitas tvenkinys yra kitame jų žemės sklype ir ten tvoros iš vis nėra. Mūsų sklypas yra priešais tvenkinį, už poros metrų – tereikia pereiti kelią.

REKLAMA
REKLAMA

Bandėme kalbėti su kaimynu. Vyras klausė, gal jie planuoja apsitverti tvenkinį, nes mes turime mažus vaikus ir mums baisu, kad jie neįkristų. Kaimyno atsakymas buvo paprastas – jums reikia, jūs ir tverkitės. Tuo kalba ir buvo baigta“, – pasakoja moteris.

REKLAMA

Tvenkinio vengia visi gyventojai

Kaimynas, su kuriuo nepavyksta susitarti, Šiaulėnuose nuolat negyvena ir atvažiuoja tik nupjauti sklype užaugusios žolės. Toma sako, kad vos tik atsikrausčius problemų dėl tvenkinio nebuvo – tuo metu jis buvo aptvertas.

„Kai mes atsikraustėme, tvora buvo šiokia tokia, aš nežinau, kurių galų ją nuėmė. Tai buvo paprasta tvora iš vielos, bet vis tiek bent kažkas buvo. Dabar viską nuėmė ir nesuprantu. Galvojome, kad gal reikia bendradarbiauti, padėti kažkaip atsitverti, bet kaimynai nesileidžia į kalbas“, – apgailestauja moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakoja, kad visi miestelio gyventojai, kurie turi vaikų, vengia tvenkinio ir visada suka į priešingą pusę.

„Mes patys turime didelį sklypą, kur reikia ir žolę nušienauti, ir kitus darbus padaryti. Kai vyras išvažiuoja į komandiruotes, aš lieku viena su dviem vaikais. Stengiamės darytis kiemo darbus tik tada, kai miega vaikai arba visur vedžiotis kartu. Jie šiaip neina į gatvę, bet kas žino, kas gali susišviesti.

Aš suprantu, kad galbūt mums reikėtų sodybą apsitverti, bet tas tvenkinys vis tiek liks neaptvertas. O prieš pat tą tvenkinį yra posūkis, tad kažkas nepamatęs gali ir įvažiuoti“, – sako moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagalbos kreipėsi į savivaldybę

Toma sako, kad apimta nevilties rasti bendrą kalbą su kaimynais, ji pagalbos kreipėsi į merą.

„Mes su meru bendravome, perdavėme viską jam, nes tas tvenkinys iš tikrųjų yra labai pavojingas – turi aukštus skardžius. Meras žadėjo tą problemą sutvarkyti“, – sako ji.

Portalui tv3.lt susisiekus su Radviliškio rajono meru Antanu Čepononiu, meras sakė, kad apie šią problemą girdi pirmą kartą. Jis nurodo, kad galimybė, kad kaimynai patys aptvertų nesaugų tvenkinį yra, tačiau tam reikėtų savininko sutikimo.

A. Čepononis pabrėžia, kad savivaldybėje yra tarnyba, kuri patikrinusi ir nustačiusi, kad tvenkinys kelia grėsmę gyventojų saugumui, gali išrašyti protokolą savininkams.

REKLAMA

„Nesvarbu, kad tvenkinys yra privatus, tačiau vis tiek turi būti tam tikri saugūs atstumai“, – nurodo jis.

Radviliškio rajono savivaldybės statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Viktoras Šmitas sako, kad jų skyrius yra susidūręs su panašiais atvejais, tačiau šis pagalbos prašymas jų skyriaus nebuvo pasiekęs.

Jis nurodo, kad reikėtų žiūrėti ar tvenkinys yra inžinerinis statinys, nes jiems taikomi konkretūs reikalavimai. Jeigu statinio nėra – tuomet patiems žmonėms reikėtų žiūrėti, kaip apsisaugoti, nes įstatymiškai priversti kaimyną aptverti tvenkinį negalima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų