Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pristato šalčiausią sezono naujieną – netradicinių šaltibarščių žemėlapį.

Lietuvoje šaltibarščių potvynis (nuotr. Organizatorių)

Lietuvoje šaltibarščių potvynis (nuotr. Organizatorių)

Šaltibarščiai su grietinės, burokėlių ledais ar agurkų šerbetu, pagardinti aviečių alumi, mėsa, sūriu ar net šaltibarščių tortas bei salotos!  Žemėlapyje – daugiau nei 30 šaltibarščių interpretacijų, papildytų rekomendacijomis, kur galima rasti ir skaniausius tradicinius šaltibarščius.

„Kad lietuviai neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir vis dažniau leidžiasi į keliones, kurių tikslas yra paragauti kažką naujo ir įdomaus, yra faktas. Tai atskleidė ir mūsų pernai išleistas didelio populiarumo sulaukęs GASTROliavimo po Lietuvą gidas. Tiek visame pasaulyje nuskambėjęs J. Laukaičio filmukas apie šaltibarščius, tiek su turizmo informacijos centrų pagalba surinktų šaltibarščių interpretacijų įvairovė rodo, kad Lietuvoje egzistuoja  tikras šaltibarščių kultas“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ turinio projektų vadovė Gerda Butkuvienė.

Kiekvienuose namuose ši šalta sriuba ruošiama savaip – vieni jų neįsivaizduoja be kefyro, kiti – be grietinės, kai kas į juos nuolat šliūkšteli šlakelį acto, o yra ir tokių, kurie apsieina be burokėlių. O juk šios sriubos istorija yra nemažiau ryški, nei jos spalva. Pasirodo, LDK didikai svečius po tolimos kelionės sutikdavo būtent su šaltibarščių lėkšte. Pirmąkart paminėti daugiau nei prieš 300 metų, vadinti mėgstamiausia lietuvių sriuba, kurios būtina paragauti, kadaise šaltibarščiai buvo gardinti vėžių uodegėlėmis, žvėriena arba žuvimi. Beje, tokių šaltibarščių – su vėžių uodegėlėmis, ir dabar galima paragauti Šakių rajone arba Panevėžyje, su mėsa - Klaipėdos rajone. Neįprastų šaltibarščių žemėlapį galima rasti oficialioje Lietuvos turizmo svetainėje.

REKLAMA

Šaltibarščių žemėlapis yra platesnės „Keliauk Lietuvoje“ vykdomos kampanijos dalis, – teigia G. Butkuvienė, - šiuo metu itin daug dėmesio skiriame gastronominiam turizmui ir vystome įvairius projektus, orientuotus tiek į vietos, tiek į užsienio turistus.“

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis gastronominis turizmas didelę reikšmę turi ir Lietuvoje. Į mūsų šalį atvykstantys užsienio turistai vis dažniau ieško ne tik dėmesio vertų lankytinų vietų, bet ir patirčių, per kurias galima susipažinti su vietos kultūra. Lietuviškos virtuvės tyrinėjimas šiuo metu yra populiariausia turistinė veikla - net 84 proc. į Lietuvą atvykstančių keliautojų teigia, kad viešnagės metu ragauja vietinius patiekalus bei gėrimus. Šaltibarščiai taip pat muša populiarumo rekordus - štai kelionių platformoje „TripAdvisor“ aukščiausiai vertinama tradicinių patiekalų kavinė sostinėje „Senoji trobelė“ per metus parduoda apie 7500 porcijų šios sriubos, taigi - ne mažiau nei 20 kiekvieną dieną!

Pasak G. Butkuvienės, tendencijos pačios diktuoja poreikį vystyti gastronominį turizmą, todėl „Keliauk Lietuvoje“ komanda šiuo metu užsienio keliautojams ruošia įvaizdinę kampaniją, kurios centre – būtent šaltibarščiai. Be to, kuriami ir teminiai gastronominio turizmo maršrutai po visus Lietuvos regionus.

Nesveikas
2020-06-10 00:59:09
Dar galit rast pas manęs namie
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Nesveikas 2020-06-10 00:59:09
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Dar galit rast pas manęs namie   ATSAKYTI

Top Video

TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Advokatas prabilo apie liudijimus, ką Pinikas darė prie žuvusios Didžiūnaitytės kūno
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Nušauto policininko šeimą pasiekė piniginė parama: iš viso – kiek daugiau nei 33 tūkst.
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Dėl vietoj dušinių Palangoje išdygusio namo surengta akcija: žmonės atėjo pasiruošę išsimaudyti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Kaimynai sukrėsti dėl pro langą iškritusio ir žuvusio penkiamečio: tėvai vaikais labai rūpinosi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Su oro balionais į audrą patekę dalyviai papasakojo, ką patyrė skubiai leisdamiesi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Punios šilas ir vėl specialistų akiratyje: šile įsisiautėjo kenkėjai
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Vos tik paskelbus sprendimą apie atidaromą sieną, lietuviai patraukė į Lenkiją
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Lietuva dėl Astravo sulaukė paramos iš Lenkijos: žada taip pat nepriimti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Per Kuršių marias kelte plaukę keleiviai sulaukė netikėtos staigmenos
REKLAMA
Raudonųjų serbentų padažas
Šį kartą Irina siūlo pasigaminti tirštą, saldžiarūgščio skonio, raudonųjų serbentų padažą. „Patikėkite, jei pasigaminsite nors vieną mažą stiklainiuką šio padažo ir jį ...
Sumuštiniai su namine užtepėle (Nuotr. Viktorijos virtuvė)
„Suplanuoji vienokius pusryčius, atsidarai šaldytuvą, o ten nieko nėra, ko reikia. Šįryt improvizacija iš turimų produktų. Gavosi puikiai“, – sako tinklaraščio „Viktorijos ...
Tortilija (nuotr. stop kadras)
Kiekvieną vasaros savaitgalį TV3 televizijos eteryje rodoma nauja edukacinė-pramoginė, visai šeimai skirta laida „Kitsy“. Kiekvienoje laidoje paliečiamos vis skirtingos temos, ...
Vištienos petukai (Nuotr. Viktorijos virtuvė)
„Ši vištiena mums yra skaniausias patiekalas. Pradedi ir negali sustoti, kol nesusitinki ties paskutiniu petuku, kuriuo nepasidalini. Šįkart sugudravau ir vištieną kepiau ...
Egzotiškos ančių širdelės  (nuotr. Organizatorių)
TV3 laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas profesionalus šefas Gediminas nenustoja stebinti ir siūlo pasigaminti Azijos įkvėptus patiekalus. Jie yra nuostabūs tuo, kad visada ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų