REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Jauniausias Lietuvos kirpėjas - septynmetis Kristupas (nuotr. asm. archyvo)

Nors šiandien dėl karantino sąlygų švelninimo kirpyklos jau neatsigina klientų, dar visai neseniai pastarieji suko galvas, ką daryti su ataugusiomis plaukų šaknimis ar gerokai pailgėjusiais plaukais. Su tokiomis problemomis nesusidūrė Žaslių miestelyje gyvenanti Rūta Degutienė, kuri savo namuose turi asmeninį kirpėją. Ir dar ne bet kokį, o jauniausią Lietuvoje.

10

Nors šiandien dėl karantino sąlygų švelninimo kirpyklos jau neatsigina klientų, dar visai neseniai pastarieji suko galvas, ką daryti su ataugusiomis plaukų šaknimis ar gerokai pailgėjusiais plaukais. Su tokiomis problemomis nesusidūrė Žaslių miestelyje gyvenanti Rūta Degutienė, kuri savo namuose turi asmeninį kirpėją. Ir dar ne bet kokį, o jauniausią Lietuvoje.

REKLAMA

Kristupas – 7 metų berniukas, kuris savo sugebėjimais stebina ir visko mačiusius. Dar sunkiai kalbėdamas ir būdamas vos dviejų metukų, jis pirmą kartą supynė plaukus. Šiandien Kristupas savo draugėms daro gražiausias šukuosenas, o mamai atlieka net ir sudėtingesnes procedūras.

„Neseniai jis man nudažė plaukus su tikrais dažais, padeda juos ir pakirpti. Aš absoliučiai juo pasitikiu ir leidžiu, nes jis sugeba tai daryti, man visiškai nebaisu, kad jis suklys.

REKLAMA
REKLAMA

Ir man tai yra taip natūralu ir normalu, nes aš pripratus, kitiems galbūt čia kažkoks fenomenas, bet man tai įprasta“, – šypsodamasi pasakoja Kristupo mama.

REKLAMA

Susidomėjo pamatęs video internete

R. Degutienė prisimena, kad viskas prasidėjo tada, kai sūnus pamatė vaizdo įrašą, kuriame šoko mergina su ilgais ir spalvotais dredais. Kristupą sužavėjo tai, kaip plaukai gali judėti, ir jis pats mėgino tai atkartoti:

„Kai pamatė tą video, jis ant galvos pradėjo dėtis visokias skaras, kad imituotų plauko kritimą, bandė sukti galvą žemyn aukštyn, kad, taip sakant, judėtų tos kasos. O paskui nusprendė užsiauginti ilgus plaukus ir tų skarų nebereikėjo“.

Kadangi moteris ir pati anksčiau laisvalaikiu dirbo kirpėja, namuose turėjo manekeno galvą daryti įvairioms šukuosenoms. Kartą grįžusi namo ji nustebo pamačiusi, kad manekeno plaukai yra dailiai ir tvarkingai supinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš klausiau: o kas čia supynė? Tėtis atsakė, kad tai Kristupas. Ir aš jo paprašiau, gal jis gali dar kartą supinti, o jis paėmė ir supynė eglutes. Aš žiūrėjau ir negalėjau patikėti: iš kur ir kaip?

Jis nežiūrėjo, kaip kažkas kažkur pina, tiesiog padarė tai iš savęs. Klausiau, iš kur jis išmoko, bet jis paprastai atsakė, kad iš galvos. Tai man pačiai buvo neįtikėtina“, – prisimena jaunojo talento mama.

Savęs meistru nelaiko

Nors daugumą dalykų Kristupas išmoko pats, dabar, esant reikalui, jis konsultuojasi su žinomu Lietuvos plaukų stilistu Jurijumi Levčenkovu, su kuriuo susipažino jo salone ir užmezgė draugystę.

„Būna, kad paskambina, parašo jam. Kristupas svarstė kažkurią dieną, ar gali tiesinti plaukus, aš sakiau, kad lygtais šlapių negalima, bet manęs neklauso. O kai pasako Jurijus, tai patiki“, – juokiasi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Degučių namuose manekeno galvų yra arti dešimties, o Kristupo kuriamos šukuosenos – vis sudėtingesnės. Daugelis septynmečio gabumus laiko neįtikėtinais, tačiau pats jis to nesureikšmina:

„Jis šiaip nemėgsta kalbėti šita tema ir sako, kad mano talentą galėsit pamatyti tada, kai aš užaugsiu ir dirbsiu salone Vilniuje. Jis kartoja, kad nėra meistras, nebaigė jokių mokslų ir dar negali to rodyti kitiems žmonėms, nes galbūt padarys tai neteisingai“.

Ne vienintelis talentas

Kristupas ne tik moka ir mėgsta tvarkyti plaukus. R. Degutienė pasakoja, kad jį domina ir kitos sritys, susijusios su grožiu.

„Jis mane labai gražiai padažo. Moka suderinti spalvas, padaryti pravedimus, užriesti blakstienas – viską ir jokio suklydimo nėra. Taip pat jis labai aiškiai žino ir pasako, kuri suknelė ar batai jam yra gražūs.

REKLAMA

Būna, kad jis man sako: mama, sukurkim, pasiūkim rūbus žaislams. Jis turi tą tokį norą kurti. Čia galbūt ir genai kažkiek persidavė, nes ir aš visą gyvenimą tokia buvau, tai tas galbūt ir jį įtakoja“, – sako pašnekovė.

Septynmečio mama atskleidžia, kad namuose jau pasigirsta ir kalbų apie ateities profesijas, tačiau kol kas, panašu, kad apsispręsti bus sunku, mat Kristupas vis atranda naujų pomėgių ir užsiėmimų.

„Daug kas keičiasi, jis daug ką bando: ir piešti, ir gaminti, pavyzdžiui, labai skaniai kepa ir pyragus, ir kepsnius, ir daro salotas. Jis maksimaliai griebia viską ir dabar sako, kad bus stilistas ir turės savo restoraną. Žodžiu, bus visos moterys gražiai papuoštos ir skaniai pamaitintos“, – juokiasi R. Degutienė.

REKLAMA

Siekia aukščiausio

Jau nuo mažų dienų Kristupas ne tik grožio, bet ir mokslo srityje demonstravo unikalius gebėjimus:

„Jis skaito ir rašo nuo dviejų su puse metukų, būdamas dar visai mažas mokėjo ir anglų, ir rusų kalbų šiek tiek, ką išgirsdavo, tą atkartodavo. Tuos gabumus jis turi, todėl ir mokykloje jam labai lengvai sekasi“.

Nors septynmetis turi daug mėgstamų veiklų, dėl jų mokslai nė kiek nenukenčia. Jis visada ir visur siekia aukščiausių rezultatų, daug reikalauja iš savęs.

„Jis labai pareigingas, savarankiškas, pats nueina prie kompiuterio, viską įsijungia ir mokosi. Iškart po pamokų padaro ir namų darbus, tik tada eina žaisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis iš savęs reikalauja tvarkos. Nors daug ką daro, visiškai niekas nenukenčia, atrodo, kad galėtų dar daugiau visko daryti ir jam nebūtų per daug“, – pasakoja R. Degutienė.

Sulaukia ir kritikos

Kristupo mama neslepia, kad dėl to, jog sūnus taip domisi grožio sritimi ir žaidžia su lėlėmis, ji sulaukia ir nemalonių klausimų bei kritikos iš aplinkinių:

„Jis mėgsta su lėlėm žaisti, turi didelę jų kolekciją. Visa giminė sako, kodėl tu jam leidi su mergaitiškais žaislais žaisti ir panašiai? Bet kas nustatė, kas su kuo turi žaisti? Kas tas ribas tarp normalu ir nenormalu nubrėžė?

Jam patinka lėlės, patinka puošti, rengti, šukuoti, lipdyti, piešti. Mes imam viską iš gyvenimo, ką tik galim, veikiam tai, kas įdomu. Ir žiūrėdama į jį, aš mokausi būti neįsprausta į tuos stereotipus“.

REKLAMA

Septynmečio artimiausi draugai jį palaiko, tačiau kiti neslepia nuostabos dėl, anot jų, nenormalaus elgesio.

„Jo draugams – ir berniukams, ir mergaitėms tai visiškai normalu, jie nuo mažumės prie to įpratę. O kai pradėjo eiti į mokyklą, tai visi klausė: kodėl čia jis taip daro, kodėl jį tai domina? Darželyje, kur realiai viena grupė vaikų buvo, auklėtojos sakė, kad per 15 metų pirmą kartą mato tokį vaiką.

Jis tikrai kitoks negu visi: ir savo kalba, ir mąstymu, ir pomėgiais. Jis mane moko daugybės dalykų, jis mano stebuklas“, – sako R. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų