REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Dekalogo pristatymo kampanija vyko įvairiausiose pasaulio šalyse. www.my10principles.com nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

„Esu toks, koks esu, ir esu žmogus, toks, kaip ir tu. Esu vertas būti gerbiamas, mano įvairoviškumas yra vertingas. Mano orumas ir žmogaus teisės yra tokios pat, kaip ir tavo bei visų kitų žmonių“, – taip lietuviškai skamba dekalogo, pavadinto „10 principų dėl mano, mergaitės ar berniuko, paauglės ar paauglio, turinčio negalią, apsaugos, gerbūvio ir raidos“, pirmasis principas.

9
Skaityk lengvai

„Esu toks, koks esu, ir esu žmogus, toks, kaip ir tu. Esu vertas būti gerbiamas, mano įvairoviškumas yra vertingas. Mano orumas ir žmogaus teisės yra tokios pat, kaip ir tavo bei visų kitų žmonių“, – taip lietuviškai skamba dekalogo, pavadinto „10 principų dėl mano, mergaitės ar berniuko, paauglės ar paauglio, turinčio negalią, apsaugos, gerbūvio ir raidos“, pirmasis principas.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Šis dekalogas specialiai tam sukurtoje svetainėje paskelbtas praėjusių metų rugpjūtį, o gruodžio mėnesį pasirodė ir lietuviškai. Dekalogo ir visos su juo susijusios kampanijos iniciatorė čilietė Maria Cisternas Soledad Reyes, Jungtinių Tautų (JT) Generalinio sekretoriaus specialioji pasiuntinė negalios ir prieinamumo klausimais, nori, kad žmonės su šiuo dekalogu visame pasaulyje susipažintų savo gimtąja kalba. 

REKLAMA

„10 principų“ į lietuvių kalbą išvertė JT Neįgaliųjų teisių komiteto vicepirmininkas, VDU prof. Jonas Ruškus, o įgarsino Kristina Dūdonytė, asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ narė, Žmonių su negalia teisių stebėsenos komisijos prie Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pirmininkė. 

Pasak J. Ruškaus, jis M. Cisternas Soledad pažįsta nuo savo darbo JT Neįgaliųjų teisių komitete pradžios. „Kai atėjau į komitetą, Maria tapo pirmininke, tad ketverius metus turėjau garbės su ja dirbti“, – pasakoja profesorius. Komitete galima dirbti tik dvi kadencijas – prieš tapdama pirmininke M. Cisternas Soledad buvo komiteto narė, taigi pasibaigus jos pirmininkavimui buvo paskirta JT Generalinio sekretoriaus specialiąja pasiuntine negalios ir prieinamumo klausimais. 

REKLAMA
REKLAMA

„Specialusis pasiuntinys vyksta į įvairias pasaulio vietas, kai reikia išsakyti JT poziciją neįgaliųjų teisių, prieinamumo klausimais. Užimdama šias pareigas Maria iniciavo ir neįgalių vaikų teisėms ginti skirtą kampaniją. Vieną dieną gavau iš jos laišką, ar galėčiau į lietuvių kalbą išversti 10 dekalogo principų. Aš išverčiau, o įgarsinti paprašiau K. Dūdonytės“, – pasakoja J. Ruškus. 

10 principų – K. Dūdonytės balsu 

K. Dūdonytė sako labai apsidžiaugusi kvietimu prisijungti prie tokios gražios iniciatyvos. „J. Ruškus paklausė, ar galėčiau padėti surasti, kas perskaitytų dekalogą lietuviškai. Kadangi neturėjau laiko ieškoti, skaičiau pati – mano balsas skamba labai jaunatviškai“, – sako Kristina. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji padarė keletą garso įrašų, kad kampanijos organizatoriai galėtų pasirinkti tinkamiausią. „Man rūpėjo tekstą perskaityti aiškiai ir suprantamai, tad tiesiog įsijaučiau į skaitomus žodžius ir bandžiau įsivaizduoti, kad manęs kažkas klausosi“, – prisimena Kristina ir priduria, kad jai teko bendrauti, susirašinėti ir su pačia Maria, kuri labai dėkojo už pagalbą. 

Kristinos nuomone, šis dekalogas skirtas visiems – kiekvienas turėtų įsipareigoti šių principų laikytis kasdieniame gyvenime – apsaugoti vaikus nuo smurto ir patyčių, leisti jiems augti, mokytis, tobulėti. 

REKLAMA

„Deja, neįgalių vaikų teisės smarkiai pažeidžiamos visame pasaulyje“, – sako J. Ruškus. Pasak jo, JT Neįgaliųjų teisių komitetas ir JT Vaiko teisių komitetas yra sukūrę darbo grupę, kuri dar šiais metais parengs bendrą dokumentą dėl neįgalių vaikų teisių užtikrinimo. J. Ruškus vadovauja šioje grupėje dirbantiems JT Neįgaliųjų teisių komiteto atstovams. 

Kiek procentų darbingo amžiaus neįgaliųjų dirba?
Prašome pasirinkti atsakymą!
25 proc.
36 proc.
47 proc.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kiek procentų darbingo amžiaus neįgaliųjų dirba?
25 proc.
54.7%
36 proc.
24.3%
47 proc.
21%
Balsavo: 391

REKLAMA

Visus kviečia laikytis dekalogo principų 

Dekalogas – svarbiausia M. Cisternas Soledad inicijuotos kampanijos elementas. Interneto svetainėje, pristatant 10 dekalogo principų, rašoma: „Mergaitės, berniukai ir paaugliai, turintys negalią, turėtų būti priimami taip pat, kaip ir kiti vaikai ir paaugliai, apsaugant juos nuo visų formų smurto ir prievartos. Tinkamas elgesys su jais turės teigiamą poveikį jų fizinei, psichinei ir socialinei raidai.“ 

Specialioje svetainėje 10 dekalogo principų galima pasiklausyti ir perskaityti pasirinkta kalba (šiuo metu jų yra 22), taip pat galima pasižiūrėti vaizdo įrašą, kuriame nufilmuoti įvairių pasaulio šalių vaikai, o jų žodžiai verčiami į gestų kalbą, taip pat yra dekalogo pristatymo renginių nuotraukų galerija, galima atsisiųsti kampanijos plakatą ir spalvinimo knygelę. Visas kampanijoje naudojamas iliustracijas sukūrė čilietė dailininkė Michelle Koryzma Reid. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Cisternas Soledad, dekalogas – daugybės jai padėjusių žmonių darbo rezultatas: „Šie 10 principų parengti remiantis negalią turinčių mergaičių, berniukų ir suaugusiųjų tikslinių grupių interviu, atsižvelgiant į visų jų vaikystės ir paauglystės patirtį.“ Be to, dekalogas parengtas atsižvelgiant į JT Vaiko teisių konvenciją ir JT Neįgaliųjų teisių konvenciją, kurios 7 straipsnyje rašoma: „Valstybės, šios Konvencijos Šalys, imasi visų būtinų priemonių, kad užtikrintų neįgalių vaikų visapusišką visų žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių įgyvendinimą lygiai su kitais vaikais“ ir „visuose veiksmuose, susijusiuose su neįgaliais vaikais, pirmiausia atsižvelgiama į vaiko interesus.“ 

REKLAMA

JT Generalinio sekretoriaus specialioji pasiuntinė visus pasaulio žmones kviečia įsidėmėti 10 dekalogo principų, įsipareigoti jų laikytis ir šia informacija dalytis su kitais. Žinią apie dekalogą ji ypač skatina skleisti visose ugdymo įstaigose, medicinos priežiūros centruose, ligoninėse, teisėsaugos institucijose. „Mūsų tikslas – aiškinti, kaip negalima elgtis su mergaitėmis, berniukais ir paaugliais, turinčiais negalią, kad būtų panaikintas bet koks smurtas prieš juos ir netinkamas elgesys su jais“, – sako M. Cisternas Soledad. 

REKLAMA

10 dekalogo principų 

1. Esu toks, koks esu, ir esu žmogus, toks, kaip ir tu. Esu vertas būti gerbiamas, mano įvairoviškumas yra vertingas. Mano orumas ir žmogaus teisės yra tokios pat, kaip ir tavo bei visų kitų žmonių. 

2. Man patinka, kad esi malonus, gerbi mane ir žaidi su manimi. Tu taip pat norėtum būti gerbiamas ir laikomas lygiai su visais kitais. Suprask mano geriausią interesą savo širdimi, ir mėgaukis gyvenimu drauge su manimi. 

3. Man patinka, kad rūpiniesi manimi, saugai mane ir mokai mane apsisaugoti. Aš irgi, kai reikės, būsiu dėl tavęs, savo paties būdu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Noriu, kad mane priimtum tokį, koks esu, padėtum man ugdyti mano gebėjimus ir talentus ir suteiktum man gerą kokybišką ugdymą. Esu laimingas, kai pastebi mano stiprybes ir padedi man būti su kitais žmonėmis. 

5. Man patinka, kai tu manęs klausaisi, paaiškini man, kas vyksta, ir atsižvelgi į mano nuomonę. Tai leidžia man jaustis saugiam ir padeda man mokytis bei vystytis. 

6. Man patinka, kad tu manimi tiki ir padedi man augti. Tai stiprina mano savigarbą, mano gebėjimus ir mano savarankiškumą 

7. Man patinka, kad mane supranti, palaikai mane ir nuramini mane, kai esu liūdnas, piktas ar išsigandęs. Dažnai būtent tokiais momentais man tavęs labiausiai reikia. 

REKLAMA

8. Man patinka, kai įtrauki mane į visuomenę. Noriu gyventi draugiškoje, taikioje ir įtraukioje aplinkoje, kad gerbtum ir palaikytum mano bendravimą su aplinkiniais, būdus, kuriais aš moku bendrauti geriausiai. 

9. Noriu, kad gerbtumei mane ir saugotumei mane nuo bet kokios prievartos bet kur ir bet kuriomis aplinkybėmis. Kaip ir kiekvieno žmogaus, taip ir mano kūnas, mano siela, ir mano protas nusipelnė būti apsaugoti. 

10. Man labai svarbu, kad tu tiki manimi. Kaip ir tau, man reikia, kad manimi pasitikėtų.

Straipsnio autorė: Sigita Inčiūrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų