Tam tikrų rūšių obuolius žiemai galima saugoti rūsyje neapdorotus, bet galima bent dalį jų paversti obuolienėmis ar džiovinti. Kodėl? Nes taip įdomiau, skaniau ir tai gali būti puiki dovana, rašoma pranešime spaudai.

Obuolienė (nuotr. 123rf.com)

Obuolienė (nuotr. 123rf.com)

Tiesa, kad švieži obuoliai išlaiko daugiau vitaminų. Bet tiesiog graužti obuolius iki pat pavasario gali būti gana nuobodu. Todėl dalį jų galima paskirti kitokiam vartojimui. Pats pirmas dalykas, kurį geriausia gaminti iš obuolių – obuolienė.

Skamba irgi nuobodžiai? Nė kiek, žinant kokią daugybę variantų obuolienės galima išvirti. Su kriaušėmis, svarainiais, apelsinais, bananais, moliūgais, rabarbarais, šokoladu, įvairiomis uogomis – čia beribė erdvė jūsų fantazijai ir eksperimentams. O šilta obuolienės arbata šaltomis dienomis – puikus raminantis ir šildantis dalykas.

O juk ir paruošti obuolienę gana paprasta. Tereikia nulupti obuolius, išimti sėklas, supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis. Cukraus kiekis priklauso nuo obuolių saldumo, bet dažniausiai pakanka apie trečdalio obuolių svorio. Tada galima pridėti norimų priedų ir virti, kol suminkštės. Galima verdant įpilti šiek tiek vandens, kad nebūtų per tiršta, o tada į stiklainius ir uždaryti dangteliais.

REKLAMA

Obuolienė puikiai tinka su baltu sūriu ar tiesiog varške. Ant batono, duonos, įdėti į pyragą ar natūralų jogurtą. Verdant kompotą ar saldžią sriubą.

Kitas puikus būdas laikyti obuolius per žiemą – džiovinimas. Galima džiovinti orkaitėje ar specialiose džiovyklėse, bet geriausiai – krosnyje ant šiaudų, jei galite sau leisti tokią prabangą. O Kalėdoms – kompotui, į pyragus – tradiciškai, natūraliai paruošti džiovinti obuoliai – patys geriausi, skaniausi ir kvapniausi!

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad daug žmonių vis dar turi savo obuolių iš kaimo, sodo, ar draugų ir giminių, kuriais jie pasidalija. Bet nemažai yra ir tokių, kurie patys neturi, todėl perka.

„Yra žmonių – ir dabar vis daugiau – kurie neturi jokių ryšių su kaimu, todėl obuolius perka. Ir ne tik laikymui, bet ir tam, kad pasidarytų kažką iš jų. Sau ar dovanojimui. Yra nemažai tokių, kurie iš vaikystės, jaunystės prisimena įvairius receptus, verda obuolienes, džiovina, deda į pyragus. Neretai tai būna sugrįžę į Lietuvą gyventi emigrantai, ar pasisvečiuoti atvykę, kurie nori parvežti kažką įdomaus iš Lietuvos. Taip pat tie, kurie važiuoja ten aplankyti artimų žmonių.

Kalėdoms gaunasi labai gera dovana – obuolienės lietuviškos stiklainiukas, gražiai apipavidalintas. Ar džiovintų obuolių popieriniame maišelyje, kokia gražia virvele perrištame. Labai tokios paprastos, bet jaukios, mielos dovanos gaunasi“, - pasakojo turgaus prekiautojas Aurelijus.

Obuolienė su kriaušėmis ir apelsinais

1 kg išvalytų, supjaustytų, rūgštesnių obuolių

2 vidutinės kriaušės

1 vidutinis apelsinas

Apie 250 g cukraus

Vaisius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti. Apelsiną reikėtų supjaustyti kuo smulkiau, nes jis sunkiau „suverda“. Užpilti cukrumi, palaikyti bent kelias valandas kol atsiras skysčio. Prieš verdant galima įdėti ir žiupsnelį malto cinamono, jei norite. Tada virti ant mažos ugnies gerą pusvalandį, supilti į iškaitintus stiklainius ir uždaryti dangteliais. Nuolat maišykite, kad neprisviltų, jei matysite, kad reikia, įpilkite šlakelį vandens.

Turėsite žiemai labai švelnaus, vos pikantiško skonio obuolienės, kuri puikiai tiks ir šildančiai arbatai, ir kaip puikus priedas įvairiems desertams. Skanaus!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Plikledis vos netapo lemtingu: užfiksavo kraują stingdančią akimirką
DABAR RODOMA
Plikledis vos netapo lemtingu: užfiksavo kraują stingdančią akimirką
DABAR RODOMA
Nepaklausęs tėčio vaikinas labai pasigailėjo: dabar juokiasi visas internetas
DABAR RODOMA
Tarp gyventojų kilo panika: kiemuose užfiksavo nevaldomą pavojų
DABAR RODOMA
Reporterė netvėrė pykčiu: vyro poelgis tiesioginio eterio metu sukėlė sąmyšį
DABAR RODOMA
Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
DABAR RODOMA
Bijojo judėti net automobilyje: „ledo bombos“ talžė automobilio langą
DABAR RODOMA
Vyras nufilmavo, kaip degalinė apgavo ir priskaičiavo daugiau už kurą
REKLAMA
Nepakeičiamo skonio sumuštinukai: gaminsite vėl, vėl ir vėl
Tikriausiai internete galima rasti daugybe karštų sumuštinių su tunu receptu. Vis dėlto šis variantas yra labai lengvai įgyvendinamas, o skonis patinka ir mažiems, ir ...
Imbierinis namelis: pagaminti lengviau, nei manėte (http://www.neringa-blogas.com/ nuotr.)
Gal kam jau ir tapo pabodę imbieriniai nameliai kepami per šventes, bet man jie dar neatsibodo, o ypač augančiam vaikui  Myliu pasiruošimą prieš Kalėdas, tada namai ...
Vištienos troškinys su bulvių koše (Nuotr. worldrecipes.eu)
Sukate galvą, ką būtų galima pagaminti šeimai pietums ar vakarienei, o kitų siūlomi įmantrūs patiekalai jau seniai pabodo? Tuomet prisiminkite paprastą ir itin gardų vištienos ...
Silkutė sužavės nuo pirmo kąsnio (Kviečiu į virtuvę nuotr.)
Silkė patiekta su grybais man yra tiesiog nepakartojamas duetas. Tokį pagardą silkei su grybais bei pupelėmis įprastai gaminu šaltuoju metų laiku, kai už lango siaučia pūgos ...
Rauginti agurkėliai žiemai (Nuotr. Audronės užrašai)
„Atsinešiau paragauti stiklainėlį raugintų agurkų, kuriuos stačiau žiemai, naudojant šaltą vandenį. Šitaip agurkus stačiau pirmą kartą, todėl neskubėjau dalintis receptu, nes ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay

Top Video

Plikledis vos netapo lemtingu: užfiksavo kraują stingdančią akimirką
DABAR RODOMA
Plikledis vos netapo lemtingu: užfiksavo kraują stingdančią akimirką
DABAR RODOMA
Nepaklausęs tėčio vaikinas labai pasigailėjo: dabar juokiasi visas internetas
DABAR RODOMA
Tarp gyventojų kilo panika: kiemuose užfiksavo nevaldomą pavojų
DABAR RODOMA
Reporterė netvėrė pykčiu: vyro poelgis tiesioginio eterio metu sukėlė sąmyšį
DABAR RODOMA
Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
DABAR RODOMA
Bijojo judėti net automobilyje: „ledo bombos“ talžė automobilio langą
DABAR RODOMA
Vyras nufilmavo, kaip degalinė apgavo ir priskaičiavo daugiau už kurą
Valstybinės institucijos patyliukais skirsto šimtus milijonų, o informaciją – slepia
DABAR RODOMA
Valstybinės institucijos patyliukais skirsto šimtus milijonų, o informaciją – slepia
DABAR RODOMA
Šios savivaldybės Lietuvoje gyvena geriausiai: pasitikrinkite, kur gyvenate jūs
DABAR RODOMA
Lietuviai švenčia ne tik prie stalo: populiarėja kelionės net į egzotines šalis
DABAR RODOMA
Žvyneline Lietuvoje serga vis daugiau: trūksta paramos ir supratimo
DABAR RODOMA
Henriko Daktaro žmona nusivylusi: kaip dar jis gali geriau elgtis?
DABAR RODOMA
Negailestinga kritika Lietuvos švietimo sistemai: ruošiam pašalpų ėmėjus
DABAR RODOMA
Aiškėja daugiau detalių apie Kaune siautėjusį nuogą vyrą
DABAR RODOMA
Skvernelis apie skirtas lėšas: asfaltas nesibaigia ties premjero namais
DABAR RODOMA
Pasižvalgykite: gražiausios Vilniaus vitrinos, prie kurių nesustoti – neįmanoma
DABAR RODOMA
Užfiksuota, kaip iš „Achemos“ kyla dūmai
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų