Tam tikrų rūšių obuolius žiemai galima saugoti rūsyje neapdorotus, bet galima bent dalį jų paversti obuolienėmis ar džiovinti. Kodėl? Nes taip įdomiau, skaniau ir tai gali būti puiki dovana, rašoma pranešime spaudai.

Obuolienė (nuotr. 123rf.com)

Obuolienė (nuotr. 123rf.com)

Tiesa, kad švieži obuoliai išlaiko daugiau vitaminų. Bet tiesiog graužti obuolius iki pat pavasario gali būti gana nuobodu. Todėl dalį jų galima paskirti kitokiam vartojimui. Pats pirmas dalykas, kurį geriausia gaminti iš obuolių – obuolienė.

Skamba irgi nuobodžiai? Nė kiek, žinant kokią daugybę variantų obuolienės galima išvirti. Su kriaušėmis, svarainiais, apelsinais, bananais, moliūgais, rabarbarais, šokoladu, įvairiomis uogomis – čia beribė erdvė jūsų fantazijai ir eksperimentams. O šilta obuolienės arbata šaltomis dienomis – puikus raminantis ir šildantis dalykas.

O juk ir paruošti obuolienę gana paprasta. Tereikia nulupti obuolius, išimti sėklas, supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis. Cukraus kiekis priklauso nuo obuolių saldumo, bet dažniausiai pakanka apie trečdalio obuolių svorio. Tada galima pridėti norimų priedų ir virti, kol suminkštės. Galima verdant įpilti šiek tiek vandens, kad nebūtų per tiršta, o tada į stiklainius ir uždaryti dangteliais.

REKLAMA

Obuolienė puikiai tinka su baltu sūriu ar tiesiog varške. Ant batono, duonos, įdėti į pyragą ar natūralų jogurtą. Verdant kompotą ar saldžią sriubą.

Kitas puikus būdas laikyti obuolius per žiemą – džiovinimas. Galima džiovinti orkaitėje ar specialiose džiovyklėse, bet geriausiai – krosnyje ant šiaudų, jei galite sau leisti tokią prabangą. O Kalėdoms – kompotui, į pyragus – tradiciškai, natūraliai paruošti džiovinti obuoliai – patys geriausi, skaniausi ir kvapniausi!

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad daug žmonių vis dar turi savo obuolių iš kaimo, sodo, ar draugų ir giminių, kuriais jie pasidalija. Bet nemažai yra ir tokių, kurie patys neturi, todėl perka.

„Yra žmonių – ir dabar vis daugiau – kurie neturi jokių ryšių su kaimu, todėl obuolius perka. Ir ne tik laikymui, bet ir tam, kad pasidarytų kažką iš jų. Sau ar dovanojimui. Yra nemažai tokių, kurie iš vaikystės, jaunystės prisimena įvairius receptus, verda obuolienes, džiovina, deda į pyragus. Neretai tai būna sugrįžę į Lietuvą gyventi emigrantai, ar pasisvečiuoti atvykę, kurie nori parvežti kažką įdomaus iš Lietuvos. Taip pat tie, kurie važiuoja ten aplankyti artimų žmonių.

Kalėdoms gaunasi labai gera dovana – obuolienės lietuviškos stiklainiukas, gražiai apipavidalintas. Ar džiovintų obuolių popieriniame maišelyje, kokia gražia virvele perrištame. Labai tokios paprastos, bet jaukios, mielos dovanos gaunasi“, - pasakojo turgaus prekiautojas Aurelijus.

Obuolienė su kriaušėmis ir apelsinais

1 kg išvalytų, supjaustytų, rūgštesnių obuolių

2 vidutinės kriaušės

1 vidutinis apelsinas

Apie 250 g cukraus

Vaisius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti. Apelsiną reikėtų supjaustyti kuo smulkiau, nes jis sunkiau „suverda“. Užpilti cukrumi, palaikyti bent kelias valandas kol atsiras skysčio. Prieš verdant galima įdėti ir žiupsnelį malto cinamono, jei norite. Tada virti ant mažos ugnies gerą pusvalandį, supilti į iškaitintus stiklainius ir uždaryti dangteliais. Nuolat maišykite, kad neprisviltų, jei matysite, kad reikia, įpilkite šlakelį vandens.

Turėsite žiemai labai švelnaus, vos pikantiško skonio obuolienės, kuri puikiai tiks ir šildančiai arbatai, ir kaip puikus priedas įvairiems desertams. Skanaus!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
DABAR RODOMA
Šokiruojantis įrašas: policija elektra kratė vyrą, kurio rankose – vienerių metų vaikas
DABAR RODOMA
Vyras renka žmonių nagus: nepatikėsite, kam juos naudoja
DABAR RODOMA
Šuo tapo sensacija – šeimininkui moka pasakyti žodžiais, ko nori
REKLAMA
Bulvių užkepėlė (Nuotr. Kviečiu į virtuvę)
Labiau nei bet ko kito šaltais rudens vakarais pasiilgstate keptų bulvių? Tuomet išbandykite šią bulvių užkepėlę, kuri idealiai tiks kartu su stikline kefyro.  Reikės: ...
Skalbimo mašina (nuotr. 123rf.com)
Kai tvarkomės namuose, kaip dažnai pagalvojame apie daiktų, kurie neatrodo nešvarūs, valymą? Tačiau jei reguliariai ignoruojame tam tikras namų vietas, jose gali gyventi ir ...
Keksas su mėlynėmis ir kefyru (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Labai norėjau kekso su mėlynėmis, dar turėjau šaldytuve šiek tiek kefyro, o šaldiklyje mėlynių, tad šis receptas buvo kaip tik man. Keksas pagaminamas labai greitai, nereikia ...
Avokadai (nuotr. 123rf.com)
Visiems avokadų mėgėjams derėtų suklusti, ši maža gudrybė padės ilgiau išsaugoti avokado likučius, rašoma dailystar.co.uk. Šiuo metu avokadų populiarumas yra pakilęs į ...
Karamelinis obuolių pyragas (Nuotr. Jurgittos virtuvė)
„Tikrai kepsiu dar ne kartą...Fantastiškas pyragas! Ypač jo traškus viršus. Tik neturėjau tiek obuolių, kiek reikia pagal receptą, tad nenustebkite, kodėl nuotraukoje nedaug ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų