REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai praeitą žiemą „Išsipildymo akcija 2018“ renginio metu prieš šimtus susirinkusių žmonių ant scenos elektriniu vežimėliu užvažiavo vienuolikmetis Saturnas, čia jį džiaugsmingai pasveikino Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis. Ir nors Lentvaryje gyvenantis berniukas kartu su savo bendraamžiais lakstyti negali, jo laime spindinčios akys išduoda, kad jis gyvenimo džiaugsmą įžvelgia kituose, mažesniuose dalykuose.

Kai praeitą žiemą „Išsipildymo akcija 2018“ renginio metu prieš šimtus susirinkusių žmonių ant scenos elektriniu vežimėliu užvažiavo vienuolikmetis Saturnas, čia jį džiaugsmingai pasveikino Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis. Ir nors Lentvaryje gyvenantis berniukas kartu su savo bendraamžiais lakstyti negali, jo laime spindinčios akys išduoda, kad jis gyvenimo džiaugsmą įžvelgia kituose, mažesniuose dalykuose.

REKLAMA

Lentvarietės Jelenos Ramaškienės (38) sūnus dienomis džiaugsmingai pasveikina savo kaimynus, todėl tarp lentvariečių jis yra jau puikiai pažįstamas. Tačiau guvus ir itin plačios šypsenos Saturnas su praeiviais sveikinasi kiek neįprastai – sėdėdamas elektriniame vežimėlyje.

Pati J. Ramaškienė atvira – ji visą gyvenimą norėjo turėti du vaikus – mergaitę ir berniuką. Ir nors ši jos slapta svajonė ėmė ir išsipildė, vis dėlto abu jos vaikai gimė anksčiau laiko.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulį išvydo, sverdamas kiek daugiau nei kilogramą

Prieš vienuolika metų Antakalnio ligoninėje Saturnas gimė, sulaukęs šešių mėnesių ir sverdamas 1,3 kg. Berniuko mama prisimena, kad vos tik gimęs Saturnas buvo išvežtas į reanimaciją, o po dešimties dienų perkeltas iš Antakalnio ligoninės į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų neišnešiotų naujagimių skyrių.

REKLAMA

„Santariškėse praleidome apie du mėnesius ir laukėme, kol Saturnas priaugs bent du kilogramus. Tačiau po mėnesio jam padarė galvos echoskopiją.

Tuomet gydytoja tik rėžė, kad pas Saturną pažeistos galvoje ląstelės, kurios atsakingos už judėjimą ir jis, pavyzdžiui, ateityje gali sirgti cerebriniu paralyžiumi“, – skaudžias akimirkas prisimena Saturno mama.

Grįžęs namo, Saturnas ilgą laiką nelaikė galvytės, nesėdėjo, neropojo, ilgą laiką kentė ir seilėtekį. Pas gydytoją neurologę šeima apsilankydavo kas tris mėnesius, bet neįgalumą medikai berniukui skyrė, tik sulaukus metų laiko.

REKLAMA
REKLAMA

O tuomet ir prasidėjo berniuko važinėjimų ištisas sąrašas – reabilitacijos, raidos centras, sanatorijos ir privatūs užsiėmimai. Saturnas mažais žingsneliais tobulėjo, keitėsi.

Saturnas yra turėjęs dvi operacijas, pirmoji – prieš penkerius metus berniukui atlikta Achilo sausgyslių operacija, antroji – sudėtingesnė. Berniukui operavo klubą dėl displazijos.

Po „Išsipildymo akcijos“ – išsvajota reabilitacija

Prireikė nemažai laiko, kol cerebriniu paralyžiumi sergantis Saturnas pagaliau apsiprato su gyvenimu elektriniame vežimėlyje. Tačiau net ir negalėdamas pats vaikščioti, jis nuolatos savo nuoširdžia šypsena džiugina aplinkinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praeitais metais berniukas tapo ir vienu iš „Išsipildymo akcija 2018“ herojumi, jis sujaudino tūkstančių lietuvių širdis, o po šio renginio šeima galėjo net du kartus apsilankyti reabilitacijos centre „Adeli“, Slovakijoje.

Būtent apie šį centrą šeima svajojo ilgą laiką ir slapčia tikėjosi, kad būtent jis gali padėti Saturnui sustiprėti.

Pati Saturno mama šypteli, kad nuvažiuoti į „Adeli“ reabilitacijos centrą jie tikėjosi bent vieną kartą, o visai neseniai berniukas grįžo jau net iš trečiosios tokios reabilitacijos centre.

„Pirmą kartą pavyko nuvažiuoti, padėjus geros valios žmonėms, o kitus du kartus apmokėjo „Išsipildymo akcija“. Dėl to mes be galo džiaugiamės, ten pabuvome net tris kartus po dvi savaites, o rezultatas yra ryškus“, – sako Saturno mama.

REKLAMA

Stebuklų kupini kartai

Saturno mama reabilitaciją Slovakijoje vadina stebuklingais kartais ir iš tiesų ji dėl to neklysta. Anksčiau berniukas galėjo tik sėdėti vežimėlyje, o šiandien jis moka pats ir atsiklaupti bei savarankiškai mokosi valgyti.

„Aš visada labai norėjau nuvažiuoti į užsienį ir pamatyti, kaip ten specialistai dirba su vaiku. Ir iš tiesų, per tris kartus Slovakijoje mums pavyko pasiekti tokių rezultatų, kurių per dešimt metų mes nepasiekėme Lietuvos sanatorijoje“, – pasakoja pašnekovė.

Ir iš tiesų, čia J. Ramaškienė yra atvira – ji visą laiką Lietuvoje per šį dešimtmetį visur stengėsi vežti Saturną ir padėti jam sustiprėti kaip tik įmanoma greičiau. Tačiau nuvykus į Slovakiją, moteris išgirdo skaudžius žodžius – „Jūsų vaikas yra fiziškai apleistas“.

REKLAMA

„Mane šie žodžiai tiesiog pakirto tiesiogine to žodžio prasme. Aš tiek metų stengiausi jį visur vežti, išnaudodavau visas teikiamas reabilitacijas Lietuvoje, lankėmės ir pas privačius specialistus. Baisu net pagalvoti, kas būtų, jeigu aš Saturno iš vis niekur nebūčiau vežus. Taigi, tenka pripažinti, kad užsienio reabilitacijose yra įmanoma pasiekti daug geresnių rezultatų“, – atvirauja moteris.

Ateityje – nauji planai

Saturnui dabar jau yra suėję vienuolika metų, bet berniukas vis dar nemoka ištiesti rankų ir taisyklingai apsiversti. Jo rezultatai po aplankytų reabilitacijų yra akivaizdūs, tačiau dar tobulėti yra tikrai kur.

Visai neseniai šeima sulaukė ir Trakų miesto merės globojamos iniciatyvos dėmesio. Jie šeimai savarankiškai surinko ir paaukojo šiek tiek daugiau nei 4 tūkst. eurų. Šiuos pinigus šeima planuoja skirti Saturno reabilitacijai Lenkijos centre, kuri yra numatyta kitąmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar Saturnui stovėti ypač padeda ir naujas vežimėlis, kurį šeima palyginus pigiai įsigijo iš kitos šeimos. Nors jis nėra visiškai naujas, tačiau pritaikytas stovėjimui, o tai berniukui yra labai patogu.

J. Ramaškienė prasitaria, kad Saturnas iki šiol nepasiduoda ir nuolatos šypsena džiugina savo šeimos narius, tačiau kartais berniukas vis dar nesupranta, už ką jam likimas atsiuntė tokius sunkius ir skausmingus išbandymus. „Mama, kodėl aš nevaikštau, jeigu ten yra kažkas aukštai, tai už ką“, – liūdnesnėmis gyvenimo akimirkos jis paklausia savo mamos.

Padėti kovoti Saturnui su cerebriniu paralyžiumi ir kūno skausmais galite ir jūs. Tai padaryti galite šiuo būdu: Gavėjas: Jelena Ramaškienė; Sąskaita: LT917044000652611165 (SEB bankas); Paypal: [email protected]; Paskirtis: parama Saturnui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų