REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Jazzu dėl balso klosčių traumos teko atšaukti koncertus (tv3.lt fotomontažas)

Šiandien sostinėje, festivalio „Midsummer Vilnius“ metu, Valdovų rūmuose turėjo įvykti Justės Arlauskaitės-Jazzu koncertas su fortepijonu ir violončele. Deja, dar vakar koncertas buvo atšauktas pranešus, jog viena populiariausių Lietuvos atlikėjų patyrė balso klosčių traumą.

18

Šiandien sostinėje, festivalio „Midsummer Vilnius“ metu, Valdovų rūmuose turėjo įvykti Justės Arlauskaitės-Jazzu koncertas su fortepijonu ir violončele. Deja, dar vakar koncertas buvo atšauktas pranešus, jog viena populiariausių Lietuvos atlikėjų patyrė balso klosčių traumą.

REKLAMA

Balso klosčių trauma – kas tai, dėl kokių priežasčių ji pasireiškia žmonėms ir koks yra geriausias jos gydymas, tv3.lt portalui papasakojo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų konsultacijų kabinetų vyr. gydytoja Aistė Paškonienė.

Traumos skirstomos į keletą grupių

Apskritai, gerklų traumos yra klasifikuojamos į keletą grupių. Tai sužalojimai, pavyzdžiui, eismo, sporto ar kitų įvykių metu. Gali būti jatrogeninės traumos, kaip gydymo pasekmė arba šalutinis efektas, pooperacinės gerklų traumos, pavyzdžiui intubacinės nejautros metu ir funkcinės gerklų, balso klosčių traumos.

Balso klostės yra svarbiausia balso aparato dalis ir žmonėms, kurie itin įtemptai ir dažnai naudoja savo balsą, dažniausiai pasitaiko būtent funkcinės balso klosčių traumos.

REKLAMA
REKLAMA

Balso klosčių traumas gali patirti visi, tačiau kaip sportininkams yra dažniau būdingos sportinės traumos, taip ir lektoriams, mokytojams ar dainininkams yra dažnesnės funkcinės balso klosčių traumos, kurios kliniškai pasireiškia užkimimu arba visišku balso netekimu.

REKLAMA

Dažnam pacientui gali būti sunku atskirti balso klosčių traumą nuo paprasto užkimimo, todėl, pasak gydytojos, tikslią diagnozę gali pasakyti tik apžiūrėjęs specialistas.

Geriausias gydymas – tyla

Būtent prie funkcinės balso klosčių traumos atsiradimo gali prisidėti ilgalaikis balso naudojimas, be poilsio ir režimo.

„Esant didesnei apkrovai, ilgesnį laiką ir įtemptai naudojant balsą, ypač profesionaliems balso naudotojams, tokiems kaip lektoriams, mokytojams, dainininkams ir visiems tiems, kurie ilgai kalba arba naudoja savo balso aparatą daugiau nei įprastai, gali būti padidinta balso klosčių traumos rizika“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojos paklausus, ar tokios balso klosčių traumos kartojasi ateityje, specialistė patikina, kad yra atvejų, kai jos pasikartoja, tačiau nebūtinai tai turi įvykti. O geriausias tokių traumų gydymas visų pirma yra tyla.

„Visų pirma, geriausias gydymo būdas yra tyla. Ne retesnis kalbėjimas ir ne kalbėjimas pašnibždomis, o visiška tyla. Tylos režimo laikas yra skiriamas įvairiai, priklausomai nuo pakenkimo dydžio, apimties ir gylio“, – paaiškina A. Paškonienė.

Tinkamu laiku kreiptis į specialistus

Laikotarpis, kada balsas atsigauna, taip pat priklauso nuo pakenkimo dydžio. Pasak gydytojos, yra labai svarbu tinkamai suvokti tokios traumos rimtumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Netinkamas gydymas visada sveikatos neprideda. Nesikreipiant reikiamu metu į specialistus, gali atsirasti gilesnis pakenkimas, susiformuoti įvairūs dariniai ir atsirasti negrįžtamų balso pakitimų“, – perspėja specialistė.

Ir nors įprasta manyti, kad įvairūs gerklės uždegimai, balso užkimimai ar traumos yra būdingos tik žiemos laikotarpiu, A. Paškonienė sako, kad tokie susirgimai yra ne ką mažiau pavojingi ir vasarą.

„Tokie susirgimai dažnai pasitaiko ir vasarą, kadangi yra karšta, atsivėsinama šaltais gėrimais, todėl peršalimo rizika yra praktiškai tokia pati kaip ir žiemą“.

Teko atšaukti koncertus

Primename, kad dar vakar buvo pranešta, jog vienai populiariausių ir geidžiamiausių Lietuvos atlikėjų – Justei Arlauskaitei-Jazzu neseniai teko atšaukti koncertą Kaune dėl staiga dingusio balso. Gydytojai šią savaitę dar neleidžia dainininkei žengti ant scenos.

REKLAMA

„Justei buvo diagnozuota balso kloščių trauma, skirtas gydymas. Yra ženklus gerėjimas. Bet vis dar paskirtas tylos režimas“, – paaiškino VUL „Santaros“ klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų konsultacijų kabinetų vyr. gydytoja Aistė Paškonienė.

Jazzu niekuomet nekoncertuoja pagal fonogramą. „Tiesiog nesugebėčiau žiopčioti ant įrašo“, – kalbėjo ji. Balsas – svarbiausias jos profesinis įrankis, todėl tenka paklusti medikams.

„Jaučiuosi gerai, viskas tvarkoje, bet tenka klausyti gydytojų. Pastaruoju metu labai daug dirbau, intensyviai įrašinėjau naujus kūrinius Londone. Koncertai, skrydžiai, filmavimai – viskas susidėjo, matyt, pervargau. Gydytojai sako, kad privalau pailsėti, kad kuo greičiau vėl galėčiau pilna koja gyventi, dirbti ir kurti.

REKLAMA

Bet jau netrukus grįšiu į sceną, – sakė Jazzu. – Žinau, kad tiek koncertų organizatoriams, tiek klausytojams tai sukelia nepatogumų.

Nuoširdžiai tikiuosi, kad jie apsilankys kituose mano koncertuose. Vadyba patikino, kad surastos beveik visos alternatyvos, kaip perkelti numatytus pasirodymus į kitas datas. Šią vasarą laukia dar daugybė koncertų, festivalių, mes būtinai susitiksime!“

Pranešama, kad atšaukiamas liepos 19 d. turėjęs įvykti solinis Jazzu pasirodymas Palangos koncertų salėje ir liepos 20 d. koncertas Žagarės Vyšnių festivalyje. Liepos 17 d. „Midsummer Vilnius“ festivalio programoje suplanuotas Jazzu koncertas su fortepijonu ir violončele nukeliamas, nauja renginio data bus paskelbta netrukus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų