REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Ilzenbergo prekyvietė Benedikto turguje (nuotr. asm. archyvo)

Prasidėjus pavasariui žmonės neretai iškrenta kaip lapai. Pasak mitybos specialistų, tą lemia ne tik nusilpęs, vitaminų bei mineralų stokojantis organizmas, bet ir drastiškos priemonės, kurių imamasi siekiant greito rezultato. Norint gerai atrodyti, puikiai jaustis ir ilgai gyventi, subalansuota mityba bei kasdienis judėjimas yra svarbiausi veiksniai.

4

Prasidėjus pavasariui žmonės neretai iškrenta kaip lapai. Pasak mitybos specialistų, tą lemia ne tik nusilpęs, vitaminų bei mineralų stokojantis organizmas, bet ir drastiškos priemonės, kurių imamasi siekiant greito rezultato. Norint gerai atrodyti, puikiai jaustis ir ilgai gyventi, subalansuota mityba bei kasdienis judėjimas yra svarbiausi veiksniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žiemą imuninė sistema nuolat kovoja su gresiančiais susirgimais, todėl artėjant pavasariui būna nusilpusi. Atšilus orams daugelis pradeda rūpintis savo išvaizda ir imasi visokių būdų jai tobulinti: pradedama sportuoti, perdėtai susirūpinama mityba, alinamasi įvairiomis dietomis – viskas daroma drastiškai. Dėl tokio entuziastingo savęs tobulinimo užpuola peršalimo ligos, nusilpsta ir valia – tokiu būdu dingsta motyvacija toliau siekti tikslų. Deja, žmonės linkę į kraštutinumus: norisi visko čia, dabar ir greitai“, – apgailestavo įmonės „Sveika persona“ savininkė Laura Beržanskaitė-Bulovienė.

REKLAMA

Tomas Edisonas dar XX a. pr. yra pasakęs, kad vietoj to, jog skirtų vaistus, ateities gydytojai skatins pacientus susirūpinti savo kūno sandara, dieta, ligų prevencija. O prevenciją sudaro neatskiriamas trejetas: sportas, poilsis (gebėjimas atsipalaiduoti) ir optimali mityba.

Kraštutinumai – ne į naudą

L. Beržanskaitės-Bulovienės teigimu, optimali mityba reiškia įvairų dienos racioną, sudarytą iš skirtingų maistinių medžiagų: baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralų, vitaminų ir pakankamo vandens kiekio. Organizmui būtina duoti tokius maisto produktus bei papildus, kad kūnas būtų sveikas ir darbingas. Tačiau neretai imamasi labai drastiškų mitybos variantų ir pasišvenčiama, pavyzdžiui, tik baltyminei, agurkų, skysčių ar net bado dietoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei visą žiemą valgomi cepelinai, rūkoma, o „susiimti“ ketinama tik pavasarį, drastiškos permainos sukelia organizmui daug streso. Reikia suprasti, jog dauguma ligų atsiranda kaip nekokybiškos mitybos išdava. Jeigu asmuo suvoktų, kad tai, ką neatsakingai vartoja: netinkamą maistą, gazuotus, saldžius gėrimus arba perteklinį vaistų kiekį – daro žalą ir gali negrįžtamai paveikti sveikatos būklę, galbūt elgtųsi kitaip“, – svarstė sveikos gyvensenos specialistė.

Tinkamiausia – sezoninė mityba

Visgi net ir tie, kurie renkasi sveikatai naudingą maistą, negauna dalies reikalingų vitaminų, mineralų, riebalų bei angliavandenių. L. Beržanskaitė-Bulovienė įsitikinusi: organizmui ypač tinkama – ekologiška mityba. Žiemą iš svetur atvežtos daržovės niekad neturės tų mineralų, kuriais pasižymi nuskintosios iš šiltnamio vasaros metu. Verta atkreipti dėmesio į sezoninę virtuvę: šaltuoju laikotarpiu patartina rinktis burokėlius, kopūstus, ankštines daržoves, raugintas, džiovintas ar iškart po derliaus nuėmimo užšaldytus vaisius bei daržoves – juose išlieka didžiausias vitaminų, antioksidatntų bei mineralinių medžiagų kiekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavasaris – tai pereinamasis metas, kada skatinčiau vartoti šaldytas daržoves, vaisius. Siūlau atkreipti dėmesį į sėklas: linų sėmenys, saulėgrąžų, moliūgų, kanapių bei chia sėklos yra puikūs baltymų šaltiniai, turtingi būtinais riebalais, mineralais, vitaminais. Sėklos pasižymi geru poveikiu virškinimui, širdžiai, imuninei sistemai, jose gausu antioksidantų. Atkreipčiau dėmesį ir į vietinių arbatų: čiobrelių, melisų, gauromečio ir kitų – naudą“, – sakė specialistė, pridurdama, kad svarbu rinktis kuo natūralesnius, mažiau apdirbtus, šalies ūkiuose išaugintus produktus bei, kiek tik įmanoma, viską gamintis pačiam.

REKLAMA

Kelias į sveikuolių širdis – per ūkyje išaugintą maistą

Ypač dideliu ekologiško maisto pasirinkimų šią dieną pasižymi Vilniuje esantis „Benedikto“ turgus, kuriame prekiaujama lietuviškų ūkių atstovų produkcija. Atokesnėse šalies vietose – nepaprastai švari aplinka, ten nėra vykdoma aktyvi ūkinė veikla. Tokios sąlygos yra ypač palankios ekologiškos produkcijos augintojams.

Viena iš naujausiai „Benedikto turguje“ atsidariusių sveikatai naudingų produktų prekyviečių – balandžio 18 d. duris atvėrusi Ilzenbergo dvaro ūkio krautuvėlė. Ilzenbergo dvaras, esantis švarios gamtos apsuptame Rokiškio kampelyje, geba pagaminti tiek produkcijos, kad ši pasiekia ir miestiečius.

REKLAMA

Jonas Dalis, žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergo dvaras“ vadovas, teigė, kad tarp tiekiamos produkcijos jau atsirado ridikėliai, prieskoninės žolės bei lapinės daržovės; netruks pasirodyti svogūnai bei įvairios kitos šviežios daržovės.

„Ūkio veikla paremta sezoniškumu. Dėl to vasarą prekiaujame pomidorais, agurkais, uogomis. Rudenį – morkomis, bulvėmis, obuoliais, juodaisiais bei raudonaisiais serbentais, šilauogėmis, kriaušėmis“, – vardijo J. Dalis.

Ilzenbergo ūkio laukai yra neteršiami, todėl žemė, kurioje auginami produktai, apsaugoma nuo kitų agrochemizuotų ūkių poveikio. Tokiomis sąlygomis išauginti produktai išsiskiria sudėtyje esančiomis maisto medžiagomis: turi daugiau vitaminų, svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis, geležis, chromas bei antioksidantų, angliavandenių ir baltymų.

„Ilgą laiką veikiami prasto maisto su stipriais priedais (saldikliais, skonio stiprikliais, įvairiais padažais) mūsų receptoriai atpranta atskirti gerą maistą nuo prasto. Tačiau organizmas tą skirtumą jaučia ir po tam tikro laiko „praneša“ ligomis. Pavasaris, kai jaučiamės nusilpę – tinkamiausias metas susirūpinti mityba“, – teigė J. Dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų