REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų globos namų auklėtiniai net ir gyvendami šeimynose negali jaustis visaverčiais bendruomenės nariais. Jie priversti apsipirkti tik nurodytose parduotuvėse, kurios laimėjo vašąjį kokursą ir pasiūlė mažiausią prekių kainą. Dažnu atveju tokia parduotuvė yra kur kas toliau, negu gyvena vaikai . Be to, už mažiausią kainą siūlomos ir nekokybiškos prekės. 

Vaikų globos namų auklėtiniai net ir gyvendami šeimynose negali jaustis visaverčiais bendruomenės nariais. Jie priversti apsipirkti tik nurodytose parduotuvėse, kurios laimėjo vašąjį kokursą ir pasiūlė mažiausią prekių kainą. Dažnu atveju tokia parduotuvė yra kur kas toliau, negu gyvena vaikai . Be to, už mažiausią kainą siūlomos ir nekokybiškos prekės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki 2020 metų ketinama uždaryti visus vaikų globos namus. Juose augantys vaikai bus apgyvendinti nedidelėse šeimynose arba pas globėjus. Bendruomeniniuose globos namuose negalės gyventi daugiau negu 8 vaikai.

REKLAMA

Šie pokyčiai reikalingi esą todėl, kad socialinės globos įstaigose vaikai negali sulaukti tiek dėmesio, meilės ir rūpesčio, kiek galėtų gauti gyvendami šeimoje.

Be to, vaikų globos namų auklėtiniai, sulaukę pilnametystės nemoka gyventi savarankiškai, globos institucijoje neįgyja socialinių įgūdžių.

Negali naudotis akcijomis, nuolaidomis

Tačiau Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ direktorė Regina Milašienė sako, jog net ir gyvendami šeimynose, vaikai negali jaustis pilnaverčiais bendruomenės nariais, mokytis tam tikrų socialinių įgūdžių, pavyzdžiui – taupumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu 24 vaikai gyvena šeimynose, trijuose butuose. Tačiau lygiaverčiais visuomenės nariais jie jaustis negali dėl galiojančių viešųjų pirkimų įstatymų,“ - tv3.lt teigė R. Milašienė.

Pasirodo, šeimynose gyvenantys vaikai tiek maisto produktus, tiek rūbus ar medikamentus bei kitas prekes, gali įsigyti tik tam tikrose parduotuvėse.

„Ir tai nebūna artimiausia parduotuvė jų gyvenamajame rajone. Vaikai negali apsipirkti arčiausiai jų namų esančiose parduotuvėse. Viešųjų pirkimų įstatymas, mus įpareigoja skelbti konkursą ir išrinkti vieną parduotuvę, kuri sutiks dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ir pasiūlys pigiausias kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad į tą, konkursą laimėjusią parduotuvę, vaikai ir turi eiti apsipirkti, o parduotuvė gali būti ir visai kitame miesto gale. Tai liečia ir maisto produktus, ir rūbus, ir higienos prekes, ir medikamentus. Visų prekių pirkimui mes turime vadovautis viešųjų pirkimo įstatymo nuostatomis,“ - tikina globos namų vadovė.

Reikia inicijuoti viešųjų pirkimų įstatymo pataisas 

„Reikia pakeisti vieną įstatymo nuostatą, kad vaikai turėtų galimybę rinktis prekes iš skirtingų prekybos centrų, pirkti geresnius produktus už pigesnę kainą. Manau, kad vaikai turi turėti šią teisę, nes jie gyvena bendruomenėje,“ - tikina R. Milašienė.

REKLAMA

Šiuo metu iškyla ne tik atstumo iki parduotuvės problema. Dažnai prekės už pigiausią kainą nebūna itin geros kokybės. Pavyzdžiui, batus tenka pirkti kone kiekvieną mėnesį, o taip išleidžiama gerokai daugiau pinigų, negu būtų galima išleisti įsigyjant kokybiškesnę avalynę.

Be to, galimybė pirkti prekes per skelbiamas akcijas ar taikomų nuolaidų metu, vaikus mokyti planuoti finansus bei taupyti.

„Pagrindinė problema – atstumas iki nurodytų parduotuvių bei tai, kad vaikai neturi galimybės rinktis prekių iš kelių parduotuvių. Kur skelbiamos akcijos, taikomos nuolaidos, vaikai taip galėtų mokytis taupyti.

REKLAMA

Su įsigyjamais rūbais kyla problemų dėl jų kokybės. Laimi ta parduotuvė, kuri pasiūlė pigiausias prekes, tad pasitaiko atvejų, kuomet vaikas kiekvieną mėnesį turi eiti ir rinktis naujus batus.

Mes neturime milijonų. Vaikui į dieną numatyti 4 eurai mitybai. Per mėnesį vieno vaiko išlaikymui skiriama 1100 eurų, tačiau į šią sumą įeina visi komunaliniai patarnavimai, darbuotojų atlyginimai, vaiko medikamentams, maistui, rūbams, transportui, mitybai, užimtumui, ryšiams. Tad turi būti sudaryta galimybė naudotis akcijomis, nuolaidomis,“ - dėstė R. Milašienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikai vaikšto apskurę

Kad situaciją būtina keisti, pritaria ir vaikų globos namų auklėtiniai.

„Pažiūrėkit, kaip skiriasi vaikai, kurie auga vaikų namuose. Netgi užmetus akį, tai akivaizdžiai matosi. Vaikų namų auklėtinius veža apsipirkti kartą metuose. Parduotuves parenka pagal mažiausias kainas. Tad dažniausiai tai būna turgus, o ten rūbai - „popieriniai“, bet juos nešioti turime ištisus metus. Jeigu perkamos striukės – tai dvejiems metams. Todėl tie vaikai ir apskurę vaikšto, o gal dėl to ir vagia?“ - situacija komentavo vaikas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

REKLAMA

Ši situacija aktuali ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos vaikų globos namams. 

„Susitikimo metu su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu akcentavau šią problemą. Ministras su ja sutiko. Dabar yra rengiamas raštas, skirtas ministrui ir Seimo socialinių reikalų komitetui.

Iš viešųjų pirkimo komisijos mes gavome raštą, kad privalome laikytis įstatymo, bet gali būti padarytos pataisos ir būtent Seimas turi inicijuoti jas ir įtraukti mus į išimtis,“ - aiškino R. Milašienė.

SADM atstovai,tv3.lt teigė, jog jau kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl galimybes socialinę globą gaunantiems asmenims patiems pasirinkti ir įsigyti pageidaujamus maisto produktus (ar kitas prekes), tuo pačiu nepažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų.

Viešųjų pirkimo tarnyboje buvo suorganizuotas pasitarimas su SADM specialistais dėl rašte minimų aspektų, ir šiuo metu ieškoma sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų