REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Pleiskanos – tai problema su kuria susiduria tiek vyrai, tiek moterys. Nustatyta, kad net apie 3 procentus žmonių vargina ilgalaikės pleiskanos. Kas lemia jų atsiradimą ir kokios priemonės veiksmingos kovai su pleiskanomis?

 Pleiskanos – tai problema su kuria susiduria tiek vyrai, tiek moterys. Nustatyta, kad net apie 3 procentus žmonių vargina ilgalaikės pleiskanos. Kas lemia jų atsiradimą ir kokios priemonės veiksmingos kovai su pleiskanomis?

REKLAMA

Dėl ko atsiranda? Ištirta, kad vidutiniškai kas 2 savaites atsinaujina galvos oda. Atsinaujinimo metu senąsias odos ląsteles pakeičia naujosios. O žmogui, kurio oda linkusi pleiskanoti, šis procesas vyksta kur kas greičiau, todėl pleiskanos tampa labiau pastebimos.

Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Jovitos Juodsnukytės, pleiskanojimą gali sukelti labai daug įvairių priežasčių: neteisingas parinktas šampūnas, stresas, netinkama mityba, vitaminų stoka, hormonų pusiausvyros sutrikimas, rimtas peršalimas bei galvos odos ligos, tokios kaip žvynelinė, grybelis ir pan.

Pleiskanojimo problema gali atsirasti net ir per mažai šukuojant galvos plaukus. Mat retai šukuojant plaukus, nepadedama galvos odai atsikratyti negyvosiomis ląstelėmis, dėl to atsiranda pleiskanos.

REKLAMA
REKLAMA

Sausos ir riebios pleiskanos

Pleiskanos – tai raginio odos sluoksnio atsiskiriančių ląstelių plokštelės. Jos būna dviejų rūšių: sausos arba riebios. Sausos pleiskanos ¬– tai negyvos odos dalelės, dažniausiai atsirandančios dėl išsausėjusios odos. Turint šias pleiskanas, neretai išsiplovus plaukus niežti galvos odą, o ant pečių krenta smulkios baltos odos atplaišėlės.

REKLAMA

Tuo tarpu riebios pleiskanos dažniausiai būna retos ir stambios. Šios rūšies pleiskanos kur kas rečiau pastebimos, nes jos dažniausiai sulimpa tarpusavyje ir prilimpa prie galvos odos. Tačiau nederėtų apsigauti – šios pleiskanos nors ir rečiau matomos, bet yra gana pavojingos, nes nuo jų žūsta plaukų svogūnėliai, odoje kaupiasi riebalinis sluoksnis, atsiranda stiprus galvos niežėjimas bei prasideda įvairūs galvos odos uždegimai, kurie turi įtakos plaukų slinkimui.

Išvengti padės specialūs šampūnai

Pasak J. Juodsnukytės, pašalinti pleiskanas galima specialiaisiais šampūnais, kuriuos reikėtų pasirinkti pagal pleiskanų tipą. Vaistinėse tokių priemonių pasiūla didelė, todėl tinkamą priemonę galima išsirinkti ir pagal patraukliausią kainą.

REKLAMA
REKLAMA

„Sausas, smulkias pleiskanas reikėtų gydyti specialiais šampūnais. Kadangi jas sukelia išsausėjusi oda, patariama specialųjį šampūną derinti su drėkinamuoju, kuris atstato galvos odos drėgmę. Visada rekomenduojame pasitarti su vaistininku ar konsultantu, kuris padės išsirinkti tinkamą priemonę bei suteiks konsultaciją“, – pataria vaistininkė.

Tuo tarpu riebias pleiskanas, kurios sukelia nemalonų galvos odos niežėjimą, paraudimą ar kaitimo pojūtį reikėtų gydyti specialiais šampūnais, kurie yra skirti riebiosioms pleiskanoms. Taip pat vertėtų pasitikrinti ar nėra jokios kitos gretimos ligos, pavyzdžiui, žvynelinės. Tokiu atveju naudojami šampūnai su degutu, kurie mažina ne tik pleiskanas ar odos sudirgimą, bet ir mažina niežėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pastebima, kad turintiems jautrią galvos odą derėtų vengti bet kokių alergenų priemonėse ir rinktis kuo natūralesnes plaukų priežiūros bei kosmetikos priemones, kurių sudėtis yra praturtinta augaliniais aliejais, vitaminais bei riebiosiomis rūgštimis, kurios ne tik maitintų, bet ir drėkintų galvos odą.

Visiems laikams atsikratyti pleiskanų, deja, neįmanoma, nes atsiradus stresui, peršalimui ar kitoms imunitetą silpninančioms būklėms padidėja bei suaktyvėja riebalų liaukų gamyba, kuri sukelia pleiskanų atsiradimą. Tačiau pasak vaistininkės, norint, jog pleiskanojimas atsinaujintų rečiau, rekomenduojama profilaktiškai vartoti A ir E vitaminus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų