REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mirštantis lokys Paul Nicklen dokumentikos kadras (nuotr. YouTube)

Mokslininkai mano, kad Baltųjų meškų badavimo priežastis yra vykstanti jūros klimato kaita. Mažėja gyvybiškai lokiams reikalingo jūros ledo kiekis.

6

Mokslininkai mano, kad Baltųjų meškų badavimo priežastis yra vykstanti jūros klimato kaita. Mažėja gyvybiškai lokiams reikalingo jūros ledo kiekis.

REKLAMA

Mokslininkai, stebintys lokių aktyvumą Arkties regione, nustatė, kad jiems reikia daug daugiau energijos nei anksčiau. Nepakankamai besimaitinantys lokiai kasdien praranda 1 proc. savo kūno masės, kaip rašoma Independent.

Deja, lokių medžioklės plotai tirpsta, todėl jų galimybės sumedžioti ruonius, kuriais jie maitinasi, sumažėja.

Remiantis naujausiais duomenimis, Arkties jūrų ledas kasmet plonėja, o visame regione, taip pat pastebimas ir bendras ledo nuostolis.

„Pastarąjį dešimtmetį mes rinkome duomenis apie baltųjų meškų kūno būklės ir populiacijos skaičiaus mažėjimą. Šio tyrimo dėka pavyko nustatyti mechanizmus, kurie lėmė šį sumažėjimą, žvelgėme į tikruosius poliarinių lokių energijos poreikius ir kaip dažnai jie sugeba sugauti ruonius”, – sakė Anthony Pagano, Kalifornijos Santa Kruso universiteto doktorantas, kuris vadovavo naujam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA

Rezultatai buvo paskelbti žurnale „Science”.

Lokių skaičius sumažėjo 40 procentų

Beauforto jūroje, kurioje buvo atliktas tyrimas, ankstesnė stebėsena nustatė, kad nuo 2001 metų iki 2010 metų Baltųjų lokių skaičius sumažėjo 40 procentų.

REKLAMA

Ponas Pagano ir jo bendradarbiai stebėjo lokių elgesį, medžioklės sėkmę ir medžiagų apykaitą, nes jie medžiojo ant jūros ledo pavasarį. 

Jie naudojo tam tikrus antkaklius, kurie padėjo užfiksuoti lokių aktyvumą, analizavo kraują ir šlapimą 8-11 dienų laikotarpiu, norėdami nustatyti metabolinius pokyčius.

Medžiagų apykaitos analizė parodė, kad kas dešimt dienų jiems reikia bent vieno ruonio. Tai atitiktų jų mitybos poreikius, tačiau daugeliui lokių nepavykdavo sumedžioti pakankamai.

Tai sukėlė svorio kritimą keturiems iš devynių tyrinėjamų lokių.

Badavo, nors turėjo švęsti

Nors baltieji lokiai, kaip žinoma, gyvena principu „šventė arba badas”, ir jų svoris svyruoja, tačiau gyvūnai turėjo priaugti svorio studijuojamojo laikotarpio metu, o ne jį prarasti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo laikotarpis nuo balandžio iki liepos, kai baltosios meškos pagauna didžiąją dalį savo grobio ir sukaupia didžiąją dalį kūno riebalų, kuriuos jie turi išlaikyti visus metus”, – sakė G. Pagano.

Kadangi pasaulinė temperatūra kyla ir ledas tirpsta, baltosios meškos turi keliauti vis didesnius atstumus, kad rastų maisto, taigi jie turi sudeginti daugiau kalorijų.

Mokslininkai įspėjo, kad pasikeitus poliarinių lokių aplinkai, jie gali netenka energijos, todėl jų skaičius sparčiai mažėja.

Kai kurie problemos nemato

Neseniai JAV prezidentas Donaldas Trumpas interviu teigė, kad poliarinis ledas buvo „rekordiškai didelis”, klimato mokslų bendruomenės vyresnieji atstovai atmetė šias pastabas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NASA apskaičiavo, kad rugsėjo mėnesio jūros ledo lygis kasmet mažėja 13 proc., O tai gali turėti neigiamų pasekmių polinėms ekosistemoms.

Naujasis tyrimas prasidėjo po Kanados filmų kūrėjų užfiksuoto vaizdo įrašo, kuriame matyti badaujantis baltasis lokys, ieškantis maisto šiukšlių dėžėse.

„Mokslininkai teigia, kad lokiai nyksta, tačiau noriu, kad žmonės suprastų, kaip tai iš tiesų atrodo, lokiai miršta iš bado. Taip atrodo badaujantis lokys”, – sakė fotografas Polas Nicklenas, įgulos narys, kuris stebėjo lokį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų