REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydymo įstaigoms, mėgstančioms pasipelnyti iš pacientų prisimokėjimų, gresia niūrūs laikai. Svarstomas siūlymas taikyti baudas ligoninėms ir poliklinikoms, jei šios prašys pinigėlių už paslaugą, kuri pacientui turi būti atlikta nemokamai.

Gydymo įstaigoms, mėgstančioms pasipelnyti iš pacientų prisimokėjimų, gresia niūrūs laikai. Svarstomas siūlymas taikyti baudas ligoninėms ir poliklinikoms, jei šios prašys pinigėlių už paslaugą, kuri pacientui turi būti atlikta nemokamai.

REKLAMA

Poliklinikoje ar ligoninėje anksčiau ar vėliau apsilankome visi, o ten mums atliekamos įvairios paslaugos, už kurias kartais tenka susimokėti. Ir dažnam pacientui net nekyla mintis, kad jis gydytojų gali būti apgautas.

Ir nors apie gydytojų abejotinus prašymus susimokėti už paslaugas girdėjo neretas lietuvis – skundų Valstybinės ligonių kasos dėl to sulaukia ne tiek ir daug.

„Iš 129 iš viso gautų skundų praėjusiais metais 45 atvejais buvo tokie pripažinti pagrįsti. Ir iš viso už tuos pripažintus skundus grąžinta pacientams suma viršijo 3000 eurų“, – sakė Valstybinės ligonių kasos atstovė Vaida Momkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

O štai užpernai fiksuoti ir absurdiški pasipinigavimo atvejai.

„Didžiausia suma 2016 m. nustatyta vienoje iš Vilniaus privačių klinikų – širdies operacijos metu buvo paimta 1200 eurų stentavimui širdies, kai iš tiesų šita paslauga turėjo būti suteikta pacientui visiškai nemokama. Ir tokių atvejų yra nustatyta nemažai, yra skaičiuojama šimtais per metus. Žalos dydis pacientui, aišku, būna padarytas nuo 2 € iki, kaip minėjau, didžiausios sumos – 1200 eurų“, – tikino Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA

Deja, pasipinigavimas tiesiogiai iš pacientų – visai nedidelė problema palyginus su tuo, ką Ligonių kasos aptinka per kasmetinius gydymo įstaigų patikrinimus. Tuomet ir pasimato, kaip gydymo įstaigos metai iš metų siurbia pinigėlius iš mūsų visų mokesčiais pildomo PSD fondo.

Ataskaitose, dokumentuose, kurie pateikiami apmokėti Ligonių kasom, tokie faktai nurodomi ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos už nesuteiktas paslaugas, nepadarytus tyrimus, už nepadarytas konsultacijas pacientui gauna apmokėjimą“, – pasakojo R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybėje ir Seime kelią skinasi pasiūlymas numatyti gydymo įstaigoms administracinę atsakomybę ir baudas už tokius pasipelnymus. „Iki šiol tai buvo tiktai galimybė rekomenduoti, sakykime, atlyginti tas žalas, grąžinti pinigus pacientui. Šiuo atveju, tai jau būtų galimybė išieškoti tuos pinigus. Tai tokia ir prasmė. O tų pažeidimų kiek yra pateikta ligonių kasų – priklausomai nuo regionų – jų pasitaiko, kai iš pacientų yra reikalaujama neteisėtų priemokų, kurių neturėtų būti“, – tikino ministras Aurelijus Veryga.

Jei Seimas pritars Vyriausybės palaimingam siūlymui – iš paciento neteisėtai pasisavinti pinigai šiam esą grįžtų kur kas paprasčiau, be ilgų procedūrų ir teismų, kaip yra dabar.

O už iš PSD fondo neteisėtai pasisavintus tūkstančius gydymo įstaigai būtų skiriama pasisavintos sumos dydžio arba dvigubai didesnė bauda. Taigi, pavyzdžiui, per praėjusius metus PSD fondui padaryta pusės milijono eurų žala ligonines galėtų nuskausminti ir milijonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų