REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Maskva gruodį (nuotr. Vida Press)

Įsivaizduokite, kad per visą mėnesį saulės šviesos gautumėte tik šešias minutes, skamba labai liūdna, ar ne? Būtent tokia realybė yra Rusijos sostinėje Maskvoje. Ten buvo užfiksuotas pats tamsiausias gruodis. Saulė čia švietė vos šešias minutes, vietoje normalaus valandos trukmės saulės spindėjimo.

6

Įsivaizduokite, kad per visą mėnesį saulės šviesos gautumėte tik šešias minutes, skamba labai liūdna, ar ne? Būtent tokia realybė yra Rusijos sostinėje Maskvoje. Ten buvo užfiksuotas pats tamsiausias gruodis. Saulė čia švietė vos šešias minutes, vietoje normalaus valandos trukmės saulės spindėjimo.

REKLAMA

Kaip vyksta gyvenimas Maskvoje, kuomet karaliauja tamsa?

BBC atstovas Rusijoje Olegas Boldyrevas pristatė savo įžvalgas.

Aš mačiau Mėnulį ... vieną kartą

Ketvirtadienio vakarą, gruodžio pabaigoje aš pažvelgiau į dangų ir nustebau.

Virš Centrinės Maskvos stogų aš pamačiau kai ką, ko seniai neteko regėti.. Patikrinęs internete supratau, kad tai ir yra tai apie ką aš galvojau. Aš pamačiau Mėnulį.

Bet kai aš vėl pažvelgiau į dangų, debesys jį jau buvo paslėpę. Nuo to laiko Mėnulio nebemačiau.

Rusijos meteorologijos tarnybos vadovas Romanas Vilfandas patvirtino akivaizdų dalyką: gruodį maskviečiai nematė giedro dangaus dažniau, nei visada.

REKLAMA
REKLAMA

Tamsiausias metų mėnuo tapo niūriausiu kada nors užfiksuotu gruodžio mėnesiu. Buvo užregistruotos tik šešios minutės, kuomet dangus buvo giedras ir švietė tiesioginiai saulės spinduliai. Prieš šį gruodį, mažiausiai Saulės buvo užregistruota 2000 m. gruodžio mėn. – trys valandos.

REKLAMA

A. Vilfandas dėl tokios padėties apkaltino Atlanto vandenyną, jo ciklonines mases, kurios atnešė tankius debesis.

Sniego trūkumas

Vakarų kaltinimas šiais laikais yra gana populiarus Rusijoje, tačiau mokslininkas turėjo omenyje ką kitą.

Anot Vilfando, žiemomis darosi vis šilčiau. 2017 m. gruodžio mėnuo buvo šiltesnis nei įprasta 5,8 ° C.

Tai lėmė dar vieną problemą – nebuvo sniego. Paprastai žiemos diena Rusijoje atrodo pakenčiamai, nes šviesa, net jei ją išsklaido debesys, atsispindi nuo žemės. Bet šia žiemą taip nenutiko.

Kelis kartus gruodžio mėnesį gamta sugebėjo imituoti tinkamą kalėdinį orą – ant baltos žemės rogutėmis važiuojančius vaikus, sniego senius su morkų nosimis, nukreiptomis į ne tokį švarų miesto orą.

REKLAMA
REKLAMA

Bet gamta mus apgavo: sniegas išlikdavo vieną ar dvi dienas ir ištirpdavo. Aš mačiau, kaip mergaitė primygtinai bandė slysti žemyn, nuo purvino kalnelio.

Galų gale atėjo senelis šaltis, tačiau Maskva galėjo tik pasveikinti jį su žolių likučiais, šlapiais konfeti ir fejerverkais, kurie sproginėjo žemai buvusiuose debesyse.

Kai kurie bando išgerti, kad nesušaltų

Taigi, ką mes darome, kad išlaikytume savo dvasią? Kai kurie, neišvengiamai, bando išgerti alkoholio, kad sušiltų.

Tačiau klaidingas kiekis gintarinio alaus sukelia galvos skausmą kitą rytą, o nuo to būna dar blogiau. 

Keista, kad Rusijos sveikatos ministras praneša, kad rusai kasmet geria mažiau, tai atrodo keista.

Atostogos ir lempos

Slidinėti ar keliauti tai daryti kažkur šalia namų dabar neįmanoma, todėl kai kurie žmonės keliauja į užsienį, į snieguotus kurortus Europoje arba atogrąžų Azijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančiai rusų taip praleidžia savo naujųjų metų atostogas. Tačiau vidutinis mėnesio darbo užmokestis, net ir klestinčioje Maskvoje, yra apie 80 000 rublių (1,018 svarų sterlingų, 1 410 JAV dolerių), toks radikalus aplinkos pakeitimas daugumai yra per brangus. 

Skandinavai, seniai įrengė ryškias lempas sezoniniam afekto sutrikimui palengvinti, jie padarė išvadą, kad galima naudoti tik tam tikrą bangos ilgį, panašų į saulės spindulių.

Trečiąją gruodžio savaitę aš rimtai apsvarsčiau pasidaryti tokį žibintą. ( Importuotos lempos vertė beveik atitinka kelionės į Šveicariją kainą). Tačiau mano paskutinis elektrotechnikos bandymas sukėlė nesėkmes, taigi atsisakiau šios minties.

Galų gale aš padariau tai, ką daro daugelis iš mūsų: palaukime ir užpildykime laiką su šiek tiek knygų, muzikos ir pasivaikščiojimų. Rusams gerai sekasi laukti, kol kas nors praeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų