REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienio rytą valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis pasidalino įrašu, kuriame kvestionuoja mokesčių mokėtojų pinigų panaudojimą. Politikas kelia klausimą, kodėl trūksta informacijos apie tai, kaip pinigus naudoja LRT.

Pirmadienio rytą valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis pasidalino įrašu, kuriame kvestionuoja mokesčių mokėtojų pinigų panaudojimą. Politikas kelia klausimą, kodėl trūksta informacijos apie tai, kaip pinigus naudoja LRT.

REKLAMA

R. Karbauskis pabrėžia, jog klausimų vis daugėja, nes dabartinė Vyriausybė kelia klausimus kiekvienai įmonei, dėl kurios veiklos yra nors mažiausia abejonė.

„Skaidrumas ir sąžiningumas valstybėje. Nuo pat rinkimų pradžios kalbame apie tai, kad valstybėje šešėliui neturi linkti vietos, nėra ir negali būti dvigubų standartų, siekiame, kad visose institucijose, ypač valstybės valdomose ir už mokesčių mokėtojų pinigus gyvenančiose, būtų ne tik laikomasi įstatymų, bet ir vadovaujamasi griežta sąžiningumo ir vertybių sistema. Matėte, kas nutiko su Lietuvos geležinkeliais? Mūsų Vyriausybei pavyko padaryti tai, ko neišdrįso kiti, nes nepotizmas ir korupcija šioje įmonėje buvo įsišaknijusi. Neramūs laikai laukia ir kitų neskaidriai veiklą vykdančiųjų įmonių ir jos tai žino.

Visai neseniai grupė Seimo narių kreipėsi į LRT tarybą, prašydami pateikti informaciją dėl LRT gaunamų biudžetinių lėšų panaudojimo. Gavus atsakymus, kilo eilė naujų klausimų ir abejonių. Pavyzdžiui, Registrų centras pateikia duomenis, kad su LRT laidų vedėju Edmundu Jakilaičiu siejamos trys įmonės per 2016 metus gavo daugiau kaip 2,5 mln pajamų ir sumokėjo tik 0,3 proc. mokesčių (7752 eurai). Kol nebus pateikti patikslinti duomenys, neįmanoma nustatyti, kokia dalis šių įmonių pajamų yra gauta iš LRT.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas pavyzdys: UAB TymDrym 2016 m. turėjo 600 tūkst. eurų pajamų ir patirtas daugiau kaip 17 tūkst. eurų nuostolis, o atlyginimų vidurkis pagal rekvizitai.lt tesiekia apie 400 eurų. Yra įmonė, kurianti laidą LRT, kurios finansinė ataskaita už 2016 metus Registrų centrui net nepateikta. Dar daugiau, dešimtyje LRT kuriančių laidas prodiuserinių įmonių dirba tik vienas ar du darbuotojai. Kokiais pajėgumais įmonės rengia laidas? Kodėl prodiuserinės įmonės pasirašo šimtatūkstantinius kontraktus dėl laidų kūrimo, nors tas pačias laidas galėtų kurti LRT darbuotojai? Klausimų LRT Tarybai daugėja, nes siekiama, kad valstybės lėšomis išlaikoma įstaiga nebijotų visuomenei pateikti atsakymų, kur išleidžiami valstybės ir visų jos žmonių pinigai, dirbtų atskaitingai ir skaidriai.

REKLAMA

Natūralu, kad esu nelabai mėgiamas ir nepatogus, nes keliu tokius klausimus. Bet žinojau, kad taip bus, kai pasiryžau atlikti tuos darbus, kuriuos mums delegavo rinkėjai, visuomenė - kovoti su korupcija, nepotizmu, tyčiojimusi iš mūsų valstybės žmonių“, - savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo Ramūnas Karbauskis.

Į šiuos klausimus netruko atsakyti ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Socialinio tinklo paskyroje jis į R. Karbauskio klausimus atsakė savais 24 klausimais apie R. Karbauskio verslą, ryšius su Rusija ir galimą apgaudinėjimą šalies žemdirbių.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau kuris laikas negaliu prisikviesti Seimo nario Ramūno Karbauskio į laidą. Šiandien, vadovaudamasis Visuomenės informavimo įstatymu, per įstatymu nustatytus terminus paprašau jo atsakyti į klausimus raštu.

Nekantriai lauksiu atsakymų.

1. Kada ir kokiomis aplinkybėmis su jumis susijusios įmonės tapo Rusijoje gaminamų trąšų importuotojomis į Lietuvą?

2. Kiek su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža amonio salietros ir jos pakaitalų?

3. Kokią įtaką su jumis susijusioms įmonėms daro ES taikomi antidempingo muitai?

4. Kodėl, ES pradėjus taikyti antidempingo muitus Rusijos pagamintoms azotinėms trąšoms, su jumis susijusios įmonės pradėjo įvežti „nešvarią salietrą“ su keliais proc. fosforo ar kalio trąšų priemaišomis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Mūsų šaltinių teigimu, su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža apie 65 000 tonų skirtingos sudėties azotinių trąšų. Ar galite patvirtinti arba patikslinti šią informaciją?

6. Kaip manote, ar jumis susijusios įmonės iš tiesų įveža maišytas trąšas, siekdamos išvengti antidempingo muitų, ar tik pateikia Lietuvos institucijoms suklastotus dokumentus, esą tos trąšos turi jau minėtų priemaišų, ir joms antidempingo muitai netaikomi?

7. Kaip manote, ar su jumis susijusios įmonės, įveždamos „nešvarią salietrą“ ir taip išvengdamos rusiškai amonio salietrai taikomo antidempingo muito, galėjo Lietuvai per metus nesumokėti maždaug 3 250 000 eurų mokesčių?

REKLAMA

8. Prašau patikslinti, kiek mokesčių valstybei nesumokėjo su jumis susijusios įmonės, pasirinkdamos įvežti su kalio ir fosforo trąšomis maišytą amonio salietrą?

9. Kaip manote, ar paaiškėjus, kad Rusijos trąšų gamintojai su savo parankiniais Lietuvoje sugalvojo schemą, kaip apeiti antidempingo muitus, Europos Komisija tokius muitus turėtų taikyti visoms Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms?

10. Kaip manote, ar Muitinės departamentas ir Mokesčių inspekcija neturėtų pradėti patikrinimų dėl galimai nuslėptų mokesčių į Lietuvą įvežant rusiškas trąšas? Ar tyrimų neturėtų pradėti ir kitos šalies institucijos, siekdamos nustatyti tikrąją į Lietuvą įvežamų trąšų sudėtį?

REKLAMA

11. Pone Karbauski, gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perėmė prekybos rusiška žemės ūkio technika verslą. Gal galite nurodyti, kada, iš ko ir už kiek įsigijote šį verslą?

12. Gal galite prisiminti aplinkybes, kuriomis K. Prunskienės vadovaujama Žemės ūkio ministerija grūdų valymą ir džiovinimą buvo prilyginusi perdirbimui?

13. Gal galite pasakyti, kokią naudą šis prilyginimas davė su jumis susijusioms įmonėms?

14. Gal galite papasakoti, kokie konkrečiai K. Prunskienės vadovautos Žemės ūkio ministerijos sprendimai leido su jumis susijusioms įmonėms įsirengti grūdų elevatorius Šeduvoje ir kt. vietovėse?

15. Ar galite patvirtinti, kad partijos, kurios vicepirmininkas minimu laikotarpiu buvote, vadovės K. Prunskienės vadovaujamos Žemės ūkio ministerijos skelbiami paraiškų priėmimo terminai galėjo būti tokie trumpi, kad paraiškas parengti galėjo spėti tik su jumis susijusios įmonės?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

16. Ar su jumis susijusios įmonės neveikė grupėje su asmenimis, organizavusiais konkursus K. Prunskienės vadovautoje Žemės ūkio ministerijoje grūdų perdirbimo įrenginių finansavimui?

17. Pone Karbauski, gal galite nurodyti, kodėl su jumis susijusios įmonės superka maistinius, pašarinius kviečius ir kvietrugius, o parduoda daugiausia tik maistinius kviečius?

18. Gal galite nurodyti, kiek per pastaruosius trejus metus su jumis susijusios įmonės supirko maistinių kviečių, kiek pašarinių kviečių ir kiek kvietrugių? Taip pat prašau jūsų nurodyti, kiek per pastaruosius trejus metus parduota maistinių, kiek pašarinių kviečių, o kiek kvietrugių?

19. Kaip manote, ar superkant kviečius kaip pašarinius, o parduodant kaip maistinius gali būti mulkinami šalies žemdirbiai?

REKLAMA

20. Ar su jumis susijusios įmonės didina pelną apgaudinėdamos šalies žemdirbius?

21. Gal galite papasakoti, kaip pašarinius kviečius ir kvietrugius paversti maistiniais kviečiais?

22. Gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perimdavo žemę iš skolingų ūkininkų? Apibūdinkite veiklos modelį.

23. Lietuvoje nuosavybėje galima turėti iki 500 ha žemės. Gal galite nurodyti, kiek žemės turite jūs, jūsų šeimos nariai ir susiję juridiniai asmenys?

24. Kaip manote, ar kilus įtarimų, kad asmuo jūsų vadovaujamoje frakcijoje Seime įdarbintas fiktyviai tik todėl, kad kai kurie asmenys galėtų pasisavinti jo algą, turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas?“, - rašo E. Jakilaitis.

REKLAMA

Netrukus žurnalistas paviešino dar vieną komentarą šia tema - šįkart tai buvo atvira kritika R.Karbauskiui.

"Man kyla vis daugiau abejonių dėl Seimo nario Ramūno Karbauskio. Pvz.- ar jis pats kūrė verslą ar tik leido tėvo uždirbtus pinigus? Dalinuosi ištrauka iš šios dienos Ramūno Karbauskio posto - Seimo narys nesupranta kuo “mokeščiai” skiriasi nuo “pelno mokesčio”. Žiauru. Registrų centre radęs pelno mokesčio duomenis, jis juos pateikia kaip neva visus mokesčius. Reikėtų paneigti", - tvirtina E.Jakilaitis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų