REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
 Bitkoinai: spekuliatyvi isterija ar technologinė revoliucija? (nuotr. 123rf.com)

Vadinamąsias šokiruojančias prognozes jau daugiau kaip dešimtmetį rengiantis Danijos investicinis bankas „Saxo Bank“ 2018 metams prognozuoja, be kita ko, kintamumo rinkose padidėjimą, naują politinę krizę Europos Sąjungoje (ES) ir staigų bitkoino kurso kritimą.

3

Vadinamąsias šokiruojančias prognozes jau daugiau kaip dešimtmetį rengiantis Danijos investicinis bankas „Saxo Bank“ 2018 metams prognozuoja, be kita ko, kintamumo rinkose padidėjimą, naują politinę krizę Europos Sąjungoje (ES) ir staigų bitkoino kurso kritimą.

REKLAMA

Jau 15 metų „Saxo Bank“ kasmet skelbiamose „šokiruojančiose prognozėse“ investuotojų dėmesys atkreipiamas ne į pagrindines tendencijas, nors į jas, be jokios abejonės, atsižvelgiama, bet į mažai tikėtinus įvykius (vadinamąsias baltas varnas), kurie visgi gali gerokai pakeisti padėtį pasaulyje, jeigu taps tikrove.

„Prieš metus daugelis manė, kad dėl Donaldo Trumpo iškilimo, kuris atrodė neįmanomas, ir šokiruojančio „Brexit“ 2017 metai bus labai permainingi. Tačiau mūsų laukė stebėtinai ramaus plaukimo metai, per kuriuos audra nepalietė net rizikingo turto. Įtariame, kad tai nepasikartos ir pasaulis sukaupė energijos pribloškiantiems bei kupiniems sukrėtimų 2018 metams“, – pareiškė „Saxo Bank“ vyriausiasis ekonomistas Steenas Jakobsenas.

REKLAMA
REKLAMA

Bankas tradiciškai pabrėžia, kad jo parengtos „šokiruojančios prognozės“ nėra jo numatomas pagrindinis įvykių scenarijus ar oficialios prognozės, tačiau bet kuris iš šių įvykių, jeigu jis įvyktų, padarytų nemažą poveikį finansų rinkai ar pasaulio politikai. Bankas išrenka dešimt labiausiai ginčytinų ir tarpusavyje nesusijusių idėjų, iš kurių bet kuri investicijų pasaulį gali apversti aukštyn kojom. Ta pati prognozė negali kartotis dvejus metus iš eilės.

REKLAMA

Šiemet iš dalies pasitvirtino dvi iš mažai tikėtinų prognozių: bitkoinas ir Meksikos pesas gerokai pabrango. Peso kurso kilimas visgi atsiliko nuo tempo, kuris buvo prognozuotas 2016 metų gruodį, tačiau kriptovaliutos kurso augimo sparta pranoko pačius drąsiausius lūkesčius.

Investuotojai apleis bitkoiną

Bitkoino ir kitų kriptovaliutų kursų šuolis tapo vienu reikšmingiausių pastarųjų metų įvykių finansų rinkose. Bitkoino kursas didžiąją 2018 metų dalį toliau sparčiai kils, tačiau Rusijos ir Kinijos veiksmai galiausiai išprovokuos jo kritimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Saxo Bank“ makrostratego Kay Van-Peterseno nuomone, 2018 metais bitkoino kursas pakils iki 60 tūkst. JAV dolerių, o šios kriptovaliutos rinkos kapitalizacija viršys 1 trln. JAV dolerių, nes prekybos bitkoino ateities sandoriais pradžia 2017 metų gruodį paskatins investuotojų susidomėjimą, kadangi investuotojai jaučiasi saugesni prekiaudami ateities sandoriais, o ne investuodami savo lėšas kriptovaliutų biržose.

Tačiau Rusija ir Kinija gali greitai pasitraukti iš žaidimo ir net uždrausti nesankcionuotas kriptovaliutas vidaus rinkoje. Rusija oficialiai imsis kriptovaliutų „kasimo“, kad galėtų daryti poveikį protokolų kūrimui ir nukreipti dėmesį nuo bitkoino bei išlaikyti kapitalą šalyje. O Kinija sukurs valstybinę kriptovaliutą, uždraus kito skaitmeninio turto kasimą šalies teritorijoje ir tvirta ranka valdys naują rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po įspūdingo šuolio 2018 metais bitkoino kursas 2019 metais sparčiai kris, kol pasieks bazinę 1 tūkst. JAV dolerių savikainą.

Moterys užgrobs valdžią korporacijose

Aukščiausias vadovaujančias pareigas įmonėse einančių moterų ilgą laiką buvo nedaug, bet padėtis jau keičiasi, o 2018 metai taps revoliuciniais: įvairaus dydžio įmonėms vadovaujančių moterų skaičius augs geometrine progresija, mano S. Jakobsenas.

Šiais laikais moterų išsilavinimo lygis neretai būna aukštesnis negu vyrų, o Jungtinėse Valstijose moterys sudaro beveik pusę visų verslo specializacijos absolventų. Išsivysčiusiose šalyse moterys balsuoja 7–10 proc. aktyviau negu vyrai, taigi jos jau nulemia rinkimų rezultatą.

REKLAMA

Tačiau 2017 metais moterys vadovavo tik 32 „Fortune 500“ sąrašo įmonėms, nors jos vidutiniškai uždirba daugiau negu jų kolegos vyrai. 2018 metais tokių įmonių jau bus daugiau negu 60.

FRS praras nepriklausomybę

Per 104 JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) egzistavimo metus jos nepriklausomybės laipsnį lemdavo federalinės vyriausybės poreikiai ir politika. 2018 metais FRS taps kur kas mažiau nepriklausoma, nes Vašingtonas dėl skolinių įsipareigojimų rinkos griūties grėsmės bandys apriboti vyriausybės obligacijų pajamingumą.

Artėjant tarpiniams JAV Kongreso rinkimams, respublikonai ir demokratai griebsis populizmo. Respublikonų partijai visiškai nesilaikant biudžeto drausmės ir karpant mokesčius, gerokai sumažės pajamų lygis, o vėliau šalį ištiks recesija. Silpna ekonomika, didelės palūkanų normos ir infliacija FRS nepaliks pasirinkimo pinigų politikos srityje.

REKLAMA

Politikai FRS pavers atpirkimo ožiu ir suvers jai kaltę už prastus ekonominius rodiklius, paniką obligacijų rinkoje ir nelygybės didėjimą. JAV finansų departamentas, kaip ir po Antrojo pasaulinio karo, perims valdymą į savo rankas ir nustatys JAV vyriausybės obligacijų 2,5 proc. pajamingumo ribą.

Kinija pereis prie naftos juanių

Kinija neabejotinai pirmauja pasaulyje pagal naftos importą ir daugelis naftą eksportuojančių valstybių jau noriai sudaro sandorius juaniais.

Dabar dviejų etaloninių rūšių naftos – WTI ir „Brent“ – kainos nustatomos JAV doleriais. Bendra prekybos WTI ir „Brent“ sandoriais apyvarta viršija 2 mlrd. barelių per dieną, o tai maždaug 20 kartų viršija pasaulio naftos dienos poreikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau silpstant JAV įtakai pasaulyje ir sėkmingai vykstant prekybai ateities sandoriais juaniais, Šanchajaus tarptautinė energijos išteklių birža 2018 metais pradės sudaryti naftos sandorius juaniais ir šis žingsnis turės didžiulių geopolitinių bei finansinių pasekmių.

Atsiradus naftos juaniams, Kinijos valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu pašoks daugiau kaip 10 proc., taigi JAV doleris pirmą kartą istorijoje nekainuos 6 juanių (šiuo metu jis kainuoja daugiau nei 6,6 juanio).

„Tencent“ taps didžiausia pasaulio įmone

Kinijos interneto milžinė „Tencent Holdings“ 2018 metais dar kartą dukart padidins kapitalizaciją ir aplenks „Apple“ pagal rinkos vertę, net jei „iPhone“ gamintojai pavyks pirmai viršyti 1 trln. JAV dolerių ribą.

REKLAMA

Kinija atveria savo kapitalo rinkas, o milžiniškas šalies dydis ir sparčiai kylantis gyvenimo lygis traukia investuotojus iš viso pasaulio, pažymi „Saxo Bank“ akcijų rinkos strategijos skyriaus vadovas Peteris Garnry.

Nuo 2017 metų pradžios iki gruodžio 7 dienos imtinai „Tencent“ akcijos pabrango 99,4 proc. ir įmonės kapitalizacija šiemet buvo viršijusi „Facebook“ vertę.

„Tencent“ yra vienintelė įmonė, kurios kapitalizacija viršija 100 mlrd. JAV dolerių ir kuriai pavyko pasiekti tokių augimo rodiklių.

Ji pirmauja dinamiškoje pasaulio vaizdo žaidimų rinkoje (vien tik „ League of Legends“ visame pasaulyje turi 60 mln. žaidėjų) ir nuolat stebina rinką: neseniai jai pavyko monetizuoti susirašinėjimo platformą „WeChat“, kurios mėnesio auditorija siekia beveik 1 mlrd. žmonių.

REKLAMA

Kintamumo parako statinė

Staigus kintamumo įvairiose turto klasėse sumažėjimas 2017 metais investuotojams ir analitikams buvo visiškai netikėtas. Kintamumo indeksams VIX ir MOVE smunkant į rekordiškai žemus lygius, akcijų kursai kilo į rekordines aukštumas ir brango nekilnojamasis turtas. Dėl to atsirado „parako statinė“, kuri yra pasirengusi įspūdingam sprogimui.

Akcijų rinkos techniniai rodikliai „Saxo Bank“ ekspertams primena padėtį prieš 1987 metų „juodąjį pirmadienį“, kai indeksas „Dow Jones“ per dieną krito daugiau kaip 20 procentų. 2018 metais žaibišką kritimą gali patirti JAV akcijų indeksas „Standard & Poor's 500“, kuris gali smukti 25 procentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečiai pasuks į kairę

Per 2018 metų rinkimus Jungtinėse Valstijose rinkėjai staiga pakryps į kairę, taigi pergalę didele persvara pelnys demokratai. Dėl jų įgyvendinamos politikos 30 metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas viršys 5 proc. (šiuo metu jis yra kiek didesnis nei 2,7 proc.), prognozuoja „Saxo Bank“ valiutos rinkos strategijos skyriaus vadovas Johnas Hardy.

2018 metais didžiulį poveikį politikai JAV padarys demografiniai pokyčiai: įvairiais vertinimais, vadinamajai Y kartai priklausančių 35 metų amžiaus dar nesulaukusių amerikiečių jau yra daugiau negu gimusiųjų po Antrojo pasaulinio karo. Neigiamas jaunų rinkėjų požiūris į JAV prezidentą D. Trumpą, kuris jiems yra nepriimtinas, didėjanti nelygybė, kuri dėl respublikonų mokesčių reformos dar padidės, ir nauja populizmo nevengiančių demokratų kandidatų karta kitų metų lapkritį nulems demokratų partijos pergalę rinkimuose.

REKLAMA

Demokratai pradės skatinti masinį vartojimą ir naudos valstybės lėšas, kad patenkintų 90 proc. gyventojų poreikius. Dėl to atsiras milžiniškas deficitas ir gerokai padidės ilgalaikių JAV skolinių įsipareigojimų pajamingumas.

Euro ir JAV dolerio paritetas

Dėl politinės krizės Europoje euro kursas iki 2018 metų pabaigos gerokai sumažės JAV dolerio atžvilgiu ir išauš diena, kai dviejų valiutų vertė susilygins.

„Saxo Bank“ ekonomistas Christopheris Dembikas svarsto hipotetinį scenarijų, pagal kurį skilimas tarp seniausių ES valstybių ir naujų skeptiškai nusiteikusių bloko narių taps neįveikiama praraja.

Pirmą kartą nuo 1951 metų jėgos centras Europoje nuo Prancūzijos ir Vokietijos ašies pasistūmės link Vidurio ir Rytų Europos. Instituciniai konfliktai ES netrukus padarys poveikį ir finansų rinkoms. Nuo metų pradžios euro kursas pasieks nemažai rekordų ir išsivysčiusių, ir besivystančių šalių valiutų atžvilgiu, tačiau artėjant 2018 metų pabaigai ims sparčiai smukti.

REKLAMA

Japonijos centrinis bankas atsisakys vyriausybės obligacijų pajamingumo kontrolės

Pajamingumo kreivės kontrolės politika, kurią įgyvendina Japonijos centrinis bankas, priklauso nuo lanksčių palūkanų normų pasaulyje ir nedidelio pajamingumo, o to tikėtis 2018 metais yra tiesiog nepagrįsta, pažymi J. Hardy.

Vis labiau kylant infliacijai, pajamingumas taip pat didės ir išprovokuos katastrofišką jenos kurso kritimą. Galiausiai Japonijos centriniam bankui teks imtis kiekybinio skatinimo priemonių, bet tik po to, kai JAV dolerio kursas pakils iki 150 jenų. Po centrinio banko intervencijos jena sparčiai sustiprės ir JAV doleris kainuos maždaug 100 jenų.

„Afrikos pavasaris“ ir Pietų Afrikos suklestėjimas

2018 metais dėl visiškai nenumatytų įvykių visoje Afrikoje į pietus nuo Sacharos prasidės demokratiniai procesai, panašūs į 2010–2011 metų „arabų pavasarį“. Priverstinis ilgamečio Zimbabvės prezidento Roberto Mugabės atsistatydinimas 2017 metų pabaigoje politinius pokyčius išprovokuos ir kitose Afrikos šalyse, kurios yra nepatenkintos neefektyviu ir atitrūkusiu nuo tikrovės savo lyderių valdymu. Be kita ko, dėl visuomenės spaudimo iš savo postų pasitrauks Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Jacobas Zuma ir jo kolega iš Kongo Demokratinės Respublikos Josephas Kabila.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiamų pokyčių ekonomikoje neteks ilgai laukti: Zimbabvė atsities po hiperinfliacijos ir susigrąžins „Afrikos aruodo“ titulą, o užsienio investicijų srautas Kongo Demokratinėje Respublikoje dėl susidomėjimo kobalto telkiniais pasieks rekordinį lygį. Tačiau labiausiai laimės Pietų Afrika: šalies nacionalinės valiutos – rando – kursas augs sparčiausiai iš besivystančių rinkų valiutų ir pašoks 30 proc. JAV dolerio, euro bei jenos atžvilgiu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų