REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolieriams planuojant vaistinių patikras dėl vaistų su receptu pardavimų, sostinės turguose klesti prekyba kontrabandinėmis tabletėmis.

Valstybės kontrolieriams planuojant vaistinių patikras dėl vaistų su receptu pardavimų, sostinės turguose klesti prekyba kontrabandinėmis tabletėmis.

REKLAMA

TV3 Žinių žurnalistai atliko slaptą tyrimą, kokių gi vaistų galima įsigyti turguose.

O čia ir vaistai nuo skausmo, ir antibiotikai, ir antidepresantai, kuriems paprastai reikia recepto. Valstybinė vaistų kontrolė krėsti turgų ir neplanuoja. Ji pacientams patarinėja, kaip atskirti - ar dėl vaistų galima eiti tiesiai į vaistinę, ar pirmiau reikia pasirūpinti receptu.

Pusantro euro ir 10 tablečių iš Baltarusijos Borisovo medikamentų kombinato jau mūsų rankose.

Turgavietėse pasiūla didžiulė

Turgavietėse pasiūla didžiulė – antibiotikai, kontraceptikai, antidepresantai, potenciją skatinantieji, anaboliniai steroidai. Vienuose turguose jais prekiaujama itin slapta, iš po prekystalio, kituose tokios prekės išdėliojamos atvirai. Tokia nelegali prekyba turguose ir internete Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai ne itin rūpi. Jai labiau rūpi krėsti legalias vaistines.

Policija turi kur kas svarbesnių darbų nei gaudyti prekeivius su rusiškais, baltarusiškai ir kiniškais medikamentais. Na, bet kartais vis suorganizuoja reidų. Štai medikamentai prieš savaitę Rudaminoje konfiskuoti iš vieno lietuvio ir dviejų baltarusių.

REKLAMA
REKLAMA

O kad į vaistines vaikštantiems pacientams netektų gaišti eilėse pas gydytoją recepto medikamentams, kurių iki šiol nusipirkdavo laisvai, Vaistų kontrolės tarnyba nieko daryti nesirengia.

REKLAMA

Pacientai nusigydys?

Tarnyba aiškina, kad vadovaujasi europiniais teisės aktais ir kriterijais paskelbdama vaistą receptiniu. Visgi aiškėja, kad tarnyba turi teisę pakeisti vaisto statusą į nereceptinį, tačiau net ir kilus didžiuliam žmonių pasipiktinimui to daryti nesirengia. Vadovo įsitikinimu, per daug laisvės pirkti vaistus gavę pacientai nusigydys.

Kad būtų lengviau nuspręsti, eiti reikiamo vaisto tiesiai į vaistinę, ar prieš tai užsukti pas mediką recepto, Vaistų kontrolės tarnyba ragina pasitikrinti štai šioje jos sukurtoje interneto svetainėje. Tačiau ir čia dar tenka gerokai panaršyti, kad suprastum, mat tas pats vaistas dažnu atveju aprašomas kaip ir receptinis, ir nereceptinis.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų