REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolas trečiadienį pripažino buvusį Bosnijos serbų pajėgų vadą Ratko Mladičių (Ratką Mladičių) kaltu dėl genocido, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų bei skyrė jam laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolas trečiadienį pripažino buvusį Bosnijos serbų pajėgų vadą Ratko Mladičių (Ratką Mladičių) kaltu dėl genocido, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų bei skyrė jam laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hagoje posėdžiaujantis Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiajai Jugoslavijai (TBTBJ) pripažino R. Mladičių kaltu pagal 10 iš 11 jam pareikštų kaltinimų už nusikaltimus, įvykdytus per 1992–1995 metais vykusį Bosnijos karą.

REKLAMA

„Bosnijos skerdiku“ praminto R. Mladičiaus teismas yra paskutinis TBTBJ procesas. Šio nuosprendžio seniai laukė dešimtys tūkstančių aukų smarkiai susiskaldžiusiame regione.

Teismo pirmininkas teisėjas Alphonsas Orie (Alfonsas Oris) baigė skaityti verdiktą, prieš tai paliepęs iš teismo salės išvesdinti triukšmauti pradėjusį įtūžusį R. Mladičių.

R. Mladičius pripažintas kaltu dėl vadovavimo pajėgoms, atsakingoms už nusikaltimus, įskaitant vienus šiurpiausių to karo žiaurumų – trejus metus trukusią pražūtingą Bosnijos sostinės Sarajevo apsiaustį ir 1995 metais rytiniame Srebrenicos anklave įvykdytą apie 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų išžudymą.

REKLAMA
REKLAMA

Srebrenicos aukų motinos ėmė ploti, kai buvo perskaitytas nuosprendis.

R. Mladičiaus sūnus Darko (Darkas) pareiškė: „Nenustebau. Teismas nuo pat pradžių buvo šališkas“.

Pasiklausyti, kaip skelbiamas nuosprendis, susirinko daug bosnių ir serbų.

Šia istorine nutartimi užbaigtas paskutinis teismo procesas Tarptautiniame baudžiamajame tribunole buvusiajai Jugoslavijai, įsteigtame 1993 metais, kai Bosnijoje tebevyko įnirtingos kovos.

Prie teismo rūmų susirinkę žmonės sunkiai tvardė emocijas, todėl neišvengta nedidelio susistumdymo, atspindinčio tarp serbų ir bosnių tvyrančią įtampą dėl šio proceso ir karo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors yra silpnos sveikatos, R. Mladičius teisme atrodė atsipalaidavęs, sveikinosi su teisininkais ir rodė fotografams į viršų pakeltus nykščius.

A.Orie (Alfonsui Ori) skaitant Bosnijos serbų pajėgų įvykdytų nusikaltimų aprašymus, R. Mladičius kartkartėmis linktelėdavo galva.

Tada R. Mladičiaus advokatas paprašė atidėti posėdį, nes generolui pakilo kraujo spaudimas. Teisėjui atsisakius tai padaryti, R. Mladičius ėmė garsiai piktintis, todėl buvo išvestas iš salės.

JT žmogaus teisių komisaras Mladičiaus nuteisimą vadina sveikintinu

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas) pasveikino buvusio Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus (Ratko Mladičiaus) nuteisimą ir pavadino tai „reikšminga teisingumo pergale“.

REKLAMA

Pranešime komisaras sako, kad R. Mladičius yra „blogio įsikūnijimas ir jo nuteisimas parodo, kas yra tarptautinis teisingumas“.

„Mladičius vadovavo vieniems žiauriausių nusikaltimų Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, atnešusiems terorą, mirtį ir pražūtį tūkstančiams aukų. Nesuskaičiuojama daugybė kitų žmonių patyrė sielvartą, tragedijas ir traumas“, – pridūrė Z. R. al Huseinas.

Mladičius apskųs TBTBJ nuosprendį

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas Ratko Mladičius teiks apeliaciją dėl jam skirto įkalinimo iki gyvos galvos, trečiadienį pranešė nuteistojo sūnus, pavadindamas Jungtinių Tautų (JT) karo tribunolo nuosprendį „karo propaganda“.

„Šis nuosprendis yra neteisingas ir prieštarauja faktams. Mes jį užginčysime pateikdami apeliaciją, kad įrodytume, jog šis nuosprendis yra neteisingas“, – sakė Darko Mladičius žurnalistams, teismui paskelbus nuosprendį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų