REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Meteorologijos tarnybos įspėja: Lietuvoje pavojingas reiškinys – toksiškas smogas (TV3 koliažas)

Dvi artimiausias dienas, šiandien ir rytoj, dūmai, susidarę dėl Pirėnų pusiasalyje kilusių gaisrų, kartu su Sacharos dulkėmis, pasklis po Vakarų ir Vidurio Europos dangų. Štai, ko turėtumėte laukti šiandien.

14

Dvi artimiausias dienas, šiandien ir rytoj, dūmai, susidarę dėl Pirėnų pusiasalyje kilusių gaisrų, kartu su Sacharos dulkėmis, pasklis po Vakarų ir Vidurio Europos dangų. Štai, ko turėtumėte laukti šiandien.

REKLAMA

Didelė dūmų ir Sacharos dulkių koncentracija šiandien keliaus į šiaurės vakarų Prancūziją, pietinę Švediją, rytinę Vokietiją, šiaurinę ir vakarinę Lenkijos dalį bei šiaurinę Baltarusijos dalį, pateks ir į Lietuvą.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, Vilniaus gyventojai pro langą šįryt galėjo išvysti itin retą gamtos reiškinį – raudoną saulę. Šį gamtos fenomeną iššaukė orų masės, į mūsų šalį atnešusios Sacharos dykumos dulkes, susimaišiusias su dūmais, kylančiais iš gaisrų niokojamo Iberijos pusiasalio. Raudonasis smogas yra toksiškas ir pavojingas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) vyresnioji meteorologė Viktorija Mačiulytė aiškina, Saulės diskas tampa raudonu, nes aerozolio dalelės, esančios aukštesniuose atmosferos sluoksniuose, sugeria trumpąsias šviesos spektro bangas, todėl žemės paviršių pasiekia ilgesnės bangos, kurioms yra būdinga raudona spalva.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Katastrofiškus miškų gaisrus Portugalijoje ir Ispanijos dalyje įsiplieksti paskatino ypač sausas pavasaris ir vasara, išdžiovinę vietos augaliją. Prie siaučiančių gaisrų prisidėjo ir smarkūs vėjai.

REKLAMA

Kaip apsaugoti sveikatą

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras praneša, kad, kietosios dalelės į žmogaus organizmą patenka per kvėpavimo takus. Priklausomai nuo koncentracijos, jos gali sudirginti kvėpavimo takus (peršti nosį, gerklę, atsiranda kosulys, apsunksta kvėpavimas), dėl ko gali paūmėti lėtinių kvėpavimo takų ligų (ypač bronchinės astmos, obstrukcinio bronchito ir kt.) bei lėtinių širdies ar kraujagyslių ligų eiga. Ilgalaikis kietųjų dalelių poveikis gali tapti lėtinių negalavimų, ypač apatinių kvėpavimo takų ligų (astmos, bronchito, emfizemos), priežastimi. Gali sukelti lėtinės obstrukcinės plaučių ligos paūmėjimą, susilpninti vaikų ir suaugusiųjų plaučių funkciją, sutrikdyti širdies veiklą (sukelti širdies priepuolį). Kietosios dalelės absorbuoja aplinkos cheminius bei biologinius teršalus ir perneša juos giliau į kvėpavimo takus, iš kur jie gali patekti į kraują ir audinius, o tai gali sukelti lėtinius apsinuodijimus, alergines organizmo reakcijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Padidėjus aplinkos oro taršai, gyventojams patariama riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke. Sportuoti ir mankštintis geriau uždarose patalpose arba vietose, esančiose atokiau nuo judrių gatvių. Būnant patalpoje būtų gerai neatidarinėti orlaidžių, langų, o patalpų vėdinimui naudoti oro kondicionierius su filtrais. Jei tokios galimybės nėra, langus ar orlaides patariama uždengti drėgnu audiniu. Važiuodami transporto priemonėmis sandariai uždarykite langus. Keliaudami dviračiu venkite intensyvaus eismo gatvių. Sergantiems lėtinėmis ligomis reikėtų pasirūpinti vaistų atsarga, o blogai pasijutus kreiptis į gydytoją”, – pataria Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Alina Rogoža

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau pateikiami žemėlapiai, kuriuose pateikiama išsamesnė dūmų ir Sacharos dulkių prognozė, įskaitant mažesnes koncentracijas.

Anglijoje aptiktų mažų dalelių analizė patvirtino, kad tai buvo dulkės atpūstos iš Sacharos.

Vakar daugelyje Anglijos dalių jos sukėlė raudonos saulės ir dangaus fenomeną. Panašus fenomenas taip pat buvo pastebimas ir šį rytą Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų