REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Moliūgai (nuotr. Fotolia.com)
7

Jau seniai moliūgas laikomas rudens simboliu. Tai, bene, pagrindinė šio metų laiko daržovė, ne tik puošianti kiemą Helovino metu, bet ir be galo naudinga žmogaus organizmui.

Dėl pasakiško jo skonio, moliūgas dažnai naudojamas ir maisto gamyboje, konditerijos gaminiuose. Svarbu paminėti, jog geriausių rezultatų moliūgo panaudojime pasieksite tik tuomet, jei naudosite neišskobtą ir kelias dienas prie durų nestovėjusią daržovę,

Štai keletas būdų, kur ir kaip panaudoti šį daržo galiūną.

Moliūgų tyrė

Tai pats populiariausias būdas, kaip panaudoti moliūgo vidų, be to, šią tyrę labai lengva pagaminti. Iš pradžių perpjaukite moliūgą per pusę ir išskobkite jo viduje esančias sėklas.

Švarias moliūgo puses į kepimo indą įdėkite taip, kad jo vidus žiūrėtų žemyn. Į indą įpilkite apie stiklinę vandens ir kepkite orkaitėje maždaug 1,5 val. arba kol daržovė suminkštės. Po to belieka minkštą moliūgo vidų sudėti į trintuvą ir viskas.

REKLAMA
REKLAMA

Moliūgų tyrė gali būti naudojama daugelyje kepinių - nuo mėgstamiausio moliūgų pyrago iki blynų. Likučius nesunku sudėti į šaldiklį ir, kai reikia, vėl panaudoti.

REKLAMA

Vazonėlis gėlėms

Žinoma, jog šis vazonėlis turėtų būti naudojamas lauke. Jis jūsų kiemui suteiks rudeniškų spalvų ir šventinės nuotaikos. Kai moliūgas pradės irti, galima jį užkasti darže arba su visu augalu viduje pasodinti į žemę. Pūdamas moliūgas bus lyg natūralios trąšos augalui ir pačiai dirvai.

Jei moliūgas neišpjaustytas, nupjaukite jo viršų ir pašalinkite visas sėklas. Trečdalį moliūgo užpildykite žemėmis, pasodinkite išsirinktą augalą ir vėl užpilkite žemėmis.

Galite kelias dienas šia puošmena džiaugtis savo kieme arba iškasus duobę visą moliūgą su jame augančiu augalu pasodinti į žemę.

REKLAMA
REKLAMA

Panaudokite moliūgo „vidurius“

Moliūgo vidų, jo sėklas ir siūlus primenančią masę, kur nors panaudoti yra bene sunkiausia, tačiau yra vienas būdas – pasigaminkite moliūgų sultinio.

Atskirkite sėklas ir padėkite jas į šoną. Siūlus primenančią masę įdėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Taip pat galima pridėti įvairių daržovių, pavyzdžiui, saliero stiebų, morkų.

Po 30 minučių virimo, vanduo turi pradėti keisti spalvą. Tuomet pats laikas nusunkti visą puodo turinį, išsaugoti sultinį, o likusią masę kompostuoti.

Moliūgų sultiniu galima pagardinti bet kokią sriubą ir troškinį.

Moliūgas – puiki grožio priemonė

Moliūguose gausu cinko, vitaminų A, C ir E, todėl jį sveika ne tik valgyti, bet ir tepti ant odos. Kaip pasigaminti moliūgų veido kaukę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėkite nuo 5 arbatinių šaukštelių moliūgų tyrės ir 3 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus, veikiančio kaip natūralus odos šveitiklis. Į masę įpilkite šlakelį pieno.

Viską sumaišykite ir sukamaisiais judesiais ištepkite odą. Kaukę laikykite 20 minučių, o po to nuplaukite.

Užkandžiaukite moliūgo sėklomis

Kepintos šios daržovės sėklos yra daugelio mėgstamos. Atskyrus ir nuplovus sėklas, supilkite jas ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Užlašinkite kelis lašus aliejaus ir pamaišykite.

Jei norite užkandžio, tinkančio ir prie alaus, apiberkite sėklas druska, o jei mėgstate saldumynus, apibarstykite jas ruduoju cukrumi ir cinamonu. Kepintas moliūgo sėklas galima naudoti konditerijos kepiniuose, taip pat jomis pagardinti salotas.

REKLAMA

Pamaitinkite laukinę gamtą

Priklausomai nuo jūsų gyvenamosios vietos, moliūgas, kurį paprasčiausiai išmestumėte, galėtų tapti puikiu užkandžiu laukiniams gyvūnams. Helovinui skirti išpjaustyti moliūgai pamalonins kiekvieno elnio ar stirnos skrandį, o moliūgo sėklomis apsidžiaugs visi į lesyklėlę susirinkę plunksnuoti bičiuliai.

Moliūgų saldainiai

Iš daržo parsineštą moliūgą galima panaudoti gaminant meksikietiškus saldainius.

Moliūgą perpjaukite pusiau, vėliau susmulkinkite į dar daugiau mažesnių gabalėlių. Tai atlikę, aštriu skustuku nulupkite kietą odą. Moliūgo gabalėlius supjaustykite į kąsnio dydžio dalis, suberkite į prikaistuvį, užpilkite vandeniu ir užvirinkite.

REKLAMA

Moliūgui suminkštėjus, į masę įmaišykite vieną stiklinę rudojo cukraus ir prieskonių, pavyzdžiui, cinamono, gvazdikėlių, imbiero ar muskato riešuto. Uždenkite puodą dangčiu ir virkite tol, kol cukrus taps sirupu. Moliūgo gabalėlius saldžiame sirupe palikite per naktį, o po to leiskite jiems apdžiūti. Jei norite, apibarstykite cukraus pudra.

Moliūgų kokteilis

Skanų kokteilį galima pasigaminti iš beveik bet ko, netgi moliūgo.

Į kokteilių plaktuvą įdėkite ledo, arbatinį šaukštelį moliūgų tyrės ir apie 60 ml vanilės, cinamono ar imbiero skonio degtinės. Taip pat įpilkite šlakelį žaliosios citrinos sulčių ir truputį medaus. Suplakite ir supilkite į taurę su ledu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią skanią moliūgų tyrę galima panaudoti ir gaminant vaikiškus kokteilius. Jums prireiks 2 šaukštų vanilinių ledų, pusės stiklinės pieno, trijų arbatinių šaukštelių tyrės ir trupučio cinamono. Viską sumaišius gaunasi moliūgų pyragą primenantis gėrimas.

Moliūgus panaudokite vietoj indų

Vietoj to, kad atsidurtų šiukšlių dėžėje, moliūgai gali būti panaudoti vakarėlio metu svečiams nustebinti, o paversti šią daržovę į lėkštes tikrai nesudėtinga.

Išskobtą moliūga padėkite ant aliuminio folija išklotos kepimo skardos. Daržovės vidų ištepkite aliejumi ir, jei norite, pagardinkite įvairiausiais prieskoniais. Į iškeptą „indą“ supilkite sriubą ar padažą.

REKLAMA

Pasibaigus šventei moliūgą galėsite išmesti į kompostą.

Pusryčiams rinkitės moliūgų sviestą

Įvairių vaisių sviestai vis dažniau atsiduria ant šeimų pusryčių stalo. Moliūgų sviestas taip pat yra skanus, o jį pagaminti yra bene lengviausia. Į prikaistuvį supilkite dvi stiklines moliūgų tyrės, stiklinę rudojo cukraus ir stiklinę vandens ar obuolių acto. Taip pat galite pridėti įvairiausių prieskonių.

Maišykite puodo turinį tol, kol jis užvirs. Primažinus ugnį, moliūgų sviestui leiskite pavirti dar 25 minutes. Jam atvėsus, supilkite į stiklainius ir padėkite į šaldytuvą. Pusryčiams tepkite jį ant skrebučio, sausainio, taip pat sviestu pagardinkite blynus ar košę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų