REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Ką namuose privaloma tvarkyti kiekvieną savaitę (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

Prasidėjęs savaitgalis taip ir ragina visus kuo skubiau imtis tvarkyti namus. Skalbti patalynę, lyginti drabužius, siurbti kilimus. Ar esate tikri, kad visus buities darbus atliekate tinkamai ir laiku? Specialistai jums turi kai ką pasakyti. 

12

Prasidėjęs savaitgalis taip ir ragina visus kuo skubiau imtis tvarkyti namus. Skalbti patalynę, lyginti drabužius, siurbti kilimus. Ar esate tikri, kad visus buities darbus atliekate tinkamai ir laiku? Specialistai jums turi kai ką pasakyti. 

REKLAMA

Kiekvieną savaitę atlikite šiuos darbus:

Skalbiniai: jau ir taip aišku, kad daugelio žmonių nemėgstamą darbą privaloma atlikti reguliariai, o kad netektų visos dienos praleisti rūšiuojant baltus skalbinius nuo šviesių, tai geriausia atlikti kiekvieną savaitę.

Vonios paviršiai: kadangi nuleidžiant vandenį tualete į orą pakyla daugybė mažų nešvarumų, patariama vonioje esančius paviršius, kriauklę, spinteles ir kranus valyti specialiais dezinfekuojančiais skysčiais.

Kilimai: šias jaukumo namuose suteikiančias detales patariama dulkiu siurbliu valyti net ir tada, kai ant jo nesimato ryškių šiukšlių ar trupinių. Jei to nedarote, sunkios purvo dalelės nusėda giliai kilimo viduje, o lengvos atsiduria jo paviršiuje. Šio patarimo patariama laikytis tiems, kurie augina mažus vaikus bei tiems, kurių kilimas yra gausiai mindžiojamas aplinkinių.

REKLAMA
REKLAMA

Dulkės nuo baldų: tai ne tik atrodo labai netvarkingai, bet susikaupus per dideliam jų kiekiui, jos gali pakenkti patiems baldams. Dulkės veikia kaip šlifuojamoji medžiaga ir dėl jų gali atsirasti įvairūs įbrėžimai. Kad tinkamai nuvalytumėte dulkes, naudokite kokybišką mikropluošto šluostę, surenkančią net ir smulkiausius nešvarumus ir neleidžiančią jiems plisti.

REKLAMA

Patalynė: tik pagalvokite, jog beveik pusę savo gyvenimo praleidžiate lovoje. O dabar paskaičiuokite, kiek mikrobų, prakaito ir kūno aliejų susikaupia jūsų patalynėje. Jei tik įmanoma, patalynę keiskite kiekvieną savaitę.

Virtuvės įranga: nors viryklė, šaldytuvas ar mikrobangų krosnelė iš pirmo žvilgsnio atrodo švarūs, jie yra padengti mikrobais ir nešvarumais, kurių plika akimi nepamatysite. Kas savaitę nuo šių virtuvės prietaisų ir įrangos turi būti nuvalomi pirštų antspaudai, maisto likučiai, o kad tai padarytumėte tinkamai, naudokite dezinfekcines valymo priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Vonia ir dušas: šiose šiltose ir drėgnose vietose kaupiasi pelėsis ir muilo nuosėdos, tad norint užtikrinti švarą, privalu jas reguliariai valyti. Jei norite palengvinti sau darbą, po kiekvienų maudynių vonioje ar vakarinio dušo, vonios kambario paviršius nuvalykite sausa šluoste.

Unitazas: lengviausias būdas išvalyti unitazą – baliklio naudojimas. Patrinkite juo unitazo kraštus ir nuplaukite tik po 5 minučių.

Virtuvės grindys: gali būti, jog nė nepastebite to jau kelias dienas ant grindų gulinčio duonos trupinio. Kad netektų šluoti kalno maisto likučių, patariama reguliariai plauti grindis drėgnu skuduru.

Veidrodžiai: ant veidrodžio, kaip ir ant visų paviršių, kaupiasi ne tik dulkės, bet ir nešvarumai, mikrobai, drėgmė. Kiekvieną savaitę rekomenduojama juos nuvalyti šluoste, o po to dar papurkšti stiklų valiklio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, ką darote per dažnai:

Drabužiai, kuriuose dėvėjote tik kartą: čia nekalbama apie sporto drabužius, marškinėlius ir tampres, kuriuos privaloma skalbti po kiekvieno naudojimo, tačiau kiti drabužiai, kuriuos nešioti galima ir 3 ar daugiau kartų, neprivalo būti metami į skalbinių dėžę. Per dažnas skalbimas ir perdžiovinimas gali pakenkti pačiam drabužio audiniui, jo spalvai.

Lėkštės: nesijaudinkite, jei prieš dedant lėkštes į indaplovę, jūs jų nenuplovėte po kranu. Dvigubas jų plovimas yra grynas laiko švaistymas, o juk indaplovę įsigijote būtent todėl, kad norite jo šiek tiek sutaupyti.

Šviestuvai: gal ir norite užsiropšti ant kopėčių ir kiekvieną savaitę nuvalyti dulkes nuo visų palubėse kabančių šviestuvų, tačiau nesivarginkite ir tai darykite tik kartą per mėnesį.

REKLAMA

Švarkai ir striukės: nors viršutinius drabužius dėvite kasdien, ypač šaltuoju metų laiku, juos skalbti reikėtų kas 3 mėnesius. Striukės, švarkai ir paltai tiesiogiai nesiliečia su jūsų oda, todėl, norint išlaikyti jų kokybę, patariama juos skalbti rečiau.

Užuolaidos: galbūt manote, jog šios langų puošmenos skalbimo mašinoje atsidurti privalo kiekvieną savaitę, tačiau tai daryti reikėtų ne dažniau kaip kartą per metus, išskyrus tuomet, kai ant jų atsiranda dėmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų