REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Mergaitė mirė suvalgiusi blynų (nuotr. asm. archyvo)

Siaubo ištikti devynmetės mergaitės, kuri mirė atsikandusi blyno, tėvai, atsisveikindami su dukrele prisiminė šią širdį draskančią istoriją.

29

Siaubo ištikti devynmetės mergaitės, kuri mirė atsikandusi blyno, tėvai, atsisveikindami su dukrele prisiminė šią širdį draskančią istoriją.

REKLAMA

Londone gyvenančiai Nainikai Tikoo gegužės 25 dieną, praėjus 5 dienoms po ją ištikusio anafilaksinio šoko, įvykusio dėl tėčio jai paruoštų ir alergiškų produktų turinčių pietų, buvo nuspręsta atjungti gyvybę palaikančius aparatus.

Jos tėtis Vinodas iš visų jėgų stengėsi atgaivinti dukrą, kvietė greitąją pagalbą ir skambino jos mamai Lakshmi (37 m.). Grįžusi namo, moteris rado ant grindų gulinčią ir jau mėlynuojančia bei už savo gyvybę kovojančią dukrą.

Šiuo metu pora visa savo laiką skiria kampanijai, skirtai skleisti informaciją apie alergijas ir jų gydymą. Jie teigė nesijautę pakankamai informuoti, kaip elgtis ištikus alerginei reakcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Nainikos tėvai ir žinojo, jog jų dukra yra alergiška pienui, kiaušiniams ir jautri iš sojos pagamintiems produktams ir savo namuose šių maisto produktų neturėjo, jų manymu, maistas, kurį Vinodas paruošė dukrai, buvo kažkuo užkrėstas.

REKLAMA

Nesuprato, jog alergija tapo mirtina

Politikos konsultante dirbant moteris aiškino, jog jos vyras jai paskambino gegužės 20 dieną. Nainikai suvalgius blynų, jis į telefono ragelį rėkė: „Grįžk namo ir išgelbėk ją.“

„Nuskubėjau namo ir viduje pamačiau siaubo filmą primenančią sceną. Ant grindų ji gulėjo be drabužių, jos kūnas mėlynavo, o gydytojai tuo metu desperatiškai bandė ją atgaivinti“, - pasakojo Lakshmi.

„Dukrelė buvo skubiai nugabenta į ligoninę. Po dar 1 valandą trukusių bandymų ją atgaivinti, atsirado pulsas, tačiau dėl deguonies trūkumo, jai prasidėjo kitos problemos. Manau, kad tą akimirką aš nesupratau, ką visa tai reiškė. Galvojau, jog jai paralyžius arba kažkokia negalia ir kad ji greitai pasveiks. Nuvežus į intensyvios priežiūros skyrių, man pranešė, jog prognozės nėra geros, tačiau vis tiek galvojau, kad jos būklė pagerės.“

REKLAMA
REKLAMA

Po dviejų dienų praleistų ligoninėje, tėvams pranešta, kad Nainikos smegenys, nors jos širdis vis dar plakė ir ji buvo prijungta prie deguonies, mirė.

Mergaitės tėvams teko priimti širdį veriantį sprendimą išjungti visus jos gyvybę palaikiusius aparatus.

Pirmieji alergijos požymiai – išgėrus ryžių pieno

Nainika alergiška įvairiems produktams tapo dar kūdikystėje, tačiau, kaip teigė pati mama, ji niekada neatsidūrė didelės rizikos ligonių sąrašuose.

„Būtent dėl pastarosios priežasties mes niekada nesilankėme pas alergologą. Dėl Nainikos mirties nieko nekaltiname, bet galėjome būti geriau informuoti apie alergijas. Būtent tuo dabar ir užsiimame. Dukters vardu norime perspėti žmones apie alergijas, kaip jas gydyti ir kaip su jomis gyventi, bei neleisti niekam patirti to, ką teko mums“, - pasakojo motina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki pat kol mergaitei suėjo 6 mėnesiai, ji buvo maitinama motinos pienu. Tik po to tėvai suprato, jog ji alergiška kai kuriems maisto produktams.

„Mes esame induistai ir, kai Nainikai suėjo maždaug pusė metų, surengėme specialią ceremoniją, paminėdami jos normalaus maisto valgymo pradžią. Jos metu duodame vaikams truputį ryžių pieno. Nainika išgėrė tik kelis šaukštus, tačiau to pakako, kad įvyktų alerginė reakcija. Tuo metu nė nenutuokėme, jog vaikas gali būti alergiškas pienui. Nainikos kūnas pradėjo tinti“, - sakė Lakshmi.

Po maždaug 30 minučių, pora ant dukrelės kūno pastebėjo keistą raudoną išbėrimą. Jie greitai nuvežė mažylę į gydymo įstaigą.

REKLAMA

„Gydytojas mus pasisodino ir papasakojo apie Nainikos turimą alergiją pienui. Nežinojome, kad gali taip nutikti. Medikas pridūrė, kad jos atvejis yra be galo rimtas. Mergaitė ne tik negali jo gerti, ji negali būti tame pačiame kambaryje, kuriame virinamas pienas“, - tęsė moteris.

Gydytojai atliko tyrimus, norint išsiaiškinti ar Nainika yra dar kam nors alergiška.

„Paaiškėjo, kad ji netoleruoja sojos, pieno ir kiaušinių. Nuo tos akimirkos mes išmokome gyventi be šių produktų“, - aiškino Lakshmi.

Šokoladinis saldainis išprovokavo alerginę reakciją

Kai mergaitei suėjo 3 metukai, ją pradėjo kankinti dusulys, ypač naktimis. Nuvykus pas gydytojus jie diagnozavo astmą. Nainikai buvo įteikti inhaliatoriai, ji kasmet turėjo tikrintis sveikatą, tačiau niekas nepranešė, jog jos alergijos jai yra be galo pavojingos.

REKLAMA

Šeima išmoko gyventi be pieno, kiaušinių ir sojos, jų mityba buvo griežtai kontroliuojama, tačiau besibaigiant 2015-iesiems, mokykloje netyčia suvalgius šokoladinių saldainių, ją ištiko rimta alerginė reakcija.

„Beveik prieš 1,5 metų, ji netyčia suvalgė pieninio šokolado saldainį, dėl to ji net kelias sekundes nustojo kvėpavusi. Greitai nugabenus į ligoninę, dukrelę pavyko išgydyti. Būtent po to pirmą kartą jai paskirtas epinefrino, dar kitaip žinomo kaip adrenalinas, švirkštas.

Jie pasakė mums, kaip reikėtų jį naudoti, tačiau nepabrėžė, jog nepavykus, adrenalino dozę galima sušvirkšti dar kartą. Niekas mūsų oficialiai nemokė, be to, tuo metu šalia nebuvo mano vyro, todėl gydytojai pasikliovė manimi, kad išmokyčiau jį naudotis švirkštu. Vienas paskutinių Nainikos ir vyro pokalbių buvo kai jis išsitraukė epinefrino švirkštą, o duktė pasakė, jog pastarasis nėra išmokytas juo naudotis. Jis patikino perskaitysiantis naudojimo instrukciją ir viskas bus gerai. Laimei, jis jį panaudojo tinkamai“, - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėlynių ragavo pirmą kartą

Po įvykio su šokoladiniais saldainiais, Nainikos tėvai ir toliau akylai stebėjo savo dukterį, kad jos daugiau neištiktų jokios alerginės reakcijos, tačiau viena jų tapo lemtinga.

„Tai buvo įprasta gegužės 20 diena. Šeštadienio rytas. Po savaitinių jodinėjimo arkliais pamokų ji grįžo išalkusi ir paprašė tėčio iškepti jai blynų.

Pakeliui jie sustojo parduotuvėje ir nusipirko miltų bei mėlynių. Ji dar nėra jų valgiusi, tačiau visuomet norėjo paragauti. Mano vyras, kaip įprastai, paruošė blynus be pieno ir į tešlą įdėjo kelias mėlynes. Vos tik atsikandus blyno, ją ištiko siaubinga reakcija. Jos odą iškart išbėrė, kūnas ištino.

REKLAMA

Vyras davė dukrai priešalerginių vaistų, inhaliatorių, o po to vėl vaistų. Pamačius, jog situacija prastėja, buvo panaudotas epinefrino švirkštas ir iškviesta greitoji. Vyras ėmėsi atlikti dirbtinį kvėpavimą. Medikai atvyko po kelių minučių“, - prisiminė mama.

Lakshmi iš darbo išskubėjo namo. Ten ji rado ant grindų gulinčią dukterį ir šalia jos už Nainikos gyvybę kovojančius medikus.

Po dviejų dienų, sulaukus, kol atvyks visi artimieji, pora atsisveikino su savo mažąja. Prieš išlydint į amžinąją kelionę, buvo atliktas dar vienas alerginis testas, kuris parodė, jog Nainika yra šiek tiek alergiška ir mėlynėms.

„Gydytojas teigė, kad alerginę reakciją išprovokavo ne vien tik mėlynės. Į dukters organizmą kažkaip pateko pieno. Vyras prisiekia į blynus nepylęs nė lašo pieno. Mes nesame tikri, ar kiti produktai nebuvo kuo nors užkrėsti. Namuose pieno gaminių nė su žiburiu nerasi. Tiksli Nainikos mirties priežastis nėra žinoma ir tokia liks“, - sakė ji.

REKLAMA

Po Nainikos mirties Lakshmi ir Vinodas įkūrė dukters vardo fondą, skirtą skleisti informaciją apie alergijas ir rinkti aukas jų tyrimams.

„Sukūrėme specialią anketą internetiniame puslapyje „JustGiving“, kad žmonės, vietoj gėlių, nešamų į kapines, galėtų aukoti pinigus šiam fondui. Nustebome, kai per 1 valandą surinkome 2200 eurų. Iš viso jau surinkta daugiau nei 15 tūkst. eurų“, - sakė Lakshmi.

„Po dukters mirties supratome, kiek daug tėvų vargsta su vaikų alergijomis. Mes privalėjome imtis veiksmų. Nežinome, ar kaip nors galėjome išvengti Nainikos mirties, tačiau norime padėti kitiems tėvams su tuo nesusidurti. Esame tik tėvai. Mes ne ekspertai. Mes tik norime užduoti klausimus, kad pasikeistų požiūris į alergijas ir tai padėtų išgelbėti gyvybes.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų