REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis aukštųjų mokyklų prieš prasidedant studentų priėmimui nusprendė nebevykdyti kai kurių studijų programų. Būsimieji studentai išsigandę ir pasipiktinę. Tuo metu Studentų sąjungos prezidentas ramina, kad toks aukštųjų mokyklų žingsnis padės išvengti nepasitenkinimo prastomis studijomis.

Dalis aukštųjų mokyklų prieš prasidedant studentų priėmimui nusprendė nebevykdyti kai kurių studijų programų. Būsimieji studentai išsigandę ir pasipiktinę. Tuo metu Studentų sąjungos prezidentas ramina, kad toks aukštųjų mokyklų žingsnis padės išvengti nepasitenkinimo prastomis studijomis.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, atsisakyta 64 programų. Kai kurios iš jų uždarytos, nes nesusirinko reikiamas studentų skaičius. Daugiausia programų neteko Klaipėdos, Lietuvos edukologijos, Šiaulių ir Vytauto Didžiojo universitetai.

Ministerija praneša, kad aukštosioms mokykloms uždarius kai kurias programas, stojantieji buvo nukreipti į kitas studijų programas toje pačioje ar kitoje aukštojoje mokykloje.

Pranešė likus kelioms dienoms iki dokumentų pateikimo

Tačiau abiturientai tokia padėtimi nėra patenkinti. Juos žinia apie uždaromas programas nemaloniai nustebino. Abiturientė Justė sulaukė pranešimo iš Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti, jog jos pasirinkta programa nebus vykdoma. Mergina sako, kad tai sujaukė visus jos planus.

REKLAMA
REKLAMA

„Ketinau stoti į Vytauto Didžiojo universitetą, kultūros ir komunikacijos programą. Pranešimo, kad programa nebus vykdoma, sulaukiau vos prieš porą dienų prieš dokumentų pateikimą. Iš pradžių net nepatikėjau. Man studijos yra sprendimas, kuriam ruošiausi visus pastaruosius metus. Bet aukštojo mokslo sistemai studentų planai ir gyvenimas yra nulio vietoje. Tai yra įžeidimas jaunam žmogui. Nežinau, kaip bus, kai praeis šokas, bet kol kas apskritai nenoriu studijuoti Lietuvoje. Nenoriu pasitikėti tokia sistema“, – skundžiasi abiturientė.

REKLAMA

Labiausiai nukentėjo pažangiausi abiturientai

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Mavydas Savickas sako, kad studentams beveik neliko laiko apsispręsti dėl kito varianto. Kai kuriems teks stoti per antrą stojimų etapą.

„Kiek teko girdėti, patys stojantieji yra labai nusivylę. Universitetai tikrai blogai padarė, kad pranešė šią žinią tokiu metu. Reikėjo tai nuspręsti anksčiau. Tačiau aukštosios mokyklos nepadarė namų darbų, pavėlavo ir taip sudarė labai nepalankią situaciją stojantiesiems“, – sako M. Savickas.

Blogiausia, anot studentų atstovo, kad galimai nukentėjo pažangiausi jaunuoliai. „Yra tokių žmonių, kurie dabar galės stoti jau tik per antrą priėmimą. Tai bus tie abiturientai, kurie stojimo lape įrašė tik vieną aukštąją mokyklą ir vieną studijų programą. Mano asmenine nuomone, dažniausiai vieną programą renkasi tie stojantieji, kurie yra visiškai užtikrinti dėl savo pasirinkimo ir žino, kad įstos. Taigi dabar turime tokią situaciją, kad labai aukštais balais mokyklas baigę abiturientai labiausiai nukentėjo nuo susidariusios situacijos“, – sako Studentų sąjungos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau M. Savickas įsitikinęs, kad vis dėl to universitetai pasielgė teisingai atsisakydami nepaklausių studijų programų.

„Mes anksčiau sulaukdavome labai daug skundų iš studentų, kurie įstodavo į nepaklausias programas. Kai kuriose iš jų studijuodavo po 4 studentus. Dėl to jos buvo menkai finansuojamos, universitetai negalėdavo pasamdyti gerų dėstytojų, studijų lygis būdavo žemas. Dabar nuspręsta iš karto atsisakyti tokių programų ir iš karo pranešti studentams, kad jie rinktųsi kitas programas. Iš esmės tai yra teigiamas žingsnis. Išvengiama tolesnio nusiskundimų srauto ir užtikrinama, kad studentai neįstrigtų nekokybiškose studijose“, – aiškina studentų atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stojantieji dažniau renkasi didžiuosius universitetus

Švietimo ir mokslo ministerija pranešą, kad šiemet stojančiųjų skaičius beveik nemažėjo. Kaip ir pernai, į universitetus ir kolegijas pretenduoja 68 proc. brandos atestatus turinčių abiturientų. Pageidavimus studijuoti pareiškė 28 tūkst. pretendentų. Stojantieji dažniau rinkosi didžiuosius universitetus, stipriausias studijų programas.

Daugiausia stojančiųjų pirmu pageidavimu nurodo medicinos studijas Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetuose, odontologijos studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Taip pat auga informacinių technologijų, ypač programų sistemų Vilniaus ir Kauno technologijos universitetuose, studijų populiarumas. Darbo rinkai davus signalą apie šių specialistų didelį poreikį ir į jas padidinus priėmimą, abiturientai noriai renkasi šias studijas. Pastebima, kad mažėja stojančiųjų į socialinius mokslus, mažėja ekonomikos, psichologijos populiarumas. Tikėtina, kad labiausiai mažės studentų, priimtų į socialinio darbo, visuomenės saugumo ir žemės ūkio mokslų studijas.

REKLAMA

Žymiai sumažėjo pirmuoju prioritetu nurodžiusių, kad nori studijuoti Lietuvos edukologijos universitete, Aleksandro Stulginskio, Mykolo Romerio, Šiaulių ir Klaipėdos universitetuose.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad priėmimas į aukštąsias nesibaigė, baigėsi tik pirmasis etapas. Suvedus jo rezultatus, bus skelbiamos likusios laisvos vietos universitetuose ir kolegijose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų