REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) tiria „terorizmo aktą“ Mičigano oro uoste, kur trečiadienio rytą vienas vyras, sušukęs „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias), smogė peiliu policijos pareigūnui.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) tiria „terorizmo aktą“ Mičigano oro uoste, kur trečiadienio rytą vienas vyras, sušukęs „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias), smogė peiliu policijos pareigūnui.

REKLAMA

Išpuolis Flinto mieste esančiame Bishopo (Bišopo) tarptautiniame oro uoste buvo įvykdytas po virtinės džihadistų įkvėptų atakų Europoje, iš kurių naujausia – sužlugdytas sprogdinimas Briuselio centrinėje traukinių stotyje.

JAV pareigūnai nurodė, kad įtariamas užpuolikas – 49 metų Amoras Ftouhi (Amoras Ftujis), gyvenantis Kanadoje, Kvebeko provincijoje – buvo suimtas ir bendradarbiauja su tyrėjais.

„Šį incidentą, įvykusį šiandien apie 9 val. 45 min. (vietos, 16 val. 45 min. Lietuvos laiku), tiriame kaip terorizmo aktą“, – per spaudos konferenciją sakė FTB specialusis agentas Davidas Geliosas (Deividas Geliosas).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, užpuoliko veiksmus nufilmavo oro uosto apsaugos kameros.

Įrašuose matyti, kaip A.Ftouhi su savo bagažu kurį laiką buvo oro uosto viešosiose zonose, įskaitant antrame aukšte veikiantį restoraną ir tualetą. Vėliau vyras išsitraukė 30 cm ilgio peilį rantytais ašmenimis, sušuko „Allahu Akbar“ ir dūrė į kaklą vienam pareigūnui, nurodė policija.

REKLAMA

Per šią ataką A.Ftouhi „minėjo žudymus Sirijoje, Irake ir Afganistane“, sakoma Mičigano Rytų apygardos federalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Užpuolikas per apklausą taip pat reiškė „neapykantą Jungtinėms Valstijoms“, sakė D.Geliosas.

„Jis bendradarbiavo ir sakė mums, kokie buvo jo motyvai“, – pridūrė FTB agentas.

Sužeistas policininkas buvo įvardytas kaip Jeffas Neville'is (Džefas Nevilis), jau 16 metų dirbantis policijoje. Per šį incidentą pareigūnas parbloškė A.Ftouhi ant žemės ir laikė, kol kiti policininkai užpuoliką areštavo, nurodė policija. Pasak pareigūnų, J.Neville'is buvo hospitalizuotas, jo būklė stabili.

REKLAMA
REKLAMA

„Leitenantas Neville'is nesiliovė kovojęs, kol uždėjau antrankius šiam žmogui“, – sakė oro uosto policijos viršininkas Christopheris Milleris (Kristoferis Mileris).

Oro uostas nurodė, kad kiti žmonės per šį incidentą nenukentėjo. Terminalas buvo evakuotas ir liko uždarytas iki 17 val. vietos (ketvirtadienio vidurnakčio Lietuvos) laiku.

A.Ftouhi buvo suimtas dėl smurto oro uoste; numatoma, kad jis stos prieš federalinį teismą Flinte.

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas) savo pranešime nurodė, kad išpuolis prieš teisėsaugą bus ištirtas, o kaltininkas – nubaustas griežčiausiai, kiek leidžia įstatymai.

„Prezidentas (Donaldas) Trumpas (Donaldas Trampas) visų teisėsaugos pareigūnų saugumą nustatė kaip prioritetą, o Teisingumo departamentas yra pasiryžęs tai užtikrinti“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiria JAV ir Kanada

Kadangi A.Ftouhi yra Kanados pilietis, šį incidentą ėmėsi bendrai tirti Kanada ir JAV.

Kanados žiniasklaida nurodė, kad policija atliko kratą A.Ftouhi namuose Monrealyje ir sulaikė su išpuoliu Flinte siejamus tris asmenis.

Policija apsupo keturaukštį namą Monrealio Rozmono rajone, kuriame, kaip pranešama, gyvena A.Ftouhi.

Vietos televizijos reportaže matyti trys žmonės uždengtais veidais, išvedami Kanados karo policijos ir provincijos policijos pareigūnų.

„Tiriame visas detales, – anksčiau trečiadienį sakė Kanados viešojo saugumo ministras Ralph'as Goodale'as (Ralfas Gudeilas). – Aišku, Kanada smerkia šią šlykščią ir bailią ataką.“

REKLAMA

Birželio 16 dieną A.Ftouhi teisėtai įvažiavo į Jungtines Valstijas per Šampleino Ežero pasienio patikros postą Niujorko valstijoje, nurodė D.Geliosas.

„Mėginame surinkti daugiau informacijos, ką jis veikė ir kur lankėsi atvykęs į Jungtines Valstijas“, – pažymėjo FTB agentas.

Pasak jo, A.Ftouhi iki šiol nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

„Preliminarūs duomenys rodo, kad mes į šį asmenį nebuvome atkreipę dėmesio“, – sakė D.Geliosas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų