• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Inesa Turovič (nuotr. asm. archyvo)

Sutiksite, jog karjeros sėkmės istorijos nuolat įkvepia besiblaškančius ir motyvacijos stingančius žmones. Klaipėdos valstybinės kolegijos absolventės Inesos Turovič sėkmės istorija puikus pavyzdys, kaip didelio noro, ryžto ir valios pastangomis įmanoma išpildyti savo svajones net tada, kai nesusilauki pritarimo, o tik begalės iššūkių ir klaidų.

20

Sutiksite, jog karjeros sėkmės istorijos nuolat įkvepia besiblaškančius ir motyvacijos stingančius žmones. Klaipėdos valstybinės kolegijos absolventės Inesos Turovič sėkmės istorija puikus pavyzdys, kaip didelio noro, ryžto ir valios pastangomis įmanoma išpildyti savo svajones net tada, kai nesusilauki pritarimo, o tik begalės iššūkių ir klaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu klaipėdietė ir tuo labai didžiuojuosi. Myliu savo miestą, niekad nenustojau juo žavėtis, visada norėjau čia likti gyventi ir kažką sukurti, kas šio miesto veiklai suteiktų pridėtinės vertės. Būtent čia, Klaipėdos valstybinėje kolegijoje prieš septynis metus baigiau studijas, kurių metu ir pradėjau kurti savo verslą“, – pasakoja Inesa.

REKLAMA

Studijoms – vienintelis variantas

Pasak Inesos, studijos universitete niekada nežavėjo, kadangi teorijų kalimas merginai buvo svetimas ir ji mieliau troško rinktis praktines žinias.

„Visada maniau, kad universitetai augina mokslininkus, o aš buvau verslus ir aktyvus žmogus, todėl nusprendžiau rinktis kolegiją. Renkantis aukštąją mokyklą turėjau tik vieną variantą – Klaipėdos valstybinę kolegiją, kitų galimybių net nesvarsčiau. Ši aukštoji mokykla turėjo užsitarnautą vardą ir man atrodė patikimiausia.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat aiškiai žinojau, kokią specialybę noriu studijuoti – įmonių ir įstaigų administravimą. Kadangi prieš tai šiek tiek turėjau patirties dirbant administracinį darbą, žinojau, jog organizuoti darbus, planuoti bei vadovauti man sekasi. Taigi, atrodė, kad ši specialybė skirta būtent man, užpildžiau paraišką tik į ją vienintelę, įstojau į valstybės finansuojamą vietą, žinoma, be galo džiaugiausi ir vėliau, tiesiog, viskas vyko kryptingai, kaip pagal užsakymą“, – šypsosi Inesa.

Antrame studijų kurse – įsteigtas verslas ir iššūkių lavina

Mergina prisimena, kad studijos aukštojoje mokykloje išugdė stiprų atsakomybės jausmą ir disciplinos laikymosi. Be to, studijos išmokė nebijoti kalbėti, pristatyti save ir savo idėjas, taip pat ieškoti atsakymų į visus iškylančius gyvenimo klausimus. „Savo verslą pradėjau kurti dar studijuodama antrame kurse. Kaip šiandien prisimenu iškilusius sunkumus, kaip sunkiai sekėsi suderinti studijas ir verslą, kadangi pastarasis atimdavo vis daugiau laiko. Ech...klientų skambučiai būtent per griežčiausių dėstytojų paskaitas ir, žinoma, atsiliepti būtina, nes tai – pirmieji mano užsakymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, antrame kurse įkūriau įmonę „Stenda“ (po penkių metų pakeitėme pavadinimą į „Standup“) – tai reklamos paslaugas teikianti įmonė. Veiklą pradėjome teikdami reklamos paslaugas Klaipėdos daugiaaukščių namų stenduose, kuriuos patys ir įrengėme. Idėja gimė netikėtai, bet su jos įgyvendinimų problemų nekilo. Didžiausias uždavinys buvo įtikinti klientus, jog tokio pobūdžio reklama veikia efektyviai, kadangi iki tol šio reklamos kanalo Lietuvoje nebuvo.

Kaip sekėsi tai įgyvendinti? Klientai žiūrėjo įtariai, teko padirbėti su paslaugos pristatytu. Be to, patirties versle ir derybose neturėjau, dar buvau labai jauna. Akivaizdu, jog užsitarnauti patyrusių verslininkų pasitikėjimą, kai tau 21 metai, neturi patirties ir bandai parduoti paslaugą, apie kurią jie dar nėra girdėję – nemenkas iššūkis“, – kalba pašnekovė.

REKLAMA

100 skambučių ir nei vieno kliento

Pasak Inesos, paskatinimo jai niekada neprireikė, nes visada tvirtai žinojo savo tikslą ir tvirtai jo siekė. Mergina apie savo nuosavą verslą svajojo nuo pat vaikystės, jau būdama 13-kos metų užsidirbdavo nemažus pinigus platindama kosmetiką ir ši patirtis padarė didžiausią įtaką šiandieninei sėkmei. Mokėjimas parduoti produktą, bendrauti su klientais ir kitos gudrybės – šie, nuo pat vaikystės tobulinti įgūdžiai, padėjo prasiskinti kelią karjeros link.

„Studijuojant rinkodarą labai žavėjausi šia disciplina, ėmiau jau ja domėtis, skaityti, įkūrusi verslą pradėjau važinėti į įvairias konferencijas, seminarus, mokymus ir neabejotinai supratau, kad reklama – mano pašaukimas. Žinoma, teko susidurti su ne vienu iššūkiu. Pirmasis, kada paskambinus pirmiesiems dešimčiai klientų nei vienam nebuvo įdomios mūsų teikiamos paslaugos. Vėliau skambinau kitai dešimčiai, dar kitai dešimčiai ir taip, kol perskambinau visą šimtą. Po šių pastangų supratau, kad kažkas ne taip, būtina kažką keisti.

REKLAMA

Prašyti pagalbos ir pripažinti, kad nemoku tam tikrų gudrybių, buvo sunku, bet pamokos, kurias vėliau gavau iš specialistų buvo neįkainojamos. Tai buvo paprasti patarimai, kaip, pavyzdžiui, kitoks žodžių sekos dėliojimas ir štai – aš jau turėjau pirmąjį klientą. Pirmuosius pinigus labai atsakingai skaičiavau ir investavau į plėtrą“, – tvirtina Inesa Turovič. Įsteigusi savo verslą pradžioje Inesa dirbo viena, namuose, turėdama tik esminę priemonę – telefoną. Atrodo, daugeliui tai būtų nepakeliamas iššūkis, tačiau merginos motyvacija buvo tokia stipri, kad abejonių dėl savo veiklos nekilo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kildavo problemų, kada klientai norėdavo atvykti ir susitikti ofise, tokiu atveju tekdavo meluoti, jog šiuo metu darbo vieta remontuojama ar sugalvoti kitų priežasčių. Po metų, baigus studijas, ryžausi investuoti į ofiso nuomą bei priimti papildomą darbuotoją, tuomet ir prasidėjo visas sudėtingumas. Nešiau atsakomybę ne tik už save, bet ir už darbuotoją, kada ir suvokiau, ką reiškia būti verslininku ir koks jausmas, mokėti atlyginimą kitam, kai sau susimokėti neturi iš ko. Taigi, buvo visko, tačiau pastangos ir ryžtas padarė savo darbą, viskas atsipirko ir šiandien galiu didžiuotis tuo, ką turiu“, – džiaugiasi Inesa.

REKLAMA

Kaip žengti pirmąjį žingsnį?

Paklausus, ką Inesa palinkėtu jauniems žmonėms, kurie turi idėjų, tačiau stinga ryžto jas įgyvendinti, mergina nedvejodama atsakė, jog svarbiausia – kuo mažiau klausyti kitų nuomonės, kadangi šiandien žmonės daugiau kalba ir galvoja apie kitus, nei apie save.

„Taip pat reikia labai gerai pažinti save, nes tokiu atveju kitų nuomonę didelės įtakos tavo sprendimams nedaro. Kada papasakojau savo verslo idėją artimiesiems, visi juokėsi ir sakė, jog tai nesąmonė. Tuomet net parašiau kolegijoje savo verslo planą šiai idėjai ir už jį vos iš gailesčio gavau penkis. Nustebsite, tačiau man tai buvo nė motais, nes žinojau, kad viskas priklauso tik nuo mano užsispyrimo.

REKLAMA

Reikia prisiminti, kad geriausias būdas pradėti – imti ir daryti, o ne, tiesiog, galvoti. Niekada nebus idealių sąlygų ar plano, bet tikrai bus klaidų, iš kurių mokysitės. Apsvarstykite, ar trokštate įgyvendinti savo svajones, ar norite, kad kažkas jus pasamdytų, jog padėtumėte įgyvendinti jų.

Pradėti nėra taip sunku, sunkiausia versle neprarasti pagreičio, nenukrypti nuo tikslo ir atrasti vis naujos motyvacijos vėl ir vėl pradėti“, – skaitytojams pataria reklamos agentūros „Standup“ direktorė Inesa Turovič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų