REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šakalas išgirs dar vieną nuosprendį

Iljičius Ramiresas Sančesas, labiau žinomas pravarde Karlosas Šakalas – bene vienas žinomiausių pasaulio teroristų. 2011 metų lapkritį vėl sės į teisiamųjų suolą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš marksistinės šeimos

Šį teroristą, nuteistą kalėti iki gyvos galvos už tai, kad 1975-aisiais nužudė du prancūzų policininkus, dabar teis už 4 teroro aktus, 1982–1983 metais įvykdytus Prancūzijoje. Nuo bombų sprogimų tuomet žuvo 11 žmonių, o daugiau kaip 100 buvo sužaloti.

REKLAMA

Šakalas gimė 1949 metais Venesuelos sostinėje Karakase – turtingo advokato, garsėjančio marksistinėmis pažiūromis, šeimoje. Savo kairiąsias pažiūras Sančesas vyresnysis pademonstravo suteikdamas savo sūnums vardus: Vladimiras, Iljičius ir Leninas. Būsimasis teroristas buvo vidurinysis sūnus Iljičius.

Septintojo dešimtmečio pradžioje Sančesas vyresnysis pervežė savo šeimą į Londoną. Čia Iljičius Ramiresas greitai išmoko keletą užsienio kalbų. Vėliau jam tai padėjo teroristinėje veikloje – jis sugebėdavo visus įtikinti esąs užsienio kalbų mokytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Būsimasis teroristas savo veiklą pradėjo Maskvoje baigęs Patriko Lumumbos universitetą. Mat bestudijuodamas universitete Iljičius išėjo ir visą KGB kursą.

Tačiau 1970 metais ištrūkęs iš Sovietų Sąjungos Iljičius Ramiresas greitai pamiršo savo „mokytojus“ ir ėmė dirbti tiems, kurie daugiau mokėjo už „paslaugas“. Tuo metu dosniausi, ko gero, buvo palestiniečiai. Taigi Venesuelos revoliucinierius tapo ryškiausiu to meto kovotoju už palestiniečių laisvę ir nepriklausomybę.

Nužudęs apie 80 žmonių

Teroristinė Karloso Šakalo veikla tęsėsi beveik ketvirtį amžiaus. Tai jis 1982 metais Paryžiaus centre susprogdino sprogmenų prikimštą automobilį – vienas žmogus žuvo, 63 patyrė įvairius sužeidimus. Jis susprogdino granatą Londone įsikūrusiame Izraelio banko skyriuje, pasikėsino į garsaus parduotuvių tinklo „Marks & Spencer“ direktoriaus gyvybę. Be šių išpuolių, Šakalas susprogdino ir kitus objektus, grobė žmones, žudė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis organizavo ir prancūzų aviakompanijos „Air France“ lėktuvo, kuris skrido maršrutu Paryžius–Kampala, užgrobimą. Vaduojant įkaitus, teko pasidarbuoti Izraelio specialiosioms tarnyboms. Šio teroristo sąžinę slegia apie 80 aukų.

Vienas šiurpiausių Šakalo organizuotų išpuolių įvykdytas 1972 metais, per Miuncheno olimpiadą – tada įkaitais buvo paimti Izraelio sportininkai. Palestiniečių teroristai iš karto nužudė sunkiaatletį bei imtynininkų trenerį, o įkaitais paėmė 9 sportininkus ir ėmė reikalauti paleisti 200 kalinių, uždarytų Izraelio kalėjimuose. Tačiau derybos nepavyko ir sportininkai buvo nužudyti. Taip pat žuvo operacijoje dalyvavęs policininkas ir du teroristai.

REKLAMA

Dar vienas teroro aktas įvykdytas 1975 metais, kai Vienoje į konferenciją buvo susirinkę naftą eksportuojančių šalių ministrai. Šakalas su 5 parankiniais, apsiginklavę automatais, įsiveržė į konferencijų salę, įkaitais paėmė 70 dalyvių ir pareikalavo per radiją perskaityti jų paruoštą kreipimąsi į Artimųjų Rytų tautas. Netrukus Austrijos valdžia sutiko su teroristų reikalavimais ir leido jiems išskristi iš Vienos kartu su keletu įkaitų. Vėliai tie įkaitai buvo išvaduoti Alžyre.

Po šio išpuolio Šakalas tapo ieškomiausiu pasaulio nusikaltėliu ir terorizmo simboliu.

Priėmė islamą

Prancūzų slaptosioms tarnyboms pavyko aptikti Karloso Šakalo pėdsakus Sudane. Teroristas ten gyveno išgalvota pavarde, buvo priėmęs islamą ir pagal musulmoniškus papročius vedęs vietos gyventoją.

REKLAMA

1994 metų rugpjūtį prancūzų agentai sugavo Šakalą Sudano sostinėje Chartume ir, įkišę į maišą, pargabeno į Paryžių, kur Santi kalėjime jam jau buvo paruošta vienutė.

1997 metais Paryžiaus teismas už dviejų policijos pareigūnų nužudymą nuteisė Iljičių Ramiresą Sančesą-Šakalą kalėti iki gyvos galvos. Dabar jam teks atsakyti ir už kitus nusikaltimus, įvykdytus Prancūzijos teritorijoje.

Šiuo metu vienam garsiausių pasaulio teroristų 62 metai. Teigiama, jog jis sveikino tuos, kurie įvykdė teroro aktus 2001 metais Niujorke ir Vašingtone, nors pats teroristas tai neigia. Užtat jis tvirtina, esą dar 1991–1994 metais ne kartą įspėjęs JAV specialiąsias tarnybas, kad musulmonų teroristai ruošiasi pagrobti lėktuvus ir įvykdyti keletą teroro aktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų