REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pirmadienį Maskvos tarptautiniame Domodedovo oro uoste nugriaudėjo sprogimas, yra aukų, praneša Rusijos naujienų agentūros.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt įspėja, kad vaizdai gali šokiruoti.

Paviešintas žuvusiųjų per teroro išpuolį Maskvoje sąrašas.

Maskvos oro uostuose paskelbtas specialus saugumo lygis.

Sprogimo liudininkai: išsigelbėjęs milicininkas buvo apkibęs kūnų likučiais.

[papildyta 16:59] Keturiolikos žuvusiųjų kūnai jau atpažinti. Žuvusiųjų šeimos gaus 3 milijonų rublių dydžio kompensacijas.

REKLAMA

Kaukazo musulmonų lyderis prakeikė terakto Domodedovo oro uoste organizatorius.

Maskvoje jau ruošiamasi pasipiktinusių nacionalistų malšinimui, kadangi internete pasklido informacija apie prie metro „Tretjakovskaja“ ruošiamą futbolo sirgalių ir nacionalistų mitingą.

[papildyta 15:00] Trečiadienis Maskvoje ir Pamaskvėje paskelbtas gedulo diena. D. Medvedevas ir V. Putinas aplankė sužeistuosius per teroro aktą ligoninėse.

D. Medvedevas prisipažino, kad bijo naujų teroro išpuolių per „Universiadą“ Kazanėje ir Žiemos Olimpines žaidynes Sočyje.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 12:54] Oficialūs komentarai apie nelaimę Maskvos oro uoste kol kas labai menki. Saugumo tarnyba ir Nacionalinis antiteroristinis komitetas linkę tylėti „iki įvykio operatyvaus tyrimo pabaigos“.

Pagal vieną iš versijų bomba galėjo būti pagaminta Maskvos pietuose, Profsojuznaja gatvėje. Teigiama, kad teroristai apsistojo pas giminaičius, gyvenančius Profsojuznaja gatvėje.

D. Medvedevas pareikalavo atleisti visus valdininkus, atsakingus už saugumą transporto priemonėse. Prezidentas konstatavo, kad šiuo metu terorizmo grėsmė Rusijoje yra didesnė, nei JAV. Kova su terorizmu turėtų tapti svarbiausia saugumo tarnybos užduotimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kovotojai, susiję su šiuo teroro išpuoliu, turi būti likviduoti“, – teigė D. Medvedevas.

Vyriausybei įsakyta sukurti absoliučios transporto patikros sistemą.

„Tai, kas įvyko, parodo, kad buvo sutrikimų saugumo užtikrinime. Kad pavyktų įnešti tokį sprogstamųjų medžiagų kiekį, reikėjo stipriai pasistengti“.

Prezidentas pažymėjo, kad Domodedovo oro uoste buvo didelių trūkumų. Anot jo, duomenys iš nusikaltimo vietos liudija, kad oro uoste vyravo „anarchija“, į pastatą galėjo įeiti kas panorėjęs, „iš bet kokios vietos“. Tie, kas pasitiko atvykstančius, praktiškai nebuvo tikrinami.

REKLAMA

Įspėjame, kad vaizdo medžiaga gali šokiruoti.

Liudininko nufilmuoti kadrai iškart po sprogimo Domodedovo oro uoste:


[papildyta 10:39] Tyrėjai paneigė duomenis apie tai, kad teroro išpuolį surengė du teroristai. Preliminariais tyrimo duomenimis, bombą susprogdino 30-40 metų stambaus sudėjimo vyras, ko gero, europietiškos išvaizdos. Moters dalyvavimą teroro išpuolyje teisėsaugos organai paneigė.

Domodedovo oro uosto spaudos atstovė Jelena Galanova pranešė, kad Domodedovo neturi prisiimti atsakomybės už teroro išpuolį.

REKLAMA

„Visus aviacinio saugumo reikalavimus mes įvykdėme“, – pabrėžė ji. Ankščiau Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Domodedovo valdžia turės atsakyti už pažeidimus saugumo sferoje.

[papildyta 09:17] Skelbiama, kad tarp nukentėjusiųjų yra trylika užsieniečių.

Atsirado duomenų, kad teroro išpuolį oro uoste surengė ne vienas, o du teroristai. „RIA Novosti“ šaltinis skelbia, kad sprogimas galėjo įvykti tuo metu, kai moteris prasegė savo rankinę, kurioje buvo sprogmuo. Manoma, kad per sprogimą šalia buvusiam bendrininkui nuplėšė galvą. Šaltinio teigimu, teroristai ruošėsi palikti bombą oro uoste ir patys išeiti iš pastato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniais duomenimis, žuvo 35 žmonės, jų kūnų atpažinimas vyks šiandien. Kol kas daugelio tapatybė buvo nustatyta pagal rastus dokumentus.  Devynių žmonių tapatybė dar nenustatyta. Tarp žuvusiųjų – du Didžiosios Britanijos piliečiai,  vokietis ir bulgaras.

[papildyta 07:49] Rusijos nacionalinio kovos su terorizmu komiteto atstovas antradienį pareiškė, kad dėl sprogimo Maskvos Domodedovo oro uoste, kurį įvykdė teroristas mirtininkas, reikia kaltinti „nepakankamas saugumo priemones“, informuoja „Interfax“.

REKLAMA

„Saugumo priemonės Domodedovo oro uoste buvo nepakankamos, priešingu atveju teroristinis išpuolis ten niekada nebūtų buvęs įvykdytas“, – Rusijos televizijai „Rossiya 24“ sakė šalies kovos su terorizmu komiteto atstovas Nikolajus Sincovas.

Preliminariais duomenimis, Maskvos Domodedovo oro uosto tarptautiniame terminale pirmadienio popietę susisprogdino teroristas mirtininkas. Per teroro aktą žuvo mažiausiai 35 žmonės. Sužeistųjų gali būti iki 180.

Naujausiais duomenimis, šiuo metu Maskvos ligoninėse gydomi 87 per išpuolį sužeisti žmonės. Tarp jų – mažiausiai aštuoni užsieniečiai.

REKLAMA

Šokiruojantys kadrai iš Domodedovo oro uosto:

[papildyta 21.40] Skelbiama, kad žuvo du D. Britanijos piliečiai.

[papildyta 21.20] Rusijos televizijos laida „Vesti“ paskelbė preišmirtinius sprogdintojo žodžius. Liudininkų teigimu, jis sušuko „Ja vas vsiech ubju“ („aš jus visus nužudysiu“) ir susisprogdino. Rusijos specialiosios tarnybos ieškojo trijų sprogdintojo bendrininkų. Manoma, kad jiems pavyko pabėgti iš oro uosto. Manoma, jog išpuolį galėjo surengti čečėnų separatistai, tokiomis priemonėmis kovojantys dėl nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 20.45] Kaip pranešė žurnalistams Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas, du nukentėjusieji – Italijos ir Prancūzijos piliečiai. Dar viena nukentėjusioji, Nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, – Slovakijos pilietė. Ji gydoma reanimacijos skyriuje.

[papildyta 20.15] Skelbiama, kad per sprogima galėjo žūti užsienio keli valstybių piliečiai. Taip pat yra sužeistų užsieniečių.

[papildyta 20.05] Maskvos ir regiono valdžia skelbia, kad žuvusiųjų šeimoms bus išmokėta po 2 mln. rublių kompensacijų.

REKLAMA

[papildyta 19:51]Pranešama, kad žuvusių sprogimo metu skaičius padidėjo iki 35. 51 sužeistasis ligoninėje, 35 iš jų yra itin sunkios būklės.

[papildyta 18:53] Teroristas–mirtininkas, susprogdinęs bombą Domodedovo oro uoste, buvo tarp keleivius pasitinkančių žmonių, praneša „Interfaxo“ šaltinis teisėsaugos organuose. „Bomba neatskrido lėktuvu į Maskvą, ją įnešė į oro uostą iš lauko“, – pažymėjo šaltinis.

Žurnalistai sužinojo, kad specialiųjų tarnybų pareigūnai rado, neva, mirtininko kūno dalį – galvą. Iš pažiūros, vyrui 30–35 metai. Pasirodė duomenų, kad paskutinė mirtininko frazė prieš susisprogdinant: „Aš jus visus užmušiu!“.

REKLAMA

[papildyta 18:39] Oro uosto saugumo tarnybos atstovas prisipažino, kad informacija apie teroro išpuolį atsirado prieš porą savaičių. Be to, buvo net įvardijama vieta, kur įvyks sprogimas – prie muitų kontrolės. Lifenews.ru žurnalistams jis atskleidė, kad jokių saugumo užtikrinimo darbų nebuvo vykdoma.

„Per pastaruosius mėnesius apsaugos darbuotojų skaičius buvo sumažintas 50%. Milicija nieko neveikė, tik tikrino visus atvykstančius iš Vidurinės Azijos“.

[papildyta 18:19] Šiuo metu yra tiriami Domodedovo oro uosto vaizdo kamerų ir telefono pokalbių oro uosto zonoje įrašai.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie teroro išpuolį buvo žinoma iš anksto. Specialiosios tarnybos ieškojo trijų įtariamųjų, tačiau jiems pavyko patekti į oro uosto teritoriją be kliūčių, pastebėti jų bendrininko vykdomą teroro išpuolį ir pabėgti iš oro uosto teritorijos“, – naujienų agentūrai „Ria Novosti“ pranešė šaltinis iš teisėsaugos organų.

[papildyta 17:53] Rusijos prezidentas D. Medvedevas atšaukė savo kelionę į Davosą į Pasaulio ekonomikos Forumą.

Įtariama, kad teroro išpuolio organizatoriai – išeiviai iš Šiaurės Kaukazo, nes mirtininkas iš pažiūros – kaukazietis.

Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

[papildyta 17:39] Šiuo metu ieškoma trijų vyrų, kurie, kaip spėjama, prisidėjo prie sprogimo. Rusijos žiniasklaida praneša, kad Federalinė saugumo tarnyba turėjo informacijos apie galimą teroro aktą, tačiau teroristo ieškojo ne Domodedovo oro uoste, bet Zelinograde.

[papildyta 17:18] Nepatvirtintais duomenis, jau įvyko ir antrasis sprogimas.

Tiksliai paskaičiuoti aukų skaičių kol kas neįmanoma dėl dūmų, kurie tvyro oro uoste. Per oro uosto garsiakalbį kol kas nieko nepranešama. Skrydžiai, kurie turėjo įvykti per artimiausią valandą, nukeliami. Daugelis skrydžių nukeliama į oro uostą Šeremetjevo–2.

REKLAMA

„Sprogimas įvyko tarptautinėje zonoje, kur sutinkami atvykę keleiviai“, – sakė šaltiniai.

Pranešama, kad iš viso yra du mirtininkai. Įtariama, kad dar vienas savižudis iki šiol slapstosi su intencija susisprogdinti kitame oro uoste.  Dabar visi Maskvos oro uostai apžiūrimi. Teigiama, kad bus patikrinti visi oro uostuose esantys lagaminai.

Šiuo metu yra ieškomi trys įtariamieji vyrai.

Į Domodedovo oro uostą nukreipta 60 greitosios pagalbos mašinų. Šiuo metu iš pastato yra išnešami žuvusių ir sužeistų žmonių kūnai.

Lietuvos URM atstovas spaudai pranešė, kad informacija yra renkama. Apie Lietuvos piliečius Domodedovo oro uoste kol kas informacijos nėra.

Anksčiau šalies žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimai, kad sprogimas įvyko tarptautinių skrydžių bagažo atsiėmimo skyriuje, vėliau paaiškėjo, kad sprogimas įvyko prie kavinės „Azija“. Anot „Interfax“, sprogimo stiprumas galėjo būti lygus 7 kilogramams trotilo.

Oro uostas yra 40 kilometrų į pietryčius nuo Maskvos centro ir yra populiarus tarp užsieniečių darbuotojų bei turistų. Visos Maskvos gelbėjimo tarnybos atvyko į įvykio vietą ir bando pagelbėti nukentėjusiesiems. Po sprogimo kiti Maskvos oro uostai Vnukovo ir Šeremetjevo yra intensyviai prižiūrimi.

REKLAMA

Atsakomybės kol kas neprisiėmė jokia organizacija.

Praėjusių metų kovo mėnesį Maskvos metro susisprogdino dvi savižudės moterys iš Dagestano. Nelaimės metu žuvo 40 žmonių ir dar 80 buvo sužeista.

 
















Rusijos prezidentas: oro uostuose paskelbta specialioji padėtis

Teroro išpuolis Beslane

Rusijoje traukinį nuo bėgių nuvertė bomba

Teroro išpuolis Maskvos metro

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų