REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV mirties bausme nuteistas emigrantas iš Lietuvos Jurijus Kadamovas „Balsas.lt savaitei“ davė išskirtinį interviu.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusiam vilniečiui 44-erių J. Kadamovui mirties bausmė Los Andželo (JAV) teisme paskelbta maždaug prieš ketverius metus. Garsus mirtininkas nuosprendį apskundė, todėl dabar, kalėdamas Indianos valstijos Tere Hoto federaliniame vyrų kalėjime, laukia paskutinio posėdžio.

REKLAMA

Būtent šiame kalėjime vykdomos mirties bausmės, kai į veną sušvirkščiama nuodų.

Mirtininkų potėpiai

Prieš Kalėdas viename Kauno restorane buvo pristatyta originali meno kūrinių paroda – kauniečio dailininko Gytauto Balkevičiaus ir JAV mirties bausme nuteistų J. Kadamovo bei jo bičiulio Jurijaus Michaelio bendrai nutapytos drobės.

Ekscentriškais meno darbais pagarsėjęs G. Balkevičius pernai pavasarį iš spaudos sužinojęs kraują stingdančią J. Kadamovo istoriją iškart nutapė kelias drobes.

REKLAMA
REKLAMA

Po kurio laiko kaunietis elektroniniu paštu susisiekė su J. Kadamovo advokate Barbara O'Connor. Netrukus sutaręs dėl bendradarbiavimo dailininkas išsiuntė už Atlanto keturias drobes, kurias abu už grotų JAV paskutines dienas leidžiantys vyriškiai papildė savais potėpiais.

Paveikslai sėkmingai sugrįžo į Kauną, kur juos dar gali pamatyti visi norintieji. G. Balkevičius rimtai svarsto unikalią parodą, kurioje bus pristatyti jų visų naujausi darbai, dar šįmet surengti ir Londone.

Kaunietis menininkas labai skuba, o tam yra rimtas pagrindas.

„Balsas.lt savaitės“ žurnalistui G. Balkevičius teigė turįs teisininkų parengtą laišką, kuriame skelbiama, kad teismui nepatenkinus skundo J. Kadamovui mirties bausmė gali būti įvykdyta jau kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filmų herojus

J. Kadamovas – spalvinga asmenybė. Jį iki šiol puikiai atsimena buvę legendinės nusikaltėlių gaujos „Vilniaus brigados“ nariai. Kažkada jis liudijo bendrininkavimu nužudant žurnalistą Vitą Lingį kaltinto Igorio Tiomkino turto prievartavimo iš verslininko Semiono Delniko byloje.

Kadaise J. Kadamovas bene pirmasis Vilniuje pradėjo nuomoti iš Kalifornijos (JAV) atgabentus baltos spalvos „Lincoln“ limuzinus su anuomet tik išsipūtusiomis kišenėmis besipuikavusiems turtuoliams pasiekiamais atributais – baru, vaizdo aparatūra ir telefono ryšiu.

REKLAMA

Tačiau netrukus keistomis aplinkybėmis jis bankrutavo ir 1998-aisiais iš Lietuvos emigravo į Ameriką.

Apie tai, kuo J. Kadamovas 1999–2002 metais vertėsi gyvendamas Amerikoje, sukurti keli dokumentiniai filmai. Juose apie buvusio vilniečio ir jo bendrininkų vykdytus žmonių grobimus, išpirkų reikalavimus, nužudymus pasakoja gaują išaiškinę amerikiečių detektyvai.

Kratosi kaltės

„Balsas.lt savaitei“ pavyko susisiekti su J. Kadamovu ir gauti jo laišką su atsakymais.

- Apie jus žinome tik iš publikacijų žiniasklaidoje ir amerikiečių sukurtų dokumentinių filmų. Ar galėtumėte trumpai prisistatyti? – pasiteiravome J. Kadamovo.

REKLAMA

- Esu Lietuvoje gimęs rusas. JAV esu nuteistas mirties bausme už nusikaltimus, kurių nepadariau. Taip pat esu pirmasis ir vienintelis Europos Sąjungos pilietis, JAV nuteistas mirties bausme.

Rašau šį laišką dėl kelių priežasčių. Pirmiausia noriu, kad visuomenė sužinotų, kad esu nesąžiningai įkalintas. Tikiuosi, kad atsiras žmonių, suinteresuotų man padėti šioje situacijoje.

Nedalyvavau nusikaltimuose, kuriais mane kaltina. Tačiau toks kiekvieno kalinio tvirtinimas geriausiu atveju čia vertinimas skeptiškai, blogiausiu – kietaširdiškai ignoruojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lieka tik viltis

- Tenka išgyventi sudėtingą laikotarpį – vieną dieną į jūsų kamerą netikėtai pasibels kalėjimo prižiūrėtojas ir pakvies į specialią mirties bausmių vykdymo kamerą. Papasakokite, kaip jaučiatės?

- JAV teismų sistema skęsta kriminalinio persekiojimo jūroje su daugiau nei 4,5 mln. žmonių. Jie įkalinti, paleisti lygtinai arba atlieka lygtinį atleidimą nuo bausmės. Tad dažniausiai skundai dėl neteisingumo būna atmetami.

Yra nedaug organizacijų, kurios padeda tokiems žmonėms kaip aš. Jos pasižymi dideliu užimtumu, personalo ir finansavimo trūkumu. Viskas, kas man belieka, tai tikėtis, kad kas nors išgirs apie mane ir padės šioje keblioje situacijoje.

REKLAMA

Saviraiška per spalvas

- Kas paskatino susidomėti daile?

- Jei nebūčiau jos atradęs, tikriausiai seniai būčiau išprotėjęs. Tapau dailininku, pasinėriau į piešimą ir tapymą taip, kaip kažkada pasinėriau į muziką. Menas tapo mano meile ir aistra. Dabar, kai buvau įpratęs dalytis kūrybiškumu su muzikantais, dažniau jaučiu, kad kažką prarandu.

Jei galėčiau tapti ko nors, kas paliečia ar įkvepia ateities kartas, dalimi, tai man visai nesvarbu, kaip baigis mano gyvenimas. Geresnės meninės išraiškos už duetą su kitu menininku šiandien, ko gero, nesugalvočiau.

REKLAMA

Man sunku nuspręsti, kada mano įkvėpimas pakyla – kai piešiu ar tapau. Kiekvieną kartą pradėdamas naują kūrinį išreiškiu save tomis spalvomis ir sukuriu tokią kompoziciją, kurią tuo metu diktuoja jausmai. Sunaikinu tiek teigiamus, tiek neigiamus savo jausmų elementus, tiek viltis ir svajones, tiek skausmą ir depresiją.

Man labai svarbu pasidalyti savo kūryba su pasauliu. Galbūt jus šokiruos mintis, kad mano padėties žmogui toks dalykas gali būti svarbus.

Taip pat gali stebinti tai, kad turiu įkvėpimo sėdėdamas už grotų. Vienas didžiausių mano apgailestavimų – negaliu daugiau groti su profesionaliais muzikantais, kurie muziką mėgsta taip pat stipriai, kaip ir aš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su draugais nesusirašinėja

- Papasakokite, ką jums kasdien tenka matyti pro savo kameros langą?

Dienas leidžiu maždaug pustrečio metro pločio ir trijų metrų ilgio kameroje. Mano langas apšerkšnijęs, todėl negaliu matyti medžių, augančios žolės, skraidančių paukščių.

Galiu pasakyti, kada saulė pakyla ir nusileidžia, bet negaliu pažiūrėti aplink ir mėgautis gamtos grožiu. Privalau sėdėti vienas šioje šaltoje betoninėje dėžėje. Vienintelis mano sąlytis su išoriniu pasauliu – tai mažas nespalvotas televizorius.

REKLAMA

Yra labai menkas priėjimas prie pramoginių, lavinamųjų programų, kurios galėtų skatinti mane fiziškai ir protiškai tobulėti.

Dauguma mano korespondencijos apribota, galiu bendrauti tik su savo advokatais. Taip kad man užkirstas kelias rašyti laiškus draugams, kaip tai daro kiti kaliniai. Jaučiu, kad tai susiję su tuo, kad, jų akimis, esu „užsienietis“.

Meno kūriniai – tai vienintelis dalykas, padedantis man išlikti stipriam ir neišprotėti. Tačiau galimybės tai daryti taip pat apribotos.

Sunku gauti būtiniausių medžiagų. Kalėjimo darbuotojų nuomonė dėl to, ko man reikia, nesutampa su manąja. Taigi to, ką galiu įgyti vieną kartą, kitą kartą galiu ir nebegauti. Šie savavališki sprendimai neturi jokio paaiškinimo. Net toks paprastas dalykas kaip teptukas laikomas pavojingu saugumui.

REKLAMA

Dažniausiai piešiu tik spalvotais pieštukais, nes jų man gauti paprasčiausia. Tapau akriliniais dažais, nes aliejiniai draudžiami. Ankščiau naudojausi aliejiniais pasteliniais dažais, tačiau po kurio laiko jie pateko į kategoriją „kartais galima, o kartais negalima turėti“.

Svajoja apie bendrus projektus

- Ar jūsų gyvenime dar liko neišsipildžiusių svajonių?

– Kalėjimo kamera nėra geriausia vieta kūrybai. Neskatinsiu sekti mano pėdomis ar pritaikyti sau panašias sąlygas. Tiesiog bandau kūrybiškai klestėti tokioje situacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ironiška, kad didžiausią savo talentą aptikau vietoje, kurioje sunku juo pasidalyti su kitais. Kaip pasakė vienas japonų filosofas: „Tik pagyvenęs mirties šešėlyje gali realiai įvertinti gyvenimo grožį.“

Viskas, ko noriu gyvenime, tai sukurti ne vieną puikų kūrinį su tais, kurie vertina meną. Galime atlikti tai kartu, galime sukurti ką nors tokio, ką įvertins daugelis žmonių ir kas išliks amžinai.

Taigi nesvarbu, kokioje situacijoje atsiduria žmogus. Nesvarbu, kokios skaudžios yra aplinkybės, kurioms esant jie save atranda, žmogaus dvasia gali ne tik kentėti, bet ir pakilti aukščiau negandų ir gebėti atrasti grožį.

TIK FAKTAI

J. Kadamovas tapo pirmuoju išeiviu iš Lietuvos, kuriam JAV teismas paskyrė mirties nuosprendį.

JAV teisėsaugininkai atskleidė, kad Kalifornijoje veikusi gauja, kuriai priklausė J. Kadamovas, pagrobė ir nužudė penkis žmones, o iš jų artimųjų reikalavo išpirkų, kurios siekė apie 1,3 mln. JAV dolerių.

J. Kadamovo buvusi sutuoktinė su jų sūnumi iki šiol gyvena Vilniuje, Kalvarijų gatvėje.

J. Kadamovas jau sukūrė per 150 paveikslų.

„Mano akimis, tai neįprasta. Juolab žinant, kad jis nuteistas mirties bausme ir vis tiek nepraranda noro tokiomis sąlygomis kiekvieną dieną kurti grožį“, – „Balsas.lt savaitei“ rašė vienas nuteistojo myriop lietuvio advokatų.

Už žiaurius nusikaltimus JAV nuteistas J. Kadamovas jaučia stiprų potraukį kurti (Asm. alb nuotr.)Už žiaurius nusikaltimus JAV nuteistas J. Kadamovas jaučia stiprų potraukį kurti (Asm. alb nuotr.)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų