REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus paieškas prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia baigsianti kovą. Žiniasklaida mini kelias pavardes, tačiau politikai tik mįslingai šypsosi.

REKLAMA
REKLAMA

Esami ir buvę

Daugiausia minimi  buvę ir dabartiniai VSD pareigūnai. Kaip asmeninis D. Grybauskaitės favoritas minimas dabartinis laikinasis VSD vadovas Romualdas Vaišnoras. Prezidentė pažįsta jį asmeniškai nuo darbo Briuselyje laikų. Buvę kolegos jį apibūdina, kaip drausmingą, neišsišokantį ir iniciatyva negarsėjantį biurokratą. Pasirinkimas atitiktų šalies vadovės bruožą – netelkti aplink save ryškesnių asmenybių.

REKLAMA

Kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovybės neva stumiami kandidatai įvardijami du asmenys. Pirmas – buvęs VSD Ekonomikos pagrindų apsaugos valdybos viršininkas (žuvusio Vytauto Pociūno pirmtakas) Linas Petronis.

Jis, kaip žinoma, yra realus Saugumo veteranų asociacijos (SVA) lyderis. Silpnoji kandidato vieta – interesų konfliktu atsiduodanti istorija, kai L. Petronis, pasitraukęs iš VSD, perėjo dirbti į bendrovę „NDX energija“ iškart po to, kai ši firma privatizavo Vakarų skirstomuosius tinklus. Mat šio privatizavimo skaidrumą turėjo prižiūrėti būtent L. Petronio vadovauta valdyba.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas konservatorių favoritu vadinamas kandidatas − VSD direktoriaus pavaduotoju daug metų dirbantis Andrius Tekorius. Ilgą laiką, vadovaujant Arvydui Pociui ir Povilui Malakauskui, jis buvo šešėlyje – faktiškai nušalintas nuo svarbiausių sprendimų priėmimo. Dėl nesugebėjimo pasipriešinti skandalingai pagarsėjusių direktorių ir jų pavaduotojų įtakai kai kurie buvę pavaldiniai jį apibūdina, kaip silpnavalį „nabagėlį“.

Tarp kandidatų minimi ir D. Grybauskaitės rinkimų štabe dirbęs SVA narys buvęs VSD Klaipėdos apygardos vadovas Algirdas Grublys bei VSD darbuotojas Virginijus Petkevičius. Pastaruoju metu didelį aktyvumą bendraujant su prezidentūra rodo Konstitucijos pagrindų apsaugos valdybos viršininkas Aidis Mieželis, dažnai varstąs šalies vadovės patarėjo Jono Markevičiaus kabineto duris. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė, iškilus ginčams su TS-LKD vadovybe, turi daugiau svertų prastumti sau naudingą kandidatą, nes konservatorių valdžia, kaip rodo užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko atsistatydinimas, nebedrįsta prieštarauti prezidentės nurodymams.

Geriau iš šalies

Buvęs VSD darbuotojas, o dabar politikos apžvalgininkas Imantas Melianas mano, kad geriau vadovą skirti iš šalies. „Pirmiausia, tai turi būti politikas. Be to, departamentas ilgai buvo draskomas skandalų, grupuočių kovų. Paėmus vietinį arba buvusį, bet nuoskaudų turintį darbuotoją neišvengiamai atsirastų vietos asmeniškumams, sąskaitų suvedimui, kažkieno protegavimui prieš kitus ir panašiai. Šito departamente jau ir taip buvo į valias“, − sakė jis.

Politikai kol kas gudrauja. „Koks kandidatas? Į kokį VSD?“ – juokavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

„Iš spaudoje minimų pavardžių niekas oficialiai nesvarstomas“, – „Balsas.lt savaitę“ patikino TS-LKD frakcijos Seime lyderis Jurgis Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų