REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Kompozitoriui labiausiai reikalingos sąvybės – tai valia ir gyvenimo patirtis", - sakė Eduardas Balsys. Jo žinomiausias kūrinys – oratorija "Nelieskite mėlyno gaublio", skambėsiantis Klaipėdos koncertų salėje sausio 27 dieną, trečiadienį, 18 valandą, skiriamas kompozitoriaus 90-osioms gimimo metinėms paminėti.

REKLAMA
REKLAMA

E. Balsio jaunystė prabėjo Klaipėdoje, kur jų šeima gyveno 1928-1939 metais. Čia jis pradėjo muzikuoti, skambinti gitara, mandolina. Mokydamasis Vytauto Didžiojo gimnazijoje Eduardas dainavo chore, o pučiamųjų orkestre grojo saksofonu altu ir trimitu. Be to dar žaidė futbolą ir krepšinį ne tik gimnazijos komandose, bet ir Klaipėdos rinktinėje. 1938 m. Lietuvos tautinėje olimpiadoje su KKS (Klaipėdos sporto sąjungos) futbolo komanda jis laimėjo aukso medalį.

REKLAMA

Ne tik muzikai, sportui, bet ir tiksliesiems mokslams gabus jaunuolis visdėlto tapo kompozitoriumi ir netgi daugelio Lietuvos kompozitorių mokytoju, nes ilgus metus dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Gyvenęs sudėtingu Lietuvos istorijos laikotarpiu E. Balsys pripažinimą ir pagarbą pelnė savo talentu bei darbu.

1969 metais kompozitorius parašė oratoriją "Nelieskite mėlyno gaublio". Jame gretinami karo ir taikos, praeities ir dabarties vaizdai, todėl Violetos Palčinskaitės poetinis tekstas ir E. Balsio muzikinė dramaturgija pagrįsti nuolatiniais kontrastais. Kūrinys pasižymi ekspresyvumu, iš jo veržiasi didelė emocinio poveikio jėga, pasireiškianti jau pirmuose oratorijos taktuose ir išlaikanti įtampą iki pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Oratorijoje naudojami motyvai – reminiscencijos, o kiekvieną dalį pradedantis Mokytojo kreipinys "Kur jūs esate, vaikai?" adresuojamas tiek sėdintiems klasėje, tiek ir tiems, kurie niekada negrįš į mokyklą. Prasminė kūrinio jungtis yra lietuvių liaudies dainos "Oi, teka bėga vakarinė žvaigždelė" melodija, o Mažylio dainelė "Kiek darbelių, kiek darbų" primena senąjį piemenėlių folklorą.

Taikos vaizdai oratorijoje perteikiami tonalios muzikos epizodais. Karo atmosferos sukūrimui E. Balsys panaudojo aleatoriką bei dvylikatonę seriją, taip pat gausų mušamųjų instrumentų arsenalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos choras

Oratoriją "Nelieskite mėlyno gaublio" išpildys Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos choras (vadovė – Zita Kariniauskienė), solistai: Ilja Aksionov (diskantas), Laima Jonutytė (mecosopranas), Vladimiras Prudnikovas (bosas), taip pat Arnoldas Gurinavičius (kontrabosas) ir LNSO mušamųjų grupė. Prasminga, kad fortepijonų partijas atliks kompozitoriaus duktė Dalia Balsytė bei anūkė Indrė Baikštytė. Diriguos Dainius Povilionis.

Pirmoje koncerto dalyje pasirodys Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos styginių orkestras, diriguojamas vadovo Tomo Ambrozaičio. Su orkestru grieš gimnazijos smuikininkės Eglė Urbonavičiūtė, Teodora Ajauskaitė ir Vakarė Daukšaitė (mokytoja – Kristina Kupšienė).

Pasižymėjusio dideliu reiklumu sau ir kitiems, siekusio "nerašyti nieko "šiaip sau", nes "kūryba be pasipriešinimo nieko neverta", E. Balsio muzika skamba ir jaudina tiek ją atliekančius, tiek ir jos klausančius. Kviečiame ateiti į sausio 27 dienos koncertą ir tuo įsitikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų