REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už grubius įstatymų pažeidimus rengiant Seimo nario Armino Lydekos palėpės rekonstravimą į du butus Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos (KPD) atestavimo komisija iš projekto vadovės Birutės Dedūrienės atėmė paminklosauginį atestatą.

REKLAMA
REKLAMA

B. Dedūrienė mažiausiai 3 metus negalės rengti kultūros vertybių restauravimo ir rekonstravimo projektų. Griežtu papeikimu taip pat nubausta ir KPD vyriausioji specialistė Laima Navickienė, kuri pažeisdama nustatytą tvarką suderino minėtą projektą.

REKLAMA

Liberalcentristas A. Lydeka praėjusią savaitę gynėsi, kad tai yra valdininkų problema, ne jo. „Aš du metus derinau tuos leidimus. Kadangi nesu specialistas, pasisamdžiau projektavimo įmonę, kurią man rekomendavo būtent paveldosaugininkai“, - sakė jis.

Anot KPD, vykdant patikrinimą, pastebėta ir galimai neteisėta šalia esančio kito pastato palėpės rekonstrukcija, todėl atliekamas papildomas tyrimas. Tokių griežtų priemonių KPD tvirtina ėmusis todėl, kad rengiant ir derinant A. Lydekos palėpės Vilniaus senamiestyje rekonstravimo į du butus projektą buvo pažeidinėjami įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtas pastatas yra kultūros paveldo statinys, todėl jis priskiriamas ypatingų statinių kategorijai, kuriems taikoma kitokia projektų derinimo tvarka, nei paprastiems statiniams. Pvz. jiems reikalinga paminklosauginė projekto dalis, kurioje būtų numatytos saugomų elementų apsaugos ir restauravimo priemonės. B. Dedūrienė, rengdama projektą, nesilaikė šių įprastų reikalavimų, o L.Navickienė nepastebėjo šios klaidos, teigiama KPD pranešime spaudai. Todėl Vilniaus miesto nuolatinė statybos komisija, kurios pirmininkas yra Egidijus Dedūra, neteisėtai pasirinko supaprastintą projekto suderinimo tvarką, tarsi palėpė būtų naujame Vilniaus rajone, o ne kultūros vertybėje, esančioje Vilniaus senamiesčio centre. Tokiu būdu buvo pažeistas įstatymas ir statybos leidimas negalėjo būti išduotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrities viršininko administracija sustabdė palėpės rekonstravimą į du butus, nes kilo įtarimų, kad gali neatlaikyti suaižėjusi kultūros vertybės siena ir įpareigojo statytoją pašalinti projektinės dokumentacijos trūkumus.

KPD kreipėsi ir į Aplinkos ministeriją, prašydama sustabdyti atestato galiojimą minėtą projektą rengusiai firmai UAB ,,Renova“. Šiai firmai vadovauja A.Songaila, kurio rengtas viešbučio „Novotel“ projektas priešais Vyriausybės pastatą sukėlė visuomenės protestus dėl paminklosaugos reikalavimų neatitikimo.

REKLAMA

Padarytus įstatymų pažeidimus, derinant minėtos palėpės įrengimo projektą bei išduodant leidimą, nustatė taip pat ir Valstybinė kultūros paveldo komisija, kuri yra Seimo, Respublikos Prezidento ir Vyriausybės ekspertas valstybinės nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos politikos klausimais.

KPD nuotraukos:



Dainiaus Labučio (ELTA) nuotraukos:


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų