REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasikeitus finansinei situacijai, gydymo įstaigoms tapo sudėtinga laiku atsiskaityti su darbuotojais. Negana to, medikai nerimauja, kad kai kurios gydymo įstaigos finansines problemas imsis spręsti darbuotojų atlyginimų sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA

Administracijų atsakomybė

Sausį kilus triukšmui, kad kai kuriose šalies gydymo įstaigose atlyginimai medikams vėluoja, sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pareiškė, kad su gydymo įstaigomis Valstybinė ligonių kasa (VLK) atsiskaitinės anksčiau, nei numato įstatymai. Už gruodį turėjo būti atsiskaityta iki vasario 1 d., o ne vasario 15-ąją.

REKLAMA

Planuojama, kad už sausį suteiktas paslaugas bus atsiskaityta iki kovo 9 d. Be to, atlyginimų mokėjimo tvarka tam tikra prasme liberalizuota - leista, kad gydymo įstaigų administracijos atlyginimus darbuotojams mokėtų dalimis, priklausomai nuo turimų lėšų kiekio.

Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidento Liutauro Labanausko teigimu, jei VLK savo įsipareigojimus vykdys ir lėšas perves laiku, tačiau kurioje nors įstaigoje medikams atlyginimai nebus išmokėti, galima bus daryti išvadas, kad kas nors yra blogai su gydymo įstaigos administravimu.

REKLAMA
REKLAMA

2008 m. gruodžio mėn. atlyginimus vėlavo mokėti vos keletas įstaigų - tos, kurios nebuvo sukaupusios rezervinių lėšų. Šių metų sausį vėluojančiųjų mokėti daugėjo. Įstaigos bandė su darbuotojais atsiskaityti dalimis, kurios įstengė, dar nemažino priedų, nors kai kuriose pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigose jau nebuvo mokama už skatinamąsias paslaugas.

Buvo laiko pasirengti

Kaip „Respublikai“ aiškino L.Labanauskas, finansinė duobė gydymo įstaigų biudžetuose atsirado dėl to, kad anksčiau, kai biudžete buvo daugiau pinigų, ligonių kasos gydymo įstaigas šiek tiek „pakredituodavo“ - dalį pinigų pervesdavo mėnesio pradžioje, tad įstaigoms nekildavo problemų dėl atlyginimų išmokėjimo. Praėjusių metų rudenį ligonių kasos pradėjo elgtis griežtai pagal įstatymus, o gydymo įstaigos nebuvo tam pasirengusios, tad kai kurios jų ir susidūrė su finansinėmis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Finansinė duobė prasidėjo lapkritį, nors ir anksčiau jau žinojome, kad ji bus, - sakė L.Labanauskas. - Kai kurios įstaigos laiku susigriebė ir pertvarkė savo darbą, pradėjo taupyti. Kitos nelabai spėjo persiorientuoti, tad jose ir kilo problemų dėl atlyginimų mokėjimo.  Manoma, kad per porą mėnesių situacija turėtų normalizuotis, tačiau gydymo įstaigose šiek tiek turi būti pakeista administravimo tvarka“.

Gresia atlyginimų karpymas

Pasak LGS prezidento, nerimą labiausiai kelia tai, kad nuo metų pradžios pabrango infrastruktūros išlaikymas, o šioms išlaidoms kompensuoti lėšų nebuvo numatyta. Nors pinigų gydymo įstaigoms šiais metais skirta 300 mln. litų daugiau nei pernai, daugiau nei 200 mln. litų iš šių lėšų skirta padidėjusiems atlyginimams išlaikyti. Tačiau gali atsitikti taip, kad mėgindamos ieškoti išeities iš susidariusios situacijos kai kurių gydymo įstaigų administracijos infrastruktūros išlaidoms apmokėti naudos atlyginimams skirtas lėšas.

REKLAMA

„Nors juridiškai gydymo įstaigos neturi teisės atlyginimų sąskaita dengti komunalinių paslaugų mokesčių, 99 proc. darbuotojų darbo sutartys nebuvo atnaujintos po 2005 m., kai buvo pradėtas medikų atlyginimų didinimas, - sakė L.Labanauskas. - Atlyginimai ligoninėse buvo didinami mokant priedus, poliklinikose - apmokant skatinamąsias paslaugas. Priedai ir išmokos už skatinamąsias paslaugas į pagrindinį atlyginimą, numatytą darbo sutartyje, neįeina, jų didinimo ar mažinimo teisė palikta gydymo įstaigos administracijai, tad administracija ir gali spręsti, kokio dydžio tas priedas bus. Kol kas daugelyje įstaigų darbuotojai ir administracija tariasi ir ieško kompromisų, tačiau ilgainiui to nepakaks. Kyla grėsmė, kad ateityje infrastruktūros išlaikymas slinksis į atlyginimų fondo apkarpymo pusę“.

REKLAMA

LGS ir gydymo įstaigų vadovų skaičiavimais, optimaliai dirbančiai pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigai ateityje gali tekti atlyginimų fondą mažinti iki 10 proc., o stacionare - net ir iki 20 proc.

Komentaras

Algis Čaplikas, Sveikatos apsaugos ministras:

Kiek mane informavo Valstybinė ligonių kasa, atsiskaitymas su gydymo įstaigomis sunkiai, bet vyksta. Viskas priklauso nuo biudžeto surinkimo.  Jeigu biudžeto surinkimas vėluos arba bus nevykdomas, gali būti problemų. Tačiau manau, kad šį mėnesį dar neturėtų vėluoti. Esame sutarę, kad iki kovo 5 d. turėtų įvykti galutinis atsiskaitymas su gydymo įstaigomis. Tikiuosi, kad taip ir bus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei viskas vyks pagal planą, tačiau paaiškės, kad kuriose nors gydymo įstaigose atlyginimai neišmokami, kalta bus tos įstaigos administracija, nesugebanti tvarkytis. Tačiau problema ta, kad daugelyje įstaigų ministerija neturi įtakos vadovų paskyrimui, nes steigėjai yra apskritis ir savivaldybė. Tad norėčiau atkreipti steigėjų dėmesį, kad jie turi skirti daugiau dėmesio tam, kaip administracijos tvarkosi jų įstaigose.  O dabar situacija tokia, kad merams ir apskričių viršininkams labai patogu viską nustumti nuo savęs ministerijai, kad ši dėl visų problemų prisiimtų kaltę.

Aida Valinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų