Panevėžietė Angelė turguje pirko 4 kibirėlius raugintų kopūstų. Sakė, ne sau, sūnums į Norvegiją.
„Labai mėgsta, sako, mama, nueik, pasižiūrėk į turgų, ar jau išrūgę kopūstai“, – tikino Angelė.
Antanas sakė taip pat užsinorėjęs rūgštelės: „Kopūstėlis kitąsyk, dabar agurkėlių užsinorėjau, labai skanu.“
Ant prekystalių Panevėžio ūkininkų turguje ne tik visų seniai žinomi ir pamėgti rauginti kopūstai ar agurkai.
„Viskas natūraliai fermentuota, tai yra vanduo, druska ir prieskoniukai. Prieskoniukai irgi yra natūralūs – visokie lapai, kurie auga mūsų daržuose ir soduose“, – pasakojo raugintų daržovių gamintoja.
Prekeiviai tikino, kad vos atvėsus orams žmonės rikiuojasi prie raugintų daržovių.
„Seilės tįsta, visi labai pasiilgę raugintų produktų, labai nori rūgštelės“, – sakė M. Morkūnienė.
„Jau nuo rugsėjo mėnesio rikiuojasi. Perka kopūstėlius daugiausia. Turim visokių ūkininkų, visokių skonių: vieni ūkininkai visiškai cukriuko nededa, kiti truputį, o latviai deda daugiau cukriuko, Tiems, kas mėgsta saldžiau, turim ir su ananasais, ir su krienais“, – produktus aprodė prekeivė Inga Baliūnienė.
O Modesta eksperimentuoja ne tik su raugintais kopūstais.
„Įvairias daržoves galima raugti, vaisius taip pat, kolegos raugia net vynuoges. Vienintelė daržovė, kurios negalima užraugti, yra bulvė“, – teigė raugintų daržovių gamintoja.
Modesta raugia ir moliūgus, ir šparagines pupeles, ir patisonus, ir pomidorus, ir obuolius. Moteris tvirtino, kad kiekviena daržovė ar vaisius rauginant atsiskleidžia savaip.
„Tarkim, patisonas žalias, keptas ar virtas yra beskonis, o kai pridedam prieskonių, krapų, česnakų, jis įgauna labai panašų į rauginto agurko skonį. Raugintas česnakas tampa labai švelnaus, tokio, kaip sakau, gintarinio skonio. Jis nebebūna toks aštrus ir tinka tiems žmonėms, kurie turi problemų su virškinimu ir negali valgyti neapdoroto česnako“, – sakė M. Morkūnienė.
Prekeivės tikino, kad žmonės vis dažniau ryžtasi paragauti ką nors naujo ar mažiau įprasto.
„Aš iš kaimo, visuomet kaime raugdavom, kitokių nepripažindavom. Ir skanu, ir maistinga“, – tikino kalbintas praeivis.
O Stanislovas rinkosi kopūstų galvas. Sakė pats jas raugs.
„Tai aš pats užsiraugsiu, aš moku raugti. Aš daug visko dedu: ir druskytės, ir kmynų, ir morkyčių“, – sakė panevėžietis.
Pensininkas atskleidė ir kada tinkamiausias laikas raugti kopūstus. Sakė, tai ne mažiau svarbu nei geras receptas.
„Dėt reikia delčioj, senagaly, tada jie geresni būna, o jaunan gali išeit minkšti, košė“, – tvirtino Stanislovas.
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė giria mėgstančius raugintas daržoves. Sako – tai puikus gerųjų bakterijų šaltinis. Raugintose daržovėse gausu ir vitamino C, tad jos puikus pagalbininkas stiprinant imunitetą.
„Rauginimo metu nedingsta nei vitaminai, nei skaidulos, nei visi mineralai esantys daržovėse ir vaisiuose“, – tikino Jurgita Mikoliūnienė.
Tad dabar, įsibėgėjant peršalimo ligų sezonui, reikia griebtis ne papildų.
„Išsitraukti raugintus produktus ir valgyti. Šiaip raugintus produktus patariama valgyti ištisus metus“, – pridėjo visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė.
Gera žinia tiems, kas nespėjo patys užsiraugti gėrybių. Prekeiviai tvirtino, kad raugintų daržovių kaina liko panaši kaip ir pernai.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.